За поредна година, българите в Чикаго се събраха да почетат Христо Ботев и загиналите за свободата на България. На традиционния събор, в парка на предградието Елк Гроув, дойдоха над 1000 родолюбци. Точно в 12:00 ч. на обяд, сънародниците запазиха едноминутно мълчание под звуците на сирената.

Историкът Камелия Попова

Програмата започна с предисловие за делото и живота на великия поет и революционер, подготвено от историка – Камелия Попова. Тя изрецитира и едно от на-величествените стихотворения в българската литература – „На прощаване“. Големият артист – Константин Маринов, приветства хората и откри програмата с българските народни песни и танци.

Президентът на импресарска агенция „Войводи“ – Константин Маринов

Последователно на импровизираната сцена се изредиха танцьорите от ансамблите “Хоро”и „Верея“, танцов състав при училище „Св. София“, група за народни хора “Загора” и детска танцова школа „Хоро“, при център “Магура”.

Близначките Анна и Стела Иванови от детска танцова школа „Хоро“, към център „Магура“

За първи път, новосформираната група гайдари на баща и син – Кирил и Недялко Кетеви, показаха уменията си. Народни и естрадни песни изпяха певиците Джулия Арагон, Соня Мембреньо и Диана Михова.

Певиците Соня Мембреньо и Диана Михова

Стихотворение за Христо Ботев изрецитира малката Моника от училище „Джон Атанасов“. За настроението на хората се грижеха диджеите Матей и Жоро. Сънародниците ни успяха да се насладят и на разказа „Мъжки времена“ от „Диви разкази“ на Николай Хайтов, който за пореден път бе майсторски изигран от режисьора и актьор – Емил Стоев, от театрална формация “Сцена без граници”.

Актьорът Емил Стоев

За деня на детето, малчуганите бяха ангажирани със забавни, подвижни и щафетни игри, които се проведоха от център “Магура” и олимпийски клуб “Васил Левски”. Игрите завършиха с почетна олимпийска обиколка на събора, а децата получиха медали за участие.

Симеон Младенов от олимпийски клуб „Васил Левски“ поведе децата за почетна олимпийска обиколка

Под ръководството на майстор Станислав Станимиров, таекуондистите от клуб “Спартак” направиха демонстрация на техника и чупене на дъски.
„Много се радвам, че имах възможност да работя с толкова много пъргави и весели деца. На пикника имаше над 200 деца, близо 50 от тях участваха активно във всички игри. Скачахме, тичахме, играхме с балони пълни с вода, проведохме и отборни игри за изграждане на чувство за колективност. Имаше много смях и веселие, безкрайно съм щастлив, че имам възможност да съм част от тези игри всяка година. Ще направим всичко по силите си, догодина да няма дете, което е участвало в игрите и е останало без медал“, коментира вицепредседателят на олимпийски клуб „Васил Левски“ Чикаго – Станислав Станимиров.

Елиа Атанасова демонстрира висок удар с десен крак

И тази година се проведоха “Хайдушки игри“ за възрастни. Десет отбора по трима души мериха сили и точност в дисциплините: забиване на нож в цел, хвърляне на камък и ръкохватна схватка. Състезателите си избраха имената на отборите: “Кракра Пернишки – Земя на герой”, “Мошино”, Хайдутки”, “Райна Княгиня”, “Ангел Кънчев”, “Тангра”, “Тангра 2”, Тангра 3”, “Христо Ботев” и “Иван Абаджията”.

Голяма част от участниците в „Хайдушките игри“ преди старта им

На финала, в двете дисциплини – дърпане на въже и носене на четник, при жените отборът победител – “Райна Княгина”, премери сили с “Тангра 3”. При мъжете, “Тангра 2” спечели срещу “Христо Ботев”. Новоизбраните Стефан Войвода и Анна Войвода целунаха ножа, пищова и българското знаме, и обещаха да направят безвъзмездно добро дело. Те получиха подаръци от организаторите – сребърни розетки, тениски от братство “Хайдути” и традиционни български кърпички с бродерии за водене на хоро.
На събора Българска евангелска църква „Нов живот“ организира мероприятие за събиране на средства в помощ сиропиталището в Кърджали. Миряните събраха $1160 за каузата. Те благодариха сърдечно на всички българи, които откликнаха и помогнаха за осъществяването на благородното дело.

Ирина Гочева – „Българка на годината“

Официални гости на събитието бяха: избраната за „Българка на 2018 година“ от Държавната агенция за българите в чужбина – Ирина Гочева, ръководител на ансамбъл „Хоро“. Майстор Михаил Томов, дошъл специално от Ахелой за събора.

Майстор Михаил Томов

През 2015 г. неговата фондация „Ние българите по света“ и цялата българска общност в Чикаго, изградиха бюст-паметника на Васил Левски в двора на православната църква „Св. Иван Рилски“. Българското консулство в Чикаго беше представено от търговското аташе Теодора Ботева.

Войводата Никола Масларски (в средата с калпака) със своите съмишленици

Главен организатор на събитието беше патриотична организация братство “Хайдути”, с главен войвода Никола Масларски. По същото време, в Северна Македония, братство „Хайдути“, с комита Зоранчо Маринков организира честване за Христо Ботев пред българското консулство в Битоля.

Бай Миле и Зоранчо Маринков

„Благодаря на Бога, че случихме на хубаво време, но пък благодарение на него дойдоха близо 2000 души. Признавам си, не бяхме подготвени за тази бройка. Извинявам се от сърце и душа на всички, на които им се наложи да чакат дълго време на опашка за храна. Имахме организацинни проблеми по независещи от нас причини в последния момент“, каза организаторът Никола Масларски.
Официални спонсори на събитието бяха: “Марчела Травел”, ресторант “Механата”, „Argo Insurance“, „Prestige“, „Гергана Тодорова – B&W“, „Penmark Transportation Inc“, „Българска оптика „Des Plaines“, „Наско Иванов – Home Realty Group“, „Dars Logistics“, „K&G Coach Line Inc“, „Elgin Тruck & Тrailer Repair“, „Freight One Express Inc“, „Петя Ненова – Country Financial“ и „Zograf Realty“.

Логото на новите тенсики за сезон 2019

Следващото изцяло бълграско събитие, ще бъде в края на месец юни и началото на юли. За 13-та поредна година, българинът Давид Иванов кани всички нашенци на плажа Illinois Beach State Park, близо до границата със съседния щат Уисконсин, за да посрещнем юлския изгрев. През годините, за самобитната българска традиция „Джулай морнинг“, се поръчват различни оригинални тениски. Всеки заявил предварително участие, може да си поръча тениска. Нашата сънародничка – Вили Джикова, отговаря за дизайна и направата на фланелките. Всеки желаещ може да си поръча на телефон: 773-398-4897.

Вили Джикова

Галерия снимки:

„Чикаго Бултрас“

Певицата Джулия Арагон
Диджеите Матей, Дани и Жоро

Вестник „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.