10387139_10204378175603915_3119494624254608028_o

Калоян Костадинов: Бъдете ДОБРОВОЛЦИ…!!! Хората имат нужда от помощ, загубили са всичко, загубили са най-важното: Кураж! Отидете да им вдъхнете кураж!!! Тези, които са живи, дори изгубили цялата си покъщнина, имат най-важното… живота, припомнете им го! ВСИЧКО МАТЕРИАЛНО Е ПРЕХОДНО! И няма как да не си призная, че се насълзявам повече от веднъж, защото виждам уникални хора, които не спират да помагат, да се обаждат да изпращат дарения, да искат да дарят и най-ценното: Времето си! На всички вас от Добрич и от цялата страна, които не спряха да се обаждат, да даряват и най-важното: да идват на място и да помагат, нямам думи, с които да ви благодаря за това, което правите. Мога само да кажа: Не спирайте. Не спирайте сега, не спирайте и след като всички забравят за тази трагедия. Бъдете същите Големи хора с Огромни Сърца и Души, които неуморно се опитват да помогнат в тези трудни дни. Аз Вярвам, че България и Светът ни имат по-светло бъдеще благодарение на Вас и труда ви! ПОКЛОН!

Iv GK: Днес в София доброволците от пункта за помощ на Варна, Добрич и Търново работихме неуморно. Бусовете и камионът на БГ пощи вече пътуват към засегнатите места! Изумена съм от прекрасните хора, които дойдоха да помагат и най-вече от многото възрастни хора, които бяха отделили последните си пари от пенсиите и купуваха памперси, храни, санитарни материали. Една от снимките е на детска количка, която беше донесена от баща и сина му. Двамата са написали на количката Sofia обича Varna! Похвално. Дано има повече такива хора в България, като тези, от които бях част днес!

Violeta Kirova: Искам да благодаря на всички доброволци, с които се запознахме и работихме рамо до рамо тези 2 дни! Страхотни сте, момичета и момчета, мъже и жени! Знам, че тази вечер всички ние се прибрахме кални, мръсни и уморени. Но знам, че всички ние помогнахме, с каквото можахме на пострадалите и на нашия град! Благодаря, че животът ме срещна с всички вас, благодаря за новите приятелства! БЛАГОДАРЯ ВИ, ЧЕ СТЕ ЧОВЕЦИ! Пожелавам ви да сте здрави и все така човечни! Искам да благодаря и на хората от БЧК, които не ни оставиха нито гладни, нито жадни!
10375091_10152484130343798_4520914792118706435_n
Monika Getzova: Много съм щастлива от хилядите доброволци, които се включиха днес. За тези, които се притесняват, че циганите грабят помощи, ви уверявам, че такива нямаше… Раздавано е на място само и единствено на нуждаещи се. Доброволки на групи обикаляха най-засегнатите улици и записваха информацията, която се подаваше в щаба и от там веднага се реагираше. Бяха доставени над 600 чифта ботуши, кофи и лопати, кирки, маски, ръкавици. Остава най-голяма нужда от мъже, които да отводняват и помагат в разчистването. Имаше къщи, в които работеха по 19-15 момчета. Имаше доброволци от цялата страна. Два тира с вода са доставени и разтоварени и запълват нуждите на пострадалите. Едва след като се разчисти, ще се изостри нуждата от завивки, прибори, чинии, дрехи и обувки. Трудно ни е и на нас, доброволците, но повярвайте, смисъл има! Благодаря на всичките ми приятели, които се притекоха на помощ! Много неща имам да свърша и нямам време да пиша, затова само казвам: Продължавайте да помагате!

Ivanka Kazakova: ХОРАТА СЪС СЪРЦА, В КОИТО РАСТЕ НА ЗАВЕТ ДОБРОТО. Някои от групата от 22-ма души, както и бусът със събраните помощи, са извън кадър. Децата се радваха на куклите, възрастните на дрехите, а ние на лопатите и хората срещу фотографа.

Цветалин Дяков: В квартал Аспарухово сме!!! Нещата се подобряват!!! Всеки помага, работи и чисти!!! Благодаря на всички!!!1025958_10204378221085052_8377116883699073389_o

Vesselina V. Simeonova: Току-що се връщам от Аспарухово и чувството, че все пак макар и малка, твоята помощ е помогнала на някой е страхотно. Благодарим на БЧК за осигурените лопата, кофа, вода и храна. Имаше много добра организация от тяхна страна, но се оказва, че лопатите и гумените ботуши не стигат. Колкото и странно, толкова и хубаво беше, да виждаш навсякъде млади и ентусиазирани хора, задружни, сплотени, с лопати и кофи, ринещи калта. България има нужда точно от Вас! (От една щастлива доброволка)

Евгени Томов: Днес 20 човека чистихме 4 къщи 6 часа. В едната даже поставихме рекорд 100 кофи кал изнесени за 30 мин. Имаше стотици доброволци от Варна и други градове. Огромни благодарности на хората от Варна – Ваня, Катя, Ани, Жоро и хотел Корал, които ни осигуриха подслон, храна и вода, СТРАХОТНИ СТЕ!! Благодарим и на страхотните момичета и момчета от червения кръст, неуморни бяха да ни носят вода и храна, И ВИЕ СТЕ СТРАХОТНИ! ХОРА, ДОБРОТО СЕ СЛУЧВА, ВЯРВАЙТЕ!

