Устав
на неправителствената организация /дружество, клуб на привържениците/ на любителите на „Левски“ (София) в Севрна Америка.

Чл. 1. Общи положения и принципи
А) Клубът/неправителствената организация е доброволно обединение на личности, които живеят предимно в Северна Америка и се стремят да развиват и подпомагат развитието на ПФК и СК „Левски“ (София). Дружеството си поставя за цел да утвърждава спортната дейност в България и САЩ, чрез насърчаване на хармоничното развитие, етиката в спорта и разпространението на олимпийските принципи, като приемат за свой патрон името на Васил Левски, националния идеал на всеки Българин.
Б) Клубът/дружеството се създава с неопределен срок на действие.

Чл.2. Цели и дейности
А) Клубът на привържениците има за цел да насърчава солидарността и приятелството между Българите в Северна Америка и по света, чрез организиране, участие и подпомагане на спортни прояви.
Б) Организиране на обществено-културни дейности по места – беседи, срещи и семинари за популяризиране на спортната култура сред Българската общност.
В) Организиране на благотворителни акции за подпомагане на спортни общности. Подкрепяне на работещи по програми за развитието на спорта за всички, сред млади хора в неравностойно положение.
Г) Дейността на клуба е явна и всички занимания протоколират, като за проведените заседания и решения на всички управителни органи се водят протоколи. Протоколите от заседанията на Общото събрание, Управителния съвет и Контролния съвет се пазят у техните председатели до изтичане на мандата, с което се предават за съхранение в архивата на дружеството от специално упълномощено за това лице или институция.

Чл. 3 Членство
А) В клуба имат право да членуват предимно българи от Северна Америка и света навършили 18 години (пълнолетие), които приемат и уважават уставните цели и принципи, участват съобразно своите възможности в клубната дейност, заплащат редовно членския си внос.
Б) В дружеството могат да членуват спомагателни членове и млади хора до 18 г. съвместно със своите родители. Участието на спомагателни членове в дейностите на клуба става с изричното разрешение на родителите.
В) За особени заслуги и принос в поддържането на програмите на неправителствената организация, членовете на клуба, по предложение на управителния съвет, могат да избират почетни членове. Условията и редът на избор на почетни членове се определя с правилник, който се приема от Управителния съвет и се утвърждава от общото събрание на членовете.
Г) Всеки член има право да напусне клуба/дружеството по собствено желание с писмено уведомление.
Д) Изключване на членове се осъществява когато са налице прояви и поведение, което са в несъответствие и противоречие с целите и принципите на клуба, нарушават общоприетите нравствени норми или достойнство, при криминални прояви.
Е) Решенията за изключване на членове става по обосновано предложение на член или членове от клуба/дружеството. Управителния съвет обсъжда случая и се произнася със становище по него. Окончателното решение за изключване се взима от Общото събрание.
Ж) Всеки член заплаща членски внос в размер на не по-малко от 50 долара годишно. Спомагателните членове не заплащат членски внос.
З) Всеки член получава задължително членска карта по пощата или лично на стойност 25 долара.
И) Плащанията се правят с кеш, чекове и директен депозит със знанието на председателя.

Чл. 4 Общо събрание
А) Общото събрание на членовете е върховен орган на управление на клуба. То решава всички въпроси и взима решенията си с обикновено мнозинство половината от гласовете плюс един.
Б) Общото събрание има следните функции
– избира председателя и управителния съвет
– одобрява програмата на клуба
– гласува бюджетните разходи
– приема отчета на председателя и управителния съвет за дейността и финансовото състояние,
– взима становище по приемане на нови членове, освобождаване и изключване на членове на клуба,
– избира комисии и ги упълномощава за извършването на определени дейности,
– разглежда спорни въпроси,
-освобождава председателя, управителния съвет и контролния съвет от отговорност след изслушване, дебати и становища по тяхната дейност за мандата,
– решава всички въпроси, които са извън компетенциите на управителния съвет или не са описани в този устав
В) Общото събрание се провежда най-малко един път годишно и се свиква по искане на председателя. Извънредно събрание може да се поиска от 1/3 от членовете на клуба като се определи дневния ред, датата и мястото на провеждането му един месец по-рано.
Г) За ръководство на общото събрание се избира неговият председател, който има задължението да прилага и спазва устава, справедливостта и обективността по време на неговата работа. Председателят на Общото събрание се избира с мандат за три години, както всички останали органи на управление на клуба.

