Българският национал по бойно самбо Марко Косев постигна исторически успех на първото световното първенство на Африканския континент. В икономическата столица на Мароко – Казабланка, в кат. до 57 кг, той спечели рекордна пета световна титла и с това стана единственият самбист в света с такова постижение. Във финалната схватка Марко победи категорично с 6:0 точки украйнеца Богдан Бабенко. На полуфинала родният юнак се справи срещу представителя на Сборная – Артур Багаутинов. Най-трудно извоюваната победа бе в първата среща, когато българинът победи трудно с 1:0 точки Ахмет Тинрабердиев от Тюркменистан. С труимфа си Марко Косев надмина по титли легендарния руснак Фьодор Емеляненко, който е стъпвал четири пъти на най-високото стъпало.

02

Марко Косев на раменете на братята Росен и Румен Димитрови, заедно със съдията Иван Нетов и треньора Стоян Саладинов

„Посвещавам световната титла на кума си. Вчера се навършиха девет месеца от смъртта му, посочи Марко Косев. Не се състезавам с Емеляненко, а за себе си“, добави той.
Медиите в родината на самбото – Русия, също утвърдиха новия властелин в спорта: „Огромен успех за България! Това е един боец, с когото всички в родината му могат да се гордеят. Подобен рекорд едва ли скоро ще бъде подобрен“.

03

Веселин Иванов – световен шампион

Българският химн прозвуча гордо и в категория до 62 кг, където Веселин Иванов спечели второ злато за Родината. На финала Веско победи трудно с 4:3 точки изненадата на шампионата Джош Уолкинс от Тринидад и Тобаго. В началото жребия определи Веско да почива в първи кръг, а на осминафинала победи казахстанеца Калдар Касимбаев. На четвъртфинала старозагорецът се наложи над камерунеца Люк Даниел Мболо. В полуфиналната схватка, нашето момче надви украйнеца Сертхий Бобър.

04

От ляво на дясно: Росен Димитров; Марко Косев; Стоян Саладинов; Веселин Иванов; Евгени Василев и Дариа Костенко; клекнал: Тихомир Благовестов

„Посвещавам тази победа на моята съпруга, дъщеря ми, моите родители и всички приятели. Този медал означава много за мен. Целият свят трябва да знае за България! Да знае, че в нашата страна живеят много силни мъже“ – изказа вълнението си Веско Иванов.

06

„Сребърният“ Мариян Димитров

В последния ден на първенство при 90-килограмовите дебютантът Мариян Димитров завоюва сребърен медал. Той отстъпи на финала с 0:8 от четирикратния световен шампион Вячеслав Василевски (Русия). Нашето момче имаше късмет при жребия и пропусна първия кръг, а на четвъртфиналите победи убедително казахстанеца Сергей Афанасиев. На полуфинала старозагорецът победи французина Себастиан Либебе.

05

Мариян Димитров (в ляво) награждаване при 90 кг

07

Мария Оряшкова (в ляво)

В спортно самбо, при жените в кат. до 80 кг, единствено Мария Оряшкова успя да завоюва сребърен медал. Родната националка стигна до отличието, напук на контузията в коляното. Във всички двубои на тепиха, тя се бори с обезболяващи инжекции, а за финала болката надделя и тя не излезе срещу Светлана Тимошенко от Беларус.

09

Атанас Джамбазов с бронзово отличие

При тежките категории в бойното самбо до 100 кг – Атанас Джамбазов и при +100 кг – Мартин Маринков, завоюваха бронзови медали.

08

Иван Нетов и „бронзовият“ Мартин Маринков

Една от големите ни надежди за отличие – Тихомир Благовестов, беше грубо ощетен от реферите, които не дисквалифицираха противникът му във втората схватка, а само го наказаха за непозволен удар с коляно в главата на Тишо. Забраненият удар повлия на изхода на битката, а за следващата Тишо не излезе, поради лекарска забрана.
В отборната надпревара в бойното самбо България завърши на престижното второ място в класирането след абсолютния фаворит Русия. Трети се нареди отбора на Казакстан. Равносметката на българските състезатели от шампионата е шест медала – по два от всеки благороден метал.

10

Треньорът Стоян Саладинов (в ляво) на почетната стълба в отборното класиране

Припомняме ви, че за разлика от спортното, бойното самбо се играе с каски, ръкавици, протектори на краката и слабините. Използват се удари – при нокдаун се дават 4 точки, а при нокаут се обявява чиста победа. Бойното самбо е най-близко до свободните боеве – ММА и повечето състезатели се бият и на ринга.

[embedvideo id=“CK3SHSyQl50″ website=“youtube“]

[embedvideo id=“PHZn0DxMF6c“ website=“youtube“]

В-к „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.