01

Цецо Тенев

Едва 14-сет годишен Цветан Тенев е с внушителните размери 186 сантиметра височина и тежи цели 81 килограма. Той надвива батковците на татамито на състезанията в България. Цецо тренира джудо от седем години, но първите пет години е в клуб, в който не се откроява. Когато започва пети клас майка му Мария Тенева го запознава с техен далечен роднина, който е треньор в клуб „Шун джудо“. Оказава се, че треньорът Свилен Скерлев е още начело на националния отбор по джудо и преподавател в НСА. Така преди две години Цецо, започва по-усилена подготовка за състезания и резултатите не закъсняват. Тази година на републиканското по джудо за неговата възраст „младша“ и при по-големите „старша“ става първи без сериозни затруднения.

02

Спечелените медали

Мотивиран от успеха си Цецо Тенев решава да се бори и на самбо, отново играе и на двете възрасти, като става първи на „младша“ и трети на „старша“ възраст. Преди месец талантливият Цецо и треньорът му Свилен Скерлев отива на турнир в Козлодуй.

03

Цецо с треньора си Свилен Скерлев

„Както си седя и чакам да ме извикат на татамито идва един 19-сет годишен от възраст „младежи“ и ми казва, че ако победя първата среща, после ще се боря с него. Аз се учудих защото той беше доста по-голям от мен. Оказа се, че по погрешка са ме записали да се боря при 18, 19 и 20-сет годишните. Аз казах на треньора но той ми отговори „НЯМА ДА ТИ СТАНЕ НИЩО, ЩЕ СЕ БОРИШ“ но аз не бях сигурен…“, споделя вълненията си Цецо. Младото момче излиза първа среща и по някакво чудо бие. Втората схватка свършва за 30-сет секунди с чиста победа за Тенев. На финала борбата е жестока, цели 15-сет минути, но накрая младият потомък на Стефан Караджа става шампион при 20-сет годишните. „Цецо по бащина линия е пра, пра внук на Караджата, всички ние трябва да се гордеем и учим от нравствените добродетели, смелостта и героизма на такива велики българи. Родолюбието изгражда човека, всички трябва да ценим, познаваме и обичаме езика, историята и държавата си“, пояснява майката на Цецо – Мария Тенева.

61393_413221138749179_2024946493_n

Цветан и Енчо Теневи

Таланта на Цецо не е случаен, той е наследил афинитета си към бойните спортове от баща си Енчо Тенев, който от години живее и развива бизнес тук в Чикаго. Енчо Тенев е бивш национален сътезател по свободна борба и бронзов медалист от свтовното първенство в Пхенян, Корея през 1988 година. „Радвам се на успехите на Цецо и се надявам да няма контузии, което е най-важно в спорта. Стискам му палци за успех и се надявам да го видим на Олимпийските игри през 2020 в Токио.“, споделя емоците за успехите на сина си Енчо Тенев. Очаквайте интервю с бившият национален сътезател по свободна борба Енчо Тенев, който ще разкаже подробности и за родствената си връзка със Стефан Караджа.

06

Стефан Караджа

Николай Василев, кореспондент на вестник „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.