След историческото второ класиране между четирите най-добри отбора в САЩ, “Левски” Чикаго се класира на четвърто място. При дебюта си на Националните финали през 2017 г., сините станаха първият и засега единствен отбор шампион на САЩ при над 30-годишните от щата Илинойс.

„Левски“ Чикаго е първият и засега единствен шампион на САЩ от щата Илинойс при над 30-годишните

Този път, в полуфиналния мач, сините загубиха с 2:0 от бъдещия шампион “Ню Старс” Хюстън от щата Тексас. През първата част, двубоят беше равностоен. Двата отбора размениха по една греда. За “Левски” странична греда тресна капитанът Росен Каптиев. В 11-та минута, синята легенда Христо Йовов центрира прекрасна топка от дясно, но нямаше кой да засече кълбото. На най-близо стоящия – Росен Каптиев, не му достигна метър разстояние, за да го направи.

Капитанът Росен Каптиев

Най-чистото положение за гол беше пропиляно в 15-та минута, когато капитанът Росен Каптиев изведе мексиканеца Алан Рамирез сам срещу вратаря от ляво, но ударът му отиде право в ръцете на стража от Тексас. Пет минути по-късно, отново комбинация между Каптиев и Рамирез не се увенча с успех. Удар на друг мексиканец в редиците на сините – Хорхе Ибарра, беше изчистен с глава от цветнокож защитник, миг преди топката да влезе под напречната греда. Още един фрапиращ пропуск направи гвинеецът Демба Камара. Той беше изведен от Алан Рамирез между двама защитници. Цветнокожият нападател на “Левски” Чикаго се опита да прехвърли излезлия да го посрещне противников вратар, който закачи топката, но въпреки това тя отиде към опразнената врата.

Гвинеецът Демба Камара

В последния момент, Камара се опита да нанесе нов удар, но този път с глава. Късметът не беше на негова страна, защото по-добре позициониран защитник го изпревари за частица от секундата. На следващата атака, другият цветнокож играч в редиците на “Левски” – Шанън Уилсън, получи жълт картон за опасно влизане. Последва и грубо влизане без топка в краката на противник и жълт картон за Ивалин Гунчев.

Шанън Уилсън получи червен картон

В началото на второто полувреме, цветнокожият защитник – Шанън Уилсон, получи втори жълт картон, съответно червен, и “Левски” остана с 10 души на терена. Покрай разправиите с рефера, и капитанът Каптиев получи жълт картон. Последва уникално спасяване на стража Джон О’Конър. Нападателят в жълто-черно стреля опасно и само страхотната реакция на О’Конър запази вратата суха. Последва опасно центриране от ъглов удар, стрелба с глава на предна греда от противник и навременна намеса на левия бек Стефан Златев, който изчисти топката от гол-линията.

Стефан Златев

Все пак играчите на Тексас успяха да се възползват от намаленият състав на “Левски”. Сърбинът Владимир Вукайлович беше фаулиран близко до противниковото наказателното поле, но съдията остана безмълвен. Това позволи организирането на бърза контраатака от “Хюстън” и след центриране от ляво топката стигна до непокрит играч в жълто-черно, който отбеляза от близка дистанция с нисък удар покрай вътрешната греда за 1:0.

На следващата атака,капитанът Росен Каптиев пропусна златен шанс да изравни. Той беше изведен на позиция сам срещу вратаря и стреля от три метра, но стражът изби в ъглов удар. Пет минути по-късно, в центъра на терена от ляво, Христо Йовов подаде висока топка на Росен Каптиев, който овладя на границата на наказателното поле и подаде вдясно на Владимир Вукайлович. Сърбинът центрира, а Каптиев пробва задна ножица, но ударът му не успя да намери очертанията на вратата.

Росен Каптиев стреля към вратата със задна ножица

Последва контраатака и втора странична греда, с удар от далеч за тексасците. Малко след това, при отлична атака на сините, Хорхе Ибарра центрира от дясно близо до аутлинията. Топката попадна в краката на Фабрицио Лемус, който стреля в движение, но топката премина на сантиметри над напречната греда. При новата синя атака, главният рефер отсъди пресилен фал срещу Демба Камара, който излизаше сам срещу вратаря. Пет минути преди края, Оскар Сотело изведе Росен Каптиев, който от много малък ъгъл успя да отправи удар, но беше спасен. В последната минута на двубоя, сините имаха възможност да изпълнят пряк свободен удар от ляво. Мексиканецът Хорхе Ибарра центрира в наказателното поле, където коженото кълбо беше изчистено. Излезлият до центъра страж Джон О’Конър, се размина първия път с падащата топка, а втория път я изчисти с гръб в половината на противника. За съжаление, топката попадна в съперников играч, който овладя и стреля мигновенно от далеч, прехвърляйки О’Конър за 2:0. С този гол надеждите на “Левски” Чикаго за втори национален финал угаснаха.

Миг преди играещият треньор Росен Каптиев да получи червен картон

След последния съдийски сигнал, заради напрежението, играчите на двата отбора се сдърпаха. Покрай суматохата, капитанът на “Левски” Чикаго – Росен Каптиев, получи червен картон. Така, в мача за 3-то място, сините останаха с двама играчи по-малко.

На следващият ден, в малкия финал, “Левски” Чикаго завърши наравно 2:2 в редовното време, с многократния национален шампион “Кристос” от щата Мериленд. Сините нямаха късмет при изпълнението на дузпите и останаха на престижното 4-то място в САЩ, при над 30-годишните.

