Големият успех на тазгодишния IX-ти фолклорен фестивал “Верея” в Чикаго, е масираното детско участие в него. Около 400 танцьори от 27 групи за народни танци, половината от които деца, разстресоха сцената, в салона на гимназията, в предградието на Чикаго – Елк Гроув. 

“Радвам се, че събрахме толкова много деца на фестивал “Верея”. Надявам се, тези прекрасни малчугани, всяка година, да имат повече от една възможност да покажат своите умения на сцена“, каза главният организатор и ръководител на фолклорна формация “Верея” – Константин Маринов. Той изказа и сърдечни благодарности към генералният спонсор на събитието транспортната компания “AN Enterprise Inc”, със собственици Диди и Ели Загорски.

Коцето Маринов обясни, че преди години, когато е стартирал фестивал “Верея”, не си е представял, че той ще се разрасне до такива размери. Сега той и неговите съратници, мечтаят смело. Те искат да се съберат заедно с над 200 групи от целия свят за един исторически празник, на българския фолклор. Всеизвестно е, че с изключение на вечно замръзналата Антрактида, на всички останали континенти има родолюбиви българи или чужденци, запленени от българските народни танци, които развиват и утвърждават това изкуство. 

Поради големия брои участници, от няколко години фестивал “Верея” се провежда в два дни. Тази година, за първи път, през първия ден имаше само детски състави, предимно от района на Чикаго. 

От Торонто, Канада за първа година участие взе новият състав “На  хорото”, а най-постоянни участници са танцьорите от формация “Български дух” – Сейнт Луис. Освен многобройните детски танцови състави се включиха и певчески групи.

В края на първия ден организаторите от “Верея” наградиха най-малкия и най-възрастния участник на концерта. Коцето лично връчи по един “Оскар” и грамоти на 2-годишната и 10-месечна Прея Гочева и 62-годишният и 10 месеца Спас Райчев. Оказа се, че най-малката участничка е трето поколение танцьорка. Преди няколко месеца, нейната баба Ирина Гочева, която е основател и дългогодишен ръководител на ансамбъл “Хоро”, бе избрана за “Българка на годината” от агенцията за българите в чужбина.

“Това е цялата идея на мероприятието. Ние да покажем на децата и те да продължат нашето дело. По този начин българския дух, ще бъде запазен за следващите поколения българи”, въодушевено коментира Коцето.

За първи път, тазгодишният фестивал стартира не с хора, а с документалния филм “Там”, на режисьора Богдан Дарев, в който се разказва за завръщането му в Родината, след 23-години имиграция в Америка. 

Както всяка година, официален гост на събитието бе Генералният консул на Р. България в Чикаго – Иван Анчев. Той отдаде заслужена почит на всички участници и поздрави сърдечно главният организатор – Константин Маринов. 

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.