Чл. 5 Председател
А) За председател на клуба/дружеството се избира един от членовете, който има качества и поема отговорностите за опазване и развитие на клубните цели, организация и имущество за срок от две години. Предложение за председател на клуба се прави мотивирано от всеки член един месец преди провеждане на изборите.
Б) Номинираните за председатели членове представят публично своите предложения за програми и развитие на клуба най-малко две седмици преди изборите.
В) Изборите за председател се провеждат тайно. Организацията на изборите за председател се осъществява от специална изборна комисия, която се определя от Общото събрание.
Г) Председателят има следните пълномощия:
– Представя клуба пред всички обществени и държавни институции
– Ръководи дейността на управителния съвет и определя дневния ред на неговите заседания по утвърден организационен план,
– Предприема управленски мерки за изпълнение на програмата за дейността на клуба/дружеството,
– Изготвя планове и отчети за дейността на клуба/дружеството съобразно изискванията на устава,
– Изпълнява финансовата политика на клуба/дружеството,
– Поставя въпроси и проблеми за решение пред управителния съвет и общото събрание на клуба/дружеството,
– Извършва дейности, за които е упълномощен от общото събрание или управителния съвет.

Чл. 6 Управителен съвет
А) Управителния съвет се избира от Общото събрание. Той осъществява дейността свързана с прилагане решенията на Общото събрание, Програмата на дружеството е в духа на целите и принципите. Председателя на клуба е по право член на Управителния съвет и негов ръководител.
Б) Управителният съвет се ръководи от председателя на клуба и се състои от общ седем членове.
В) Управителният съвет заседава периодично по приет план не по-малко от един път на три месеца. Той се свиква от председателя на клуба по предварително определен дневен ред и изготвени проекти за решения.
Г) Заседанията на Управителния съвет се считат за легитимни, ако на тях присъстват 2/3 от членовете. Решенията се взимат с обикновено мнозинство. Членовете на управителния съвет могат да гласуват дистанционно, като в три дневен срок са задължени да подпишат протокола с взетите решения.
Д) Управителният съвет на първото си заседание разпределя длъжностите между своите членове като председателят определя свой заместник в случаите, когато е възпрепятстван да изпълнява длъжността си. Председателят отговаря за действията на своя заместник по време на изпълнение на неговите длъжности.

Чл. 7 Контролен съвет
А) Контролния съвет се избира от Общото събрание. Той осъществява надзор за спазването на устава на организацията по време на мандата на управление.
Б) Контролния съвет се състои от председател и двама членове.
В) Представител на Контролния съвет присъства на заседанията на Управителния съвет и взима становище по законността на взетите решения, съобразно демократичните правила и приетите в устава изисквания.
Г) Контролната комисия прави планово периодични проверки на състоянието на клубната каса, на документацията и протоколите, както и на отделни дейности на организацията.
Д) Председателят на контролния съвет изготвя доклад за състоянието на клуба и взима становище по дейността му на всяко общо събрание.

Чл. 8. Финансиране
А) Финансирането на клуба става от членски внос, който се определя по предложение на Управителния съвет и се утвърждава от Общото събрание, но не по-малко от 50 долара годишно за всеки член.
Б) Допълнителни финансови източници за дейността на клуба са дарения от членове или граждани, участие в обществени програми и помощи предоставяни от публични институции.

Чл. 9. Утвърждаване
Този устав е приет на 10 юли 2016 г. и влиза в сила след регистрирането му съобразно изискванията на законите в САЩ.

Ето и списък с учредителите на Националния фен клуб на „Левски“ (София) в Севрна Америка:

1. Стефан Неделев
2. Петко Войников
3. Димитър Ангелов
4. Георги Георгиев
5. Йордан Радев
6. Калоян Петров
7. Емил Серафимов
8. Пламен Бежански
9. Андрей Аспарухов
10. Изабела Панова
11. Валери Данков
12. Йордан Ничев
13. Йордан Гочев
14. Диана Миланова
15. Николай Василев
16. Радостина Павлова
17. Горан Генов
18. Димитър Колев
19. Тони Тодоров
20. Димитър Стоицев
21. Петър Светозаров
22. Наско Иванов
23. Димитър Димитров
24. Костадин Везьов
25. Станимир Станимиров
26. Илия Ребреев
27. Борислав Зарев

Галерия снимки:

lozan-mitev

Професор Лозан Митев изготви устава

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

andreyasparouhov

backcard

logobglevskifenclub

В- к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.