Третокурсникът в Национална Спортна Академия „Васил Левски“ – Радослав Василев, стана световен шампион по класическа борба за студенти в щата Гояс, Бразилия.

Радо Василев на полуфинала с турчина Шериф Килиц

На финала, в категория до 60 кг, Радослав Василев надви с 8:4 точки представителя на Япония – Киоши Кавагучи. Българинът пръв атакува съперника и успя да го хвърли мелница, повеждайки с 2:0 точки, след което съдиите на два пъти дадоха по две пресилени точки за японеца. Първия път не дадоха опит за нашето момче, а втория път отсъдиха бягане от зоната. Въпреки това, Радо Василев успя да обърне резултата от 2:4 до 8:4, след като в последната минута Кавагучи беше свален в партер и Василев го хвърли центур за четири точки.

Радослав Василев хвърля центур Киоши Кавагучи

На полуфинала Василев взе схватката, отново след обрат от 0:4. Шампионът надви с 11:4 турчина Шериф Килиц, който е медалист от европейски първенства и първи човек до 23-годишните при югоизточните ни съседи.
Преди това, Василев се справи с технически туш 8:0 с представителя на домакините.

Златен медал за Радослав Василев

„С турчина и японеца бяха тежки срещи, а с бразилеца ми беше по-лесно – каза по телефона от Бразилия шампионът Радослав Василев. Благодаря първо на моя треньор Денислав Чамишки, който ми гласува доверие и на хората, които ми помогнаха да се осъществи това пътуване, защото средствата не бяха никак малко. Дойдох за този златен медал и си го взех. За мен друг цвят на медал нямаше да е задоволителен. Преживяването беше неописуемо, осъществих мечтата си. Искам, не на последно място, да благодаря и на отбора по борба в Перник за тяхната подкрепа. Щастлив съм, че съм зарадвал хората, които са вярвали в мен, моето семейство, близки и приятели – едно голямо благодаря за подкрепата“.

Треньорът Денислав Чамишки и шампионът Радослав Василев

Докато следва в НСА, световният шампион Радослав Василев работи по специалността си „Треньор по класическа борба“ в СК Борба „Миньор“ Перник.
В категория до 82 кг, друг наш представител Росиян Дермански завоюва бронзов медал, след победа над поляк в спора за третото място.
Гояс е един от 26-те щата на Бразилия. Разположен е в централната част на страната. Столицата му е град Гояния. Гояс е с население от близо шест милиона жители.

Световният шампион Радослав Василев стъпи на най-високия връх в кариерата си

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.