При допълнителните удари играчите на “Кристос” започнаха първи и вкараха пет от пет. За “Левски” Чикаго се разписаха Владимир Вукайлович, Хорхе Ибарра, Алан Рамирез, Оскар Сотело и Мартин Митев, гърците вкараха и шестата допълнителна дузпа, а защитникът Диего Лемус пропусна за сините.

Хорхе Ибарра вкара от дузпа

В самото начало на мача, цветнокожият Демба Камара вкара гол с глава, но поради съмнение за засада, попадението му беше отменено. Пет минути по-късно, вторият капитан – Стефан Златев, спъна безсмислено играч на гърците, който беше в десния ъгъл на наказателното поле с гръб към вратата, тръгнал в посока към тъч-линията. Главният съдия посочи бялата точка и резултатът беше открит 1:0, в полза на “Кристос”.

Легендата Христо Йовов навлезе в наказателното поле и подаде в ляво на цветнокожия Демба Камара, който стреля опасно, но ударът му рикошира в крак на защитник и мина покрай страничната греда. Две минути по-късно бе извършено нарушение срещу Ивалин Гунчев. Прекият свободен удар беше изпълнен от Христо Йовов. Той стреля прецизно и беше много близо до изравнителното попадение, уцелвайки близката сглобка на вратата. На следващата атака, Оскар Сотело центрира от ляво към Христо Йовов, който опита удар с глава, но топката отиде право в ръцете на вратаря.

Легендата Христо Йовов

През второто полувреме, Джон О’Конър смени Мартин Митев на вратата, а Митев излезе да помогне в предни позиции. Сърбинът Владимир Вукайлович центрира от дясно, топката стигна до защитник, който подаде право в ръцете на вратаря. Главният съдия отсъди пряк свободен удар. Целият отбор на “Кристос” се нареди на гол-линията. Мексиканецът Оскар Сотело се засили към топката, все едно ще нанесе удар, но я пусна с гръб към Вукайлович, който с един удар изравни за 1:1.

Ситуацията при изравнителния гол за „сините“

Левскарите тъкмо се върнаха в мача и лош късмет споходи двамата нападатели Диан Радев и Демба Камара. Те се контузиха, в рамките на 5-минути и напуснаха играта преждевременно.

Универсалният Мартин Митев се включи по лявото крило и обърна дълъг пас по дясното крило към Борислав Огнянов. Той овладя, напредна и излезе сам срещу вратаря, но удаът му беше избит от гръцкия страж. Топката попадна в краката на защитник, но отново Мартин Митев се хвърли самопожертвователно на шпагат и отне чисто топката. Митев подаде на връхлитащия централен защитник Цезар Луна, той върна паса в ляво на Митев, който изведе централно срещу вратата Хорхе Ибарра. Последният вкара гол на опразнената врата, но страничният рефер вдигна флага за засада и попадението беше отменено.

Универсалният Мартин Митев показва класата си на вратата и в предни позиции

Все пак, на следващата атака, натискът даде резултат. Ивалин Гунчев подаде на Борислав Огнянов в дясно. Огнянов овладя и центрира на задна греда, където от два метра Мартин Митев засече топката с глава и нацели страничната греда. Коженото кълбо се върна в краката на мексиканецът Алан Рамирез, който вкара за 2:1.

Сърцатият Николай Катранджийски поздравява голмайстора Алан Рамирез

Пет минути преди края на мача гърците изпълниха непряк свободен удар от центъра на терена. Топката тупна в българското наказателното поле. Там с последни усилия нападателят на гърците протегна крак и мушна кълбото в близкия ъгъл за 2:2. При последната интересна ситуация в редовното време, Владимир Вукайлович подхвана атака от дясно и подаде в центъра на Рамирез, който продължи паса в ляво на Мартин Митев. Последният стреля, но ударът му мина малко над напречната греда.

„Левски“ Чикаго се класира на 4-то място в САЩ при над 30-годишните

“И четирите отбора бяха изключително равностойни. Най-вече късметът определи класирането или поне при “Левски” стана така. И в двете срещи владеехме повече топката и създадохме много положения, но не успяхме да се възползваме от възможностите. Дойдохме за първото място, но не го постигнахме. Поемам изцяло вината за това. Знаех какъв играч ни трябва, за да имаме оптимален шанс да вдигнем трофея, но не успях да го убедя да дойде да ни помогне. Ние сме “Левски” и винаги искаме максимално добро представяне. На тези Национални финали, при положение, че бяхме отписали сезона, самото класиране сред най-добрите в САЩ е голям успех. Дължим всичко най-вече на финансирането от транспортна компания „MONTWAY“. Основателят на компанията – Михаил Михайлов и президентът й – Димитър Кирилов”, коментира организаторът на „Левски“ Чикаго – Николай Василев.

Галерия снимки:

Михаил Михайлов и Христо Йовов
Миг преди началото на първия мач
Николай Катранджийски
Синята легендата Христо Йовов
Сърбинът Владимир Вукайлович
Капитанът Росен Каптиев
Мексиканецът Оскар Сотело
Демба Камара
Диего Лемус пропусна шестата дузпа в мача за 3-то място
Хорхе Ибарра
Вратарят Джон О’Конър
Централният защитник Цезар Луна
Алан Рамирез
Ивалин Гунчев
Диан Радев се контузи
Мартин Митев и Ивалин Гунчев се радват на гола
Борислав Радев
Демба Камара се контузи
Йордан Иванов

Leave a Reply

Your email address will not be published.