Grigor334

„Започвам Куинс с една единствена цел – титлата“, каза Григор Димитров преди началото на турнира, а ето че седмица по-късно мисията е изпълнена успешно – 6-7(8) 7-6(1) 7-6(6) срещу Фелисиано Лопес в изключително емоционален и драматичен двубой, в който Гришо изоставаше с пробив пасив в третия сет, но стигна до пълен обрат. Двубоят продължи цели 2 часа и 31 минути, което е и най-продължителният финал в историята на турнира в Куинс.

Три от тях бяха спечелени през този сезон, а след днешния триумф в Куинс първата ни ракета вече има пълен комплект АТР титли на всички четири настилки, на които се играе съвременият тенис – в зала в Стокхолм, на твърди кортове в Акапулко, на клей в Букурещ и сега на любимата му трева в Куинс. По този начин Гришо ясно показа, че може не само да играе на най-високо ниво, а е способен да го прави без значение от настилката – вариативност и набор от качества, които притежават шепа тенисисти на тура, и то само най-добрите сред най-добрите.
Двубоят започна с предимство за Гришо, който в своите геймове бе просто перфектен, а противникът му нито веднъж не успя да спечели повече от една точка в гейм, в който посрещаше. В същото време тези на Лопес често бяха завързани, а в един от тях Димитров имаше дори два брейкбола, но испанецът се спаси след мощни сервиси и последвали атаки на мрежата. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който ролите се размениха и почти през цялото време първата ни ракета бе в изоставаща позиция, но успяваше да отразява сетбол след сетбол.
Всъщност Лопес водеше с 5-2 точки, а след това на три пъти имаше сетболи, два от които на свой сервис, но 23-годишният българин не спираше да се бори и някак си успяваше да остане в сета. Съпротивата му рухна при 8-8, когато допусна грешка от бекхенд и даде четвърти сетбол на противника си, а този път „Делисиано“ не сгреши и измъкна успеха в този толкова оспорван откриващ сет.
Във втория доминацията на сервиращите продължи с пълна сила, като този път в нито един от тези 11 гейма не се стигна дори до дюс, но това се промени при 5-6, когато Димитров сервираше за оставане в мача. В него Григор направи двойна, след това и две непредизвикани, довели до мачбол за испанеца. Той бе отразен, след като атаката от ретур на Лопес завърши в мрежата, последва изключително воле на Григор, а мощен ас на геймбол означаваше втори тайбрек. В него, окрилен от начина, по който спаси мачбола, Гришо поведе с 6-0, увеличавайки серията си на девет поредни точки, а малко по-късно изравни резултата в сетовете след 7-1 точки

.10374921_655428414528133_7523253348494878600_n
В първия гейм на решителния сет Димитров дори поведе с 40-0, печелейки 13 от последните 14 разигравания и изведнъж, от нищото, изглеждащият в нокдаун Лопес започна да печели точка след точка и след пет поредни неочаквано стигна до първия пробив в мача изобщо.
Григор Димитров Все пак Гришо не се предаде и не спря да търси обрата, а при 3-4 подложи под сериозен натиск противника си, Лопес се пропука, допускайки две двойни грешки, една от които на брейкбол и пробивът бе върнат. В крайна сметка станахме свидетели на трети тайбрек, в който щеше да се реши и шампиона. Григор започна с ас – негов 25-и, а след десет точки в сметката на сервиращите, при 5-5, Лопес сгреши бекхенда си и Димитров имаше мачбол! За съжаление Гришо не се справи с пласираната в краката му топка и допусна грешка, но пък мощен ас му донесе втори шанс да приключи двубоя. Испанецът изпрати форхенда в мрежата и драмата свърши – след рекодните за финал на Куинс 2 часа и 31 минути игра Григор Димитров спечели шампионския трофей!
От началото на 2014 г. Григор Димитров вече има три спечелени турнира или точно толкова, с колкото са Джокович и Вавринка, а пред тях единствено е Рафаел Надал с четири. Нещо повече – 23-годишният българин е единственият тенисист, който през настоящия сезон е печелил титла на трите основни настилки, на които се играе тенис (клей, твърди кортове и трева). Това не се бе случвало през последните две години, а от 2007 г. насам, когато килимът тотално бе премахнат от АТР тура, само шест човека бяха печелили титли на трите настилки в един сезон – Федерер, Джокович, Надал, Ферер, Карлович и Куери.

Grigor333
Като стана въпрос за статистика и впечатляващи постижения, ето още две – в професионалния тенис Григор е играл на 16 финала и е спечелил 14 от тях (4-1 на АТР тура, 4-1 на чалънджъри и 6-0 на фючърси), а освен това от началото на годината вече има 30 победи от 39 изиграни мача. Границата от 30 победи до момента са преминали единствено Надал (41), Федерер (34), Бердих (33), Гулбис (32), Ферер (31), Джокович и Чилич (30).
Що се отнася до ранглистата, с триумфа в Куинс хасковлията си заработи 250 точки, но ще добави само 160 към актива си, които няма да са достатъчни да напредне в класирането и през следващата седмица отново ще заема 13-а позиция. Въпреки това всяка точка е ценна, особено ако целта ти е да дебютираш в Топ 10, а благодарение на тези нови 160 точки,от попадане в първата десетка вече го делят само 130 и още на Уимбълдън Гришо може да изпълни и тази си цел.
Да не забравяме и битката за осемте места на Мастърса в Лондон, а в ранглистата, отразяваща представянето на тенисистите само през календарната година, Гришо е десети на само 155 точки от осмия Гулбис.

източник: grigordimitrov-bg,com

[embedvideo id=“FFdK2_P9B08″ website=“youtube“]

[embedvideo id=“_JqyeJtflds“ website=“youtube“]

[embedvideo id=“RQYvTNdwBx8″ website=“youtube“]

Leave a Reply

Your email address will not be published.