„Левски“ Чикаго стана вицешампион на турнира на Средно-западните щати в Елизабеттаун, Кентъки. В щата, в който е роден един от най-обичаните президенти на САЩ – Ейбрахам Линкълн, сините изиграха страхотни два мача в първия ден на турнира, но с един равен и една загуба от втория ден останаха втори.
Три от най-добрите отбори, при над 30-годишните в Мидуестърн, взеха участие в турнира.
Като настоящ Национален шампион на САЩ, българският „Левски“ беше фаворит за спечелването на купата. Въпреки загубата с 5:2 от сините на финала за щатската купа, най-добрият полски отбор в Чикаго – „Игълс“ 1940, се класира като финалист. Третият тим – „Синсинати Сайнтс“, е професионален отбор, в който играят само американци. Поради застаряване на някои от играчите, за първа година са създали и отбор за над 30-годишни. Опитът от професионалния футбол им бе помогнал много за класирането на форума.
Поради двудневния формат на турнира, организаторите от Регион 2 решиха да се играят по два мача всеки срещу всеки, в две полувремена, по 30 минути.
В първия кръг „Левски“ почиваше, а „Игълс“ успя да измъкне минимална победа с 1:0 срещу „Синсинати“, въпреки по-борбената игра на американците.

Черногорецът Бато Радонич

Във втория мач по програма, „Левски“ излезе със свежи сили срещу „Игълс“ и буквално разпиля изморения състав на поляците с 4:1. Първото попадение падна бързо, а негов автор беше черногорецът Бато Радонич. Последва гол на сърцатия Мирослав Николов, с красив прехвърлящ удар за 2:0. След почивката, две попадения на неговия съименник Мирослав Манолов, довършиха съперника. В края на мача, поляците отбелязаха почетното попадение.

Голмайсторът Мирослав Николов

Срещу „Синсинати Сайнтс“ умората от първия мач си каза думата и американците водеха с 2:0 на полувремето. След почивката бившият играч на „Партизан“ Белград – Владимир Вукайелович, поведе отбора към обрат с две попадения за 2:2. В герой за сините се превърна топнападателят Мирослав Манолов, който отбеляза победното попадение за 3:2.

Двамата голмайстори Влади Вукайелович и Миро Манолов в средата

И докато в първия ден на турнира мачовете на „Левски“ бяха в следобедните часове, във втория ден те бяха насрочени за рано сутринта в 8:00 и 10:00 ч. местно време.
В ранния си мач, „Левски“ отново допусна гол, но за радост Миро Манолов изравни за 1:1. В опита си отбора да постигне пълен успех, Манолов добави и греда, но резултатът се запази до края.

Голмайсторът Мирослав Манолов

В мача срещу „Игълс“, сините бяха на свой ред доста изморени, но пък ги устройваше и равен мач. Поляците използваха най-силното си оръжие – нападателят Якуб Пьотровски, който още в 3-та минута на мача вкара късметлийски гол за 1:0. В последните 20 минути, българският тим остана с 10 души, заради червен картон на мексиканеца Фабрицио Лемус. Въпреки това, нашите се настаниха в половината на „Игълс“ и се скъсаха да пропускат. Две греди на Миро Манолов и на Михайло Добрасинович белязаха мача, но резултатът остана непроменен и „Левски“ отстъпи. В последния мач, „Игълс“ 1940, окрилени от победата над „Левски“ 2014, победиха „Синсинати“ с 4:2 и вдигнаха купата на Средно-западните щати, за първи път в своята история.

Мексиканецът Фабрицио Лемус получи пресилен червен картон (с топката)

„Второто място не ни задоволява, защото дойдохме с нагласата да станем първи. Стечение на обстоятелства не ни се получиха нещата, заради наши стратегически грешки, които ги открихме в анализите. Бяхме най-добрият отбор на турнира, но ни преследваше малшанс и това не е само мое мнение, а и на всички треньори и ръководители на другите отбори. Сега вдигаме главите и продължаваме напред. В първенството вървим перфектно, без загуба и не се съмнявам, че ще успеем за пети пореден път да станем шампиони. Освен титлата, целта до края ни е да вземем купата и суперкупата. Благодарим от сърце на нашия спонсор г-н Мишо Михайлов, собственик на автотранспортна компания „Montway“, който ни отделя много внимание и се грижи за нас, и съжаляваме за това, че не можахме да вземем тази купа“, коментира играещият треньор на „Левски“ Чикаго – Георги Георгиев – Годжи.

