В десетия епизод от поредицата „Българи в Америка“ на Миролюба Бенатова по Нова ТВ, бе представен най-силният изцяло български футболен отбор в чужбина – „Миньор“ (Чикаго).
Логично, в репортажа, голямото внимание беше насочено към старши треньора на „винкелите“ и българска футболната легенда от близкото минало – Цветан Йончев. В кариерата си Йончев е отбелязал голове на три действащи европейски шампиона – „Ливърпул“, „Нотингам Форест“ и „Байерн“ (Мюнхен). Врачанинът държи и рекорда за най-много вкарани голове с български отбор в турнира за КЕШ, сегашната Шампионска лига.
В репортажа той казва, че никога не е имал американска мечта, защото всичко в живота му е било свърано с България. Но след като вижда как се развиват нещата в родината, не само със спорта, решава да дойде със семейството си в САЩ за един по-спокоен живот. Има две пицарии, с които изкарва прехраната си, а с футбол се занимава за удоволствие и от любов към играта.

02

„Не се създадоха условия в България за развитието на футбола, а от там и на треньорските кадри, казва Йончев. Сега може да се отчита, че ние нямаме добри треньорски кадри, че нямаме добри футболисти. Треньорите се развиват от самата система, от политиката на футболния съюз и президентите на клубовете. Никои не се е родил научен треньор, от там няма и как да се създадат добри футболисти.“

Йончев продължава с това, че най-лошото в България е, че никой не знае какво точно става. Според него държавата няма политика в спорта. Това което е било направено по времето на социализма, е явно, че няма да работи в новата система.

„Трябваше да се направи нещо друго, а ние разрушихме абсолютно всичко, но нищо ново не направихме – коментира Йончев. Дефеницията за лудост е нищо да не правиш и да чакаш нещо ново да се случи, няма как да стане. Ние сме единствената страна, може би в Европа, която абсолютно нищо не прави. Това, което не разбирам, е – какъв е смисълът да купуваш мачове и да ставаш шампион?! Там където държавата остави празнота, там отива организираната престъпност, за да запълни тази дупка. Изкуственото поддържане на професионални клубове, и на „А“ и „Б“ професионални групи, е безсмислено.“

Цветан Йончев добавя, че се опитва да обясни на своите играчи, че ако в България се съмняват в съдията, че е купен, в Америка реферите свирят както знаят.

04

„За българските съдии мога да кажа, че в много от случаите те не са купени – добавя треньорът. Просто се съобразяват, нямат психиката на хора, които знаят, че тяхното решение е окончателно и никой не може да им каже нищо. Старх ги е. Ако трябва да се покажат два червени картона на домакините или три дузпи, няма да ги свирят, дори и да ги има. Докато тук, за такова нещо ще се свири без проблем. Целият натиск върху съдии, играчи и треньори е абсолютно безмислен, тъй като нивото е толкова ниско, че няма никакъв смисъл от ставането на шампион.“

Цветан Йончев завършва кариерата си в „Лудогорец“. Той ги поздравява за първия сезон в Шампионската лига, но не пести и своите критики, че няма постоянство и има хора, които веднага започват да се бъркат там, където не им е работа.

05

„Аз не съм чул, например, Берлускони да коментира състава на Милан, или кой ще бъде освобождаван и кой ще бъде взиман. Имам сведения  и знам, че Любо Пенев беше абсолютно умишлено саботиран от ръководството на футболния съюз или на част от членовете на изпълнтелното бюро, за да може отбора да загуби и да има аргументи срещу него, да бъде сменен. Това е абсолютно пошла история, за която нямам думи“, възмущава се Цветан Йончев.

От общуването с колегите си в България, Цветан Йончев разбира, че решението му да замине, и в последствие да заживее в Америка, е било правилно.

  ????????????????????????????????????

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.