За първа година, организираната от Българо-американски център за културно наследство, олимпиада за Васил Левски, мина под знака на спорта. Това стана възможно, благодарение на новизбрания президент на организацията – г-н Станислав Станимиров, който наследи дългогодишния председател г-жа Кина Бъговска. Г-н Станимиров е завършил НСА „Васил Левски“, с две специалности – Треньор по таекуондо и Учител по физическо възпитание.

Г-н Станислав Станимиров

Олимпиадата започна с традиционната викторина на тема „Какво знаем за живота на Апостола“. Децата се надпреварваха с изчерпателни отговори и си личеше, че бяха добре подготвени от своите учители и родители. В седмата олимпиада се включиха шест училища: БУ „Нов живот“, училище „Джон Атанасов“, училище „Слънчогледи“, БУЦ „Знание“, училище „Св.Иван Рилски – Чудотворец“, училище „Патиланско царство“. Студио „Магура“, от което бяха най-активните организатори на събитието, също изявиха свои деца в надпреварите.

У-ще „Джон Атанасов“

Участниците в игрите бяха разпределени в три възрастови групи. Най-големите бяха в отбор „Левски“ и отбор „Ботев“. Учениците на 7-8 години бяха в средната възрастова граница, в два отбора „Раковски“ и „Караджата“, а най-малките до 6 години, в отбор „Черешка“ и „Вишна“. На всеки отбор, главният организатор Станислав Станимиров, определи по един инструктор водач. Всички инструктори бяха специалисти в щафетните игри, завършили НСА. Целият реквизит за игрите беше лично изработен и осигурен от новизбрания президент на Българо-американски център за културно наследство.

Телесна загрявка

Преди състезателните игри, всички деца преминаха през импровизиран плет. Той наподобяваше част от препятствията в легията на Раковски, където Левски е правил същото. След което, по подобие на кръговото обучение, всички отбори се състезаваха в щафетни и подвижни игри.

Децата прескачат плета

В края на състезанията, всички деца получиха грамоти за участие и много награди и лакомства, осигурени от спонсорите на събитието.
Организаторите от Българо-американски център за културно наследство, бяха подкрепени от Генералното консулство на Република България в Чикаго, в лицето на г-н Иван Анчев, Държавната агенция за българите в чужбина и Национален музей „Васил Левски“ в Карлово.

Галерия снимки:

Генералният консул Иван Анчев

Дърпане на въже

В-к: „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.