Петър Арбов и Йордан Йовчев

Петър Арбов: „След като децата хванат бухалката, ръкавицата и топката, много бързо се увличат“ 

Петър Арбов е президент на клуб по бейзбол и софтбол „Девилс“ Дупница.
Той е на 52 години. Женен, с три деца. Синът му е на 18 години и е състезател по бейзбол. Има две дъщери близначки, които са 14-годишни, състезателки по софтбол. През 1985 година е приет да следва във ВМЕИ – Технически университет. Там е състезател по лека атлетика. Той е Президент на клуб по бейзбол и софтбол „Девилс“ Дупница, Вицепрезидент на Българска Федерация по Софтбол, член на Управителния съвет на Българската Федерация по Бейзбол, Дистрикт администратор на Little League Baseball за България.
– Здравей Петър, какво те води в Америка?
– От 4 до 7 април тази година присъствах като делегат на Интернационалния конгрес на Little League Baseball в Минеаполис. На това събитие на всеки три години се събират над 1200 делегати от целия свят.
– Как реши да се занимаваш със Софтбол/бейзбол?
-Докато бях студент във ВМЕИ, с няколко приятели, една стара бухалка, топка и ръкавици започнахме да се опитваме да тренираме бейзбол. Появиха се студенти от Куба и Никарагуа и ни учеха на основните правила. Така се роди идеята да започнем развитието на този спорт и в България. Случайно, на една от тренировките, се появи американецът Джек Бренер, който в същия ден беше пристигнал в България за първи път и бе много изненадан, че в София се играе бейзбол. След това той преподаваше в Софийския университет, но през свободното си време беше с нас на стадиона и водеше тренировки. Учредихме федерация и той успя с контактите си да достави екипировка. В продължение на три години той организира колежански треньори по бейзбол да ни обучават. Така в България официално започна развитието на бейзбола.

Тимът по бейзбол

Тимът по бейзбол


– От колко време развиваш тези спортове?
– След като завърших вишето си образование, се прибрах в родния си град Дупница и реших да учредя клуб. Така през 1990 г. с няколко момчета от техникума по механотехника започнахме тренировки и от следващата  година се включихме в шампионата.
След нас и в други градове в страната се създадоха бейзболни клубове, като за няколко години станаха шестнайсет на брой, разделени в две групи А и Б.
– Имаш две изградени игрища в Дупница, как ги създаде?
– Година след създаването ни, отново чрез помощта на Джон Бренер, получихме нова екипировка за отбора и направихме демонстративен мач на легендарния футболен стадион Бончук. Така успяхме да убедим тогавашния кмет на Дупница – г-н Сиджимков, че в този спорт има бъдеще и общината реши да ни предостави за ползване едно изоставено игрище по футбол. След като видяха предоставения ни терен, американските треньори го кръстиха „Rocky field“, защото нямаше трева и беше превърнато в бунище. Приятели ни помогнаха с техника и материали, почистихме го и така започна изграждането на игрището.
– Какви успехи имат твоите възпитаници?
– През 1997 г. за първи път успяхме да спечелим купа България и добихме право за участие в Купа на носители на национални купи в Унгария през 1998 г. След турнира получихме предложение двама холандски треньори да дойдат за две седмици в Дупница и да водят тренировки. След пристигането им, те останаха приятно изненадани от желанието и големия брой деца, които се занимаваха с бейзбол. Този момент беше преломен за клуба ни. Те започнаха да идват всяка година в Дупница за по един месец, като обучаваха треньорите Любомир Георгиев и Иван Пасков. Започнахме да работим по дългосрочна програма за развитието на бейзбола и софтбола в региона, която беше насочена за работа с деца още от първи клас. Така изградихме най-добрата детска школа и резултатите не закъсняха. Започнахме всяка година да участваме с децата в най-силния турнир, организиран от Little League Baseball, като на два пъти играхме полуфинал. Най-високото ни постижение е четвърто място на Европейското първенство за кадети до 15 г., като националният отбор беше само с деца и треньори от Дупница.
През 2009 г. бяхме домакини на Европейското първенство за деца до 12 години. България се класира на трето място.
Досега при мъжете имаме спечелени две шампионски титли и сме шест пъти носители на Купа България. При всички останали възрасти сме многократно шампиони на страната.
– А как се справят софтболистите и кога започна развитието и на този спорт?
– От 1992 г. започнахме и развитието на софтбола за жени. Още веднага се наложихме като водещ център. Многократно сме били шампиони на България и сме печелили Купата на България. За първи път през 2008 г. получихме правото да сме домакини на Купа на носители на национални купи и успяхме с помощта на община Дупница и Министерството на спорта да изградим ново софтболно игрище, отговарящо на всички международни стандарти. Сумата, която ни отпуснаха беше на стойност 20 000 USD.
– Колко са развити бейзболът/софтбол в България и кои са най-големите клубове?
– В момента, поради финансови причини, има девет отбора в страната – в Дупница, Благоевград, Козлодуй, Варна и пет в София. Има четири игрища – в Дупница, Благоевград и две в София.
След отличното ни представяне като организатори на Купата на Европейските шампиони по софтбол за смесени отбори (2008 и 2009), Купата на носителите на купи – жени (2008), Купата на Европейските шампиони – жени (2009, 2011 и 2013) и състезанието от най-висок ранг – Европейското първенство по софтбол за смесени отбори 2011, Европейската федерация по софтбол ни възложи организацията на Европейското първенство по софтбол – жени до 22 г. от 7-ми до 12-ти юли 2014 г. и Купата на европейските шампиони (жени) от 1-ви до 6-ти септември 2014 г., като състезанията ще се проведат на игрищата на Бейзболен комплекс „Левски“ – гр. Дупница.
– Усилията, които полагаш ти лично и вообще хората, развиващи тези нетрадиционни спортове, забелязват ли се от централната власт в България?
– Признание за добре свършена работа изказа лично Председателят на Българския Олимпийски Комитет – Стефка Костадинова, която бе сред официалните лица на закриването на Купата на шампионите през 2009 г. Две години по-късно министърът на спорта, Свилен Нейков, официално хвърли първата топка на Европейското първенство по софтбол за смесени отбори. Европейската купа на шампионите група „Б“ за 2013 г. бе открита от заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова и заместник-министърът на младежта и спорта – легендарният гимнастик Йордан Йовчев.
– Как се издържа клубът?
– За съжаление, финансовата криза много силно засегна клуба и тъй като бейзболът не е олимпийски спорт, държавата не ни финансира. Общината също е закъсала финансово и средствата, които отпуска са минимални. Засега успяваме да поддържаме базата и да участваме в официалните шампионати, организирани от федерацията. Кризата засегна изцяло икономиката в държавата и вече е трудно и почти невъзможно да се намерят спонсори за нетрадиционен спорт като бейзбола. Търсим спонсори и извън България, като ние предлагаме неограничена площ за поставяне на рекламни материли на стадиона, лого на екипировката, банери, листовки и плакати, оповестяване в рамките на пресконференции, семинари и публични събития, както и други начини за компенсация.
– Българските деца обикновено играят футбол или се занимават с бойни и силови спортове, как запалваш едно дете примерно по бейзбола?
– Бейзболът е изключително атрактивен спорт. След като децата хванат бухалката, ръкавицата и топката, много бързо се увличат и използват всяко свободно време, за да са на стадиона.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.