Българският културен център Магура в Чикаго, стана домакин на първата изложба на младата художничка Елена Михайлова, с картините „ОРЕНДА“. Представената колекция бе част от новата рубрика на центъра ИЗКУСТВО & МУЗИКА.
В музикалната програма бяха включени творби от:
F.- J. Gossec – „Tambourin“
A. Piazzolla – „Bordel 1900“ and „Night Club 1960“ from Histoire du Tango
A. Ourkouzounov – „Macedonian Song“ and „Fair“ from 4 Legends
Известните творения чухме в изпълнение на младите музиканти от дуо „Утопия“ – Живко и Маргарита Николови, китара и флейта.
Произведенията на Елена Михайлова ще гостуват в център Магура до 21 ноември, където могат да бъдат разгледани и закупени от ценители.

Елена Михайлова

Елена Михайлова е родом от град Димитровград. Завършва своето образование в художествена гимназия „Дечко Узунов“, град Казанлък, със специалност изобразително изкуство и промишлен дизайн. Във периода 2002-2008 г. работи като дизайнер, изготвя концепции за рекламни кампании, както и проекти на външни реклами, табели, пана, стикери и др. В Америка пристига със семейството си през 2008 г. Вдъхновена от ОРЕНДА символите и значението им, в началото на 2017 г. Елена се насочва отново към своята творческа работа. Освен с рисуване, художничката се занимава и с изработване на бижута от естествени камъни, които имат тясна връзка със значението на ОРЕНДА символите.

– Здравей, Елена! Разкажи ни от колко време се занимаваш с рисуване?
– Занимавам се с рисуване от дете. Мисля си, че всяко дете се е опитвало да рисува. Пре мен това беше по-траен интерес, който продължих да нося през годините. Завърших художествената гимназия в Казанлък. Родена съм в Димитровград и не беше лесно в онези години да се отделя от семеството си, за да уча в друг град. После дойде любовта, омъжих се, роди се първото ни дете. Опитвахме се да се установим в различни градове в България, докато накрая решихме да емигрираме в Америка. Тук се роди второто ни дете. Не винаги имах времето за рисуване. А и някак си вдъхновението сякаш беше на крачка, но подтискано от много отговорности, докато се установим и започнат да се успокояват нещата тук в Чикаго. Както пее Франк Синатра – Chicago, My Kind of Town…

– Как се запали по рисуването, или винаги си носила този талант в себе си?
– Не бих казала, че съм се запалила по рисуването от нещо или някой. Винаги съм обичала да рисувам и съм била отворена за Аrt. Рисуването ме пренася в един спокоен свят. Свят, който е изпълнен с магия – магията да бъдем себе си, да разкриваме себе си, да споделяме най-доброто, най-красивото, което носим в себе си – това ме изпълва с безкрайно удоволетворение.

– Това първата ти изложба ли е на американска земя?
– Да. Това е първата ми изложба!

– А в България правила ли си изложба?
– Не. Имам рисунки, картини, които останаха там, но не съм и помисляла тогава, че ще е възможно някога да направя своя самостоятелна изложба.

ОРЕНДА – Здраве

– Картините ти са много интересни и различни. Защо реши да бъдат точно на енергийна основа?
– Благодаря! Мисля, че това не го решавам аз, а Вселената, която ни заобикаля и ни насочва да правим онова, което бихме правили най-добре. Не бях рисувала 17 години. Нещо се отключи в мен, когато започнах да рисувам в началото на тази година. Не съм и предполагала, че толкова скоро ще имам изложба. Отначалото не се бях замислила, че картините ми са енергийни, докато не се докоснах до ОРЕНДА символите.

– Разкажи ни нещо певече за ОРЕНДА символите?
– Те са старобългарски символи с енергийно влияние, свързани с Българите, старите Руни и Глаголицата. Оренда е Духовен път, Практика, Концентрирано намерение за щастие, Свързване със същността ни от Светлината и Дъхът на Бога. Те са символи за успех в различен аспект на живота ни, в зависимост кой от какво има нужда. Символите са 12 на брой, като във всяка група има по 4-ри подсимвола със силно енергийно влияние.
Делят се на три вида:
• Многостепенни;
• Конкретни;
• Повратни.
В Многостепенните ОРЕНДА символи влизат:
• Универсална ОРЕНДА;
• Любов Божествена;
• Благословия;
• Вяра, Любов, Мъдрост
Символите от тази група е препоръчително да присъстват в дома.
Конкретни ОРЕНДА символи са:
• Любов;
• Късмет;
• Благополучие;
• Здраве.
Тези четири символа са конкретни, защото отговарят на имената си, те са ясни енергии.
Повратни ОРЕНДА символи: всеки негативен аспект от живота Ви – влошено здраве, емоционални проблеми, застой и т.н. е сигнал за работа с тези 4 символа:
• Изчистване на карма – този символ е смирение и прошка;
• Лекуване на карма – всеки носи своите грешки като товар. Разтоварете се!
• Енергийно балансиране;
• Промяна – с промяната трябва много да се внимава, защото ОРЕНДА промяна е мощен символ и преди да пожелаете промяна в живота си, конкретизирайте много добре и ясно какво точно искате да се промени.

– Как би повлияла една твоя изрисувана ОРЕНДА в дома на някой?
– Идеята ми е картините ми да бъдат като слънца в помещенията, в които ще бъдат поставени. И мисля, че имат подобен енергиен ефект. С тях може да се работи. Наблюдават се няколко минути на ден, като насочите мисълта си в посока към символа, който наблюдавате и неговото предназначение. Чрез ОРЕНДА картините човек може да постигне подобрение в съответната област на живота си: любов, мъдрост, благоденствие, промяна и т.н.