Играещият треньор Георги Георгиев – Годжи

За справка в своята кратка, но пълна с отличия история, „Левски“ Чикаго има четири участия на Турнира на шампионите на Средно-западните щати. През първия сезон в Дейтън, щата Охайо, в конкуренцията на пет отбора, без загубен мач, с две победи и два равни мача, сините останаха втори, с еднакви точки с първия отбор, заради един по-малко отбелязан гол. Тогава Фабрицио Лемус и Стефан Златев се спречкаха със съдиите и в последния мач българският отбор игра с девет човека, близо половин час срещу бъдещия шампион „Форт Уейн“. Заради изцепките, „Левски“ беше наказан за две години да не играе на този форум, но след един сезон наказанието беше намалено на една година. Така през сезон 2016, вече като шампион на щата Илинойс, „Левски“ отново се включи в турнира. В Сагинао, щата Мичиган, сините започнаха със служебна победа, завършиха наравно с „Торино“, но няколко основни играчи претърпяха контузии, а други получиха червени картони. Това предопредели загуба от „Карпатия Кикърс“, бъдещият шампион на турнира.

Спонсорът Михаил Михайлов

До този момент, най-силният сезон на „Левски“ Чикаго е през миналата 2017 г. Във Форт Уейн, щата Индиана, в конкуренцията на пет отбора, от третия опит българите вдигнаха купата на Средно-западните щати. Успехът ги класира автоматично сред четирите най-силни отбора в САЩ, на националните финали в Детройт, щата Мичиган. Там „Левски“, с подкрепата на легендата на „Левски“ София – Христо Йовов, изненада всички съперници и вдигна Националната купа. На финала „Левски“ Чикаго детонира единствения трикратен шампион на САЩ – гръцкия „Кристос“.
Въпреки изпусната купа на Мидуестърн, „Левски“ Чикаго си остава единственият отбор при над 30-годишните в щата Илинойс, печелил абсолютно всички възможни първи места. На няколко пъти, сините влязоха във футболната история на щата и Премиерлигата. Първия път това се случи още със създаването на отбора, през 2014 година по слуачай 100-годишнината на „Левски“ София. В началото, отборът имаше за цел да стане шампион за юбилея на сините. Апетитът дойде с яденето и „Левски“ Чикаго дебютира с рекорд, освен като шампион, с Купа и Суперкупа. И така, три поредни сезона в Премиерлигата. През 2016 г. българите влязоха в историята на Илинойс, вдигайки от третия опит щатската купа в годината, когато Илинойската щатска асоциация по футбол (ISSA), навърши 100-годишен юбилей. От тогава три поредни щатски купи и изравнен рекорд с немския „Швабен“ 1926, който има същото постижение през сезон 1988/89 и 90 г. Безспорно, най-голямото постижение на отбора е през миналия сезон 2017, когато „Левски“ Чикаго вдигна Националната купа на САЩ и стана първият и засега единствен отбор от щата Илинойс с такова постижение при над 30-годишните.

Галерия снимки:

 

Синя радост

Поздравления след гол

Миро Николов

Опитният Росен Каптиев игра въпреки контузия

Ивалин Гунчев в борба за топката

Ивайло Иванов

Рудолф Чачита Гонзалес показва страхотен рефлекс

 

Мексиканецът Диего Лемус

 

Голамйсторът Владимир Вукайелович

Асен Василев

Миро Манолов скача за първа топка

Радост след гол

Ивалин Гунчев

Миро Манолов не е съгласен със съдийско решение

Влади Вукайелович и Миро Манолов

Стражът Рудолф Чачита Гонзалес

Хондурасецът Кили Гонзалес

Ивайло Баташки

Росен Каптиев между двама

Спонсорът Михаил Михайлов

Разбор на полувремето

Ивалин Гунчев

Поредна добра намеса на вратаря Рудолф Чачита Гонзалес

Перуанецът Педро Берета

Миро Николов печели въздушен двубой

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.