Atanas Atanasov: Днес с общи усилия от сборния пункт на ул. Искър 11А в София изпратихме най-големия камион на Български Пощи, заедно с 3 големи буса пълни до горе с хуманитарни помощи. Страшно много благодарим на целия екип на Български Пощи (най-вече на г-н Ванков и г-н Петков), които оказаха безрезервното си съдействие и транспортираха помощите днес. Благодарим на bTV, на БНТ, на DHL и Рапидо Експрес, на всички доброволци в събирателния пункт и на всички, които дариха в полза на ближния. Варна, Добрич, Велико Търново, с вас сме!

Трагедиите не подбират хората по цвят. Доброто и злото също не зависят от етноса, а само от личния избор. Ето българи и цигани (доброволци) работят рамо до рамо:

10390577_10202063362856924_3049790279623188979_n

Силвия Станчева, координатор на клуб „Младежта е толерантност“ – Шумен: „Трагедия! Ужас! Болка! Смърт! Тези думи не могат да опишат ситуацията, в която бяхме потопени днес! Не мога да намеря по-силни думи, за да ви опиша чувствата, които гледките от Кв. Аспарухово породиха у нас! Не направихме много, но всички ни бяха безкрайно благодарни. Нарекоха ни приятели! Хора! Ние се прибрахме удовлетворени, че сме били малко полезни, че сме показали съчувствие, че сме били просто ЧОВЕЦИ!“ През следващите дни Център „Амалипе“ ще изпрати доброволци от цялата страна.

Иван Колев: Приятели, втори ден почиствам пострадали къщи. И изхвърляме едно и също – маси, легла, печки, перални, хладилници. Така че, хората се нуждаят от такива неща. Съветът ми обаче е първо да отидете на място и да видите дали хората са готови да приемат на момента вашите помощи, защото домовете им все още не са изчистени основно. А пък и влагата е голяма. Ако имате и дрехи, завивки също може да ги предадете. Но всичко давайте лично на пострадалите.

Vera Vranska: Щастлива съм, че отидох, че видях с очите си колко чиста енергия и съпричастност може да има в шепа момчета и момичета, бръкнали в джоба си, за да съберат пари за път и да посветят двата си почивни дни и всичките си сили на това да помогнат на съвсем непознати хора, и докато са затънали в кал и пълнят с лопати кофа след кофа, да спират всички минаващи, за да ги питат „Знаете ли къде имат нужда от помощ? Къде са най-зле?“, че за отрицателно време, докато заминат, успяха да съберат огромно количество дюшеци, одеала, дрехи, вода, инвалидни колички, и да ги закарат дотам. Те не спряха, наистина… след малко застава до теб на веригата с кофите Краси от Варна, който сутринта в 6 е застанал пред пункта на БЧК по една тънка ризка, за да се включи в потока на безразсъдните оптимисти, дошли отвсякъде, усмихва ти се, затънал до коленете в кал, и чак накрая разбираш, че днес сина му има рожден ден, и преди 2 часа Краси е трябвало да вземе тортата и да усмихне детето си… Идва Драго – двигателят и сърцето на софийската „пътуваща трупа“, била преди това и в Босна в размирните времена, защото няма значение дали ще помогне на българи, защото сме хора и помагаме на хора, и кипящ от енергия разпределя всички така, че да помогнем на повече, и още по-бързо, и не спира, и ти си казваш „Какво ми трябва повече?… Ето в тези кратки мигове чиста безкористност е смисъла и в нищо друго!“ Повярвай ми, връщаш се уморен и скапан, но зареден със стократно повече желание да дадеш, отколкото мъничко си дал и се чувстваш дори и за кратко добър, чист и вярващ в хората. Стани и отиди, ако можеш. Дай го на другите и ще видиш колко много даваш на себе си!!!
10365339_10204378179884022_4717351666126911774_o

Evgeni Yordanov и Stanislav Grigorov посетиха кв. Аспарухово, Варна и са сред Доброволците от групата, носещи помощи по къщите. Стотици и дори хиляди наши сънародници се отзоваха на място. Благодарим ви! България се нуждае от още много като тях в момента: в Аспарухово, Добрич и всички останали пострадали райони.

„Стотици хиляди българи и чужденци, чиито имена никога няма да узнаем откликнаха на нуждата и ще продължат тихо и незабележимо да помагат. Да сте живи и здрави! Българите, които изграждат основите на държавата, чиито постъпки носят надежда за по-добро Утре и правят страната ни едно по-прекрасно място: състрадаващите, даващите, спасяващите, приютяващите, споделящите залъка си с гладните, готовите да откликнат при нужда, да забравят себе си, за да помогнат на бедстващите. Благодаря, че ви има!“

Poli Tacheva

снимки: Евгени Йорданов

текст: фейсбук (www.poznanie.dir.bg)

Leave a Reply

Your email address will not be published.