Валентин Димитров

Най-старият български футболен отбор – „Балкан“ (Чикаго) 2001, излезе начело в класирането на „червената“ дивизия при над 30-годишните на Премиерлигата. Българите победиха с 5:1 полския тим „Търновия“.
Още със започването на срещата, „Балкан“ превзе средната линия и със силна преса при изнасянето на топката от противника, бързо отнемаше и създаваше голови положения. Това даде светкавичен резултат и още в 5-та минута Ангел Баков, с премерен удар, откри за 1:0. Натискът продължи, Шилев пропусна, последваха две спасявания на полския вратар, след удари на Баков и Щерев. Неусетно дойде 15-та минута, в която, след изпълнение на ъглов удар, хитрата лисица Валентин Димитров удвои за 2:0.

03

Чирпанлиев поздравява Баков

Последва леко отпускане в българските редици и поляците се възползваха. Първо нападателят на съперника остана сам срещу Ники Димитров, който се справи със ситуацията и изби в корнер. Последва ново подобно положение един на един, отново играещият треньор Димитров се справи успешно. Проблемите пред българската врата продължиха след пряк свободен удар на поляците и опасен удар с глава, който Ники Димитров изби над гредата.
След тези тежки минути, играта се изравни и „Балкан“ отново заигра силно и пропусна куп положения. Любомир Иванов, Ангел Баков и Костадин Леваков, излизаха на стрелкови позиции, но бяха надиграни от полския вратар. Пет минути преди края на първата част, „балканци“ сгрешиха в средата на терена. Последва контраатака, добро центриране и удар от воле на полския нападател, избит добре от Димитров, но топката срещна гредата и се върна в полето, където вторият нападател довкара за 2:1.

02

Ангел Баков

Балканци отвърнаха веднага на удара и с три паса, като по учебник, стигнаха до противниковата врата. Чирпанлиев подаде хубав пас на Димитров, той финтира двама защитници и изведе на празна врата Шилев, който вкара за 3:1.
Така завърши първата част.
В начлото на второто полувреме, „Балкан“ взе бързо инициативата и беше въпрос на време да падне поредният гол. След добра игра на полския вратар, нашите направиха доста пропуски.

04

Костадин Шилев

В средата на полувремето, груба грешка на защитата на „Балкан“ при изнасянето на топката, позволи на двама противникови играчи да излязат сами срещу Ники Димитров, но той оново се справи чудесно. На тази опасност, пред българската врата, Ангел Баков отговори със самостоятелен рейд. Тръгвайки от центъра той беше спънат, опитвайки се да премине между трима поляци. Главният съдия отсъди пряк свободен удар, а зад топката застана щатният изпълнител Чирпанлиев, който с перфектен удар направи безпомощен вратаря за 4:1.

SDFG

Васил Чирпанлиев

Малко преди края, отново дойдоха силни минути за Валентин Димитров – Елегантния, който по изкусен начин изработи сам втория си гол в мача. Оставайки един на един с последния защитник, той я промуши на два пъти между краката му и с прецизен удар направи 5:1.

05

Димитър Дудин

„Честита победа на отбора, беше напълно заслужена. Още от първите минути притиснахме противника и това даде добър резултат. Контролирахме мача и само индивидуални грешки позволяваха на съперника да стига до нашата врата. Ние създадохме много положения и благодарение на добрата игра на вратаря им, се разминаха с пет гола. Дори след началото на втората част, се видя една примиримост в полския отбор. Даже в един момент и съдията им помогна, за удар без топка на метър пред него даде само жълт картон. Няма контузени, което е важно, има настроение и желание в отбора, всички се раздават. Благодаря им! Сезонът едва сега започва. Мисля, че занапред ще се наслаждаваме на мачовете и на победите“, коментира играещия треньор Николай Димитров.

Галерия снимки:

    DSC_0451

Светослав Иванов

DSC_0347

Костадин Шилев

DSC_0265
Ангел Баков

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.