– Цветовете символично ли ги избираш, или имат някакво специално значение?
– Цветовете, които съм използвала и тяхното движение са метод, който създадох специално за символите ОРЕНДА. Те са пряко свързани с посланието на конкретната ОРЕНДА.
Червено – Сила, Енергия, Живот. Това е цветът на І-ва чакра.
Оранжево – Творчество, Комуникация, Оптимизъм. Това е цветът на ІІ-ра чакра.
Жълто – Увереност, Концентрирана мисъл, помага да бъдат възприети нови идеи. Личностно развитие. Това е цветът на ІІІ-та чакра.
Зелено – Хармония, Спокойствие и здраве. Действа успокояващо и отпускащо. Това е цветът на ІV-та чакра.
Синьо – Свобода, Творчество, Вяра, Истина – свързва се с умението да се говори. Това е цветът за V-та чакра.
Индиго – цветът на интуицията. Асоциира се с мир, тишина и спокойствие. Това е цветът на VІ-та чакра.
Виолетово – Помага ни да се свържем с нашата духовна същност. Виолетовият цвят се свързва с мъдрост, духовност, мистика, власт, благополучие. Това е цветът на VІІ чакра.
Златно – Успех, Постижение, Триумф, Лукс, Изобилие.

Календарът на Маите

– Какви са цените на картините?
– Цените на картините ми варират от няколкостотин до няколко хиляди. Аз използвам качествени и скъпи бои и материали, но не това определя цената. Във всяка картина влагам много от себе си, от своята енергия, за да може да се постигне и засили магичното влияние на древната ОРЕНДА. Изготвянето на една ОРЕНДА картина също е и строго индивидуално. Различните хора имат нужда от различни неща, а и на всеки човек ОРЕНДА символите влияят по различен начин.

– Какво ти дава рисуването?
– Пълно удовлетворение! То е пътуване към себе си. Всяка картина ми позволява да открия нещо неподозирано в себе си – това е една вълнуваща духовна пътека. И мисълта, че, в крайна сметка, всяка картина може да бъде полезна на другите, на някой да преосмисли себе си, да може да постигне промяна/подобрение в живота си, прави това пътешествие наистина много по-удовлетворяващо.

– А има ли нещо, което ти взема?
– Едва ли има постижение на този свят, което да идва даром. Всеки творчески процес е в голяма степен самотно пътуване. Времето, което посвещавам за рисуване на картините си, което е много важно за мен, защото така се чувствам полезна и реализирана, е време, което сякаш отнемам от децата си, от съпруга си. Именно затова съм благодарна на семейството ми, че ме подкрепят, макар и понякога да чувствам известна ревност по отношение на това ми занимание.

Елена със съпруга си Михаил Михайлов

– Какви са плановете ти за в бъдеще? Обмисляш ли нова изложба?
– Ще бъде пресилено, ако заявя, че имам много ясни, конкретни планове. Всичко се разви някак много бързо и интересът към картините ми, към ОРЕНДА символите, в известна степен са изненадващи за мен. Признавам – много приятна изненада. Разбира се, това ме прави още по-амбициозна. На първо място бих желала да мога да продължа да бъда полезна на хората и специално на тези, които чувстват, че картините ми могат да им помогнат да постигнат хубави промени в своя живот, по отношение на здравето, любовта, благосъстоянието си – всичко онова, което е важно за тях. Много се радвам, че има голям интерес и към другите ми картини, в основата на които не са ОРЕНДА символи. За мен е вълнуващо да се стремя да се изразявам чрез рисуването и живописта по нови начини, по начини, които да носят провокация, емоция, естетически преживявания, радост… Нямам търпение да продължа да експериментирам с формите, цветовете и контекста на ОРЕНДА символите. Изразяването чрез ресуване, чрез живопис, както всяко изкуство носи знака на безкрайността от възможности. Така, струва ми се, че следващата изложба ще дойде от самосебе си, без да трябва много да я мисля.

– Има ли някой, на когото искаш специално да благодариш?
– О, да! Дължа много на много хора и сигурно ще пропусна мнозина, за което предварително моля за прошка. Много съм задължена на майка ми – за промяната на мисленето, на д-р Мариан и Елена – за холотропното дишане и освобождаването на желанието ми да дръзна да откривам и бъда себе си, на Оксана и Люси – за помощта да формулирам по-ясно намеренията, желанията и мечтите си, на д-р Марина Костина – за осъзнаването на енергията и мисленето в системата на рейки, на Мариане Каплан – за съветите и напътствията й. Разбира се, най-сърдечни благодарности на Надя, Валя и Станислав, създателите на център Магура, за доверието и помощта при организирането на първата ми изложба. Накрая, но за мен от първостепенна важност, нямам думи да изразя колко много дължа на съпруга си – Михаил, който ми повярва и стои до мен и ме подкрепя в стремежа ми да постигам мечтите си. Тази признателност дължа и на дъщерите си, Алекса и Симона.

Екипът на център Магура пожелава успех на младите творци и призовава и други такива да покажат своя талант на българската общност в Чикаго.
Контакт за връзка: 1 224 800 1538
email: magurabcs@gmail.com
www.magurabcs.com
415 W. Golf Rd. 7, Arlington Heights, IL 60005

Галерия снимки:

Елена с майка си Стефка Ленкова и вуйчо си Валентин Митев

Валентина Лимов, Надежда Желязкова, Елена Михайлова, Живко Николов, Маргарита Николов

ОРЕНДА – Лекуване на карма

Маргарита Николов и Живко Николов

В-к: „България“

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.