Най-популярният българин в света – Христо Стоичков, взриви българско Чикаго. Над 2000 нашенци, много от тях деца, имаха възможността да видят на живо единствения българин, печелил най-високото индивидуално отличие във футболна Европа – “Златната топка” на „Франс футбол“.

Саморъчно направен плакат, с много любов, от ученик на „МБУ“

Камата посети столицата на българите в чужбина, по повод представянето на биографичната си книга “Христо Стоичков. Историята”. Книгата се издава под генералното спонсорство на софтуерната фирма „Мобисистемс“, която има повече от 300 милиона потребители. До момента, „Христо Стоичков. Историята“, публикувана от издателство „Софтпрес“, е продадена с тираж от близо 50 хиляди копия.

Стоичков с генераления спонсор на биографията си – софтуерна фирма „Мобисистемс“, представена от съдружниците Стоян Илиев и Вася Валентино от Сан Диего

В Чикаго Христо Стоичков беше придружен от съпругата си Мариана, по-малката си дъщеря Христина и дългогодишният си приятел и партньор на карти Шефкет Чападжиев.

Шефкет Чападжиев, Мариана и Христина Стоичкови

Както обеща преди събитието, Модерният ляв донесе със себе си и „Златната топка“. Ицо изпълни и друго свое обещание и не остави нито един желаещ без автограф или снимка с него.

Ицо много обича децата, начело с внучката Миа

Гала-вечерта беше изпълнена с много приятни изненади. Публиката успя да се докосне и до единствения българин в UFC – Благой Иванов. Той прекъсна подготовката си за битката с австралиеца Тай Туиваса на 08 юни в Чикаго, и дойде специално от Лас Вегас, да уважи Христо Стоичков.

Двама велики български мъже

Зарадван от жеста на Багата, голмайсторът от световното първенство в САЩ 94, на свой ред обеща, че ще гледа на живо битката на своя приятел в октагона. Компания на Стоичков за събитието UFC 238 ще прави друг легендарен български спортист, избраният за борец номер едно на XX век в свободния стил – Валентин Йорданов. Олимпийският, седемкратен световен и европейски шампион обеща по телефона от щата Пенсилвания, че ще подкрепи Багата в „Юнайтед център“.

Георги Памуков (братовчед на съавтора на „Историята“ Владимир Памуков) и Валентин Йорданов в Чикаго през 2012 г., по случай 80 години БФБ

Всички желаещи да подкрепят юначния българин в залата, все още могат да закупят билети на сайта unitedcenter.com. Цените на ценните хартийки варират от $60 до $1400, според мястото.

Децата бяха облечени с тениски на всички отбори, в които е играл Ицо

В началото на вечерта, легендарната осмица излезе на сцената, придружен от група деца. Малчуганите бяха облечени с екипи на всички отбори, в които той е играл.

От ляво на дясно: Димитър Попов, Божидар Искренов, Христо Стоичков, Цветан Йончев и Благой Иванов

Да покажат респект към Стоичков на гала-вечерта, бяха дошли бившите национали по футбол на България: Радостта на народа – Божидар Искренов, убиецът на гиганти – Цветан Йончев и третият вратар от САЩ 94 – Димитър Попов.

От ляво на дясно: Алекси Корол, Пете Василиадас, Виктор Яковлевич, Серги Данив, Дима Коваленко, Ърни Стюърд (с микрофона), Петер Новак (зад него) и Христо Стоичков

Освен тях на събитието присъстваха и бившите съотборници на Ицо в “Чикаго Файър”: полякът Петер Новак, украинците Дима Коваленко, Алексей Корол и Серги Данив, сърбинът Виктор Яковлевич и съотборникът му от “Ди Си Юнайтед” американецът Ърни Стюърт. Последният изпълнява длъжността Генерален мениджър на Националния отбор на САЩ.

„Никой не може да му отнеме любовта на хората“

Присъстващите в залата над 1200 души не спираха да ръкопляскат и скандират името на великия български футболист. Чест прави на Стоичков, който близо шест часа, с две паузи за по 10 минути, не спря да раздава автографи и да се снима със своите сънародници.

Христо беше в страхотно настроение

“Щастлив съм и благодаря на всички хора които дойдоха, на организаторите от “Чикаго Редс”, на всички спонсори, страхотно преживяване. Изживях емоции, които ще запомня завинаги. Много от хората, които дойдоха, са преживели онова незабравимо американско лято, а първата победа на България, на световно първенство, започна точно от тук, от Чикаго срещу Гърция с 4:0”, каза Ицо в края на маратонския за него ден във ветровития град.

Христо Стоичков пред микрофона на Галина Петрова от „БГ Войс“

Генерален спонсор на събитието “Христо Стоичков. Историята” беше транспортна компания “Америфрейт” с президент и вицепрезидент братята Павел и Румен Вълневи.

Благой Иванов, Павел Вълнев, Христо Стоичков и Румен Вълнев

Преди голямата гала-вечер, Христо не спираше да радва своите сънародници. В часове между 13:00 ч. и 16:00 ч. следобяд, в новия магазин за дограма на „Валда САЩ“, непосредствено до магазин “Малинчо”, той раздаваше автографи и позволяваше на всеки желаещ да вземе в ръцете си “Златната топка”.

„Златната топка“ с името на българина Христо Стоичков изписано на нея

На кръглата реликва е изписано името Христо Стоичков и годината 1994, когато беше избран за номер едно в Европа. Ако някои от читателите е пропуснал да си набави “Христо Стоичков. Историята”, биографичната книга все още може да се закупи във верига магазини “Малинчо”.

Книгата “Христо Стоичков. Историята” си заслужава да се прочете и е все още налична в магазин „Малинчо“

Сутринта от 10 до 12:30 денят на големия футболист започна в салона на гимназията “Елк Гроув”. По покана на най-голямото българско училище, което по ирония на съдбата носи името “Малко българско училище”. В родното школо Ицо беше придружен от най-богатия българин в САЩ – Шевкет Чападжиев. Двамата отговаряха на въпроси от публиката, която за радост и умиление на всички възрастни, беше в по-голямата си част детска.

От ляво на дясно: водещият Ангел Георгиев, Шевкет Чападжиев и Христо Стоичков

Галерия снимки:

Един от спонсорите на събитието Сашо Белянов, президент на фирма „Делта“
Христо Стоичков и един от главните организатори Георги Стойков
Благой Иванов и организаторът Агнес Стойкова
Божидар Искренов, Христо Стоичков и Георги Искренов
Христо Стоичков и водещият Ясен Дараков
Генералният консул Иван Анчев и Христо Стоичков
Две футболни величия Божидар Искренов и Цветан Йончев
Благой Иванов, Шефкет Чападжиев и Христо Стоичков
Фолклорна група „Виванов“
Певиците Соня и Диана от „Джърси Гърлс“
Фолклорна формация „Хоро“
Христо Стоичков посреща Петер Новак
Стоичков и Дима Коваленко, който в момента е играч на „Левски“ Чикаго
Стоичков посреща Серги Данив
Колективът на „Малко българско училище“
Емма Якимова от детска фолклорна група „Хоро“ към център „Магура“
Екипът на център „Магура“
Вратарят Димитър Попов
Олимпиецът Пламен Паскалев, дългогодишен национал по свободна борба
Ивайло Георгиев – режисьор
Семейство Анчеви
Семейство Вълневи
Красимир Иванов, най-титулуваният български треньор в аматьорския футбол зад граница
Вратарят Николай Димитров, шампион на щата Илинойс с „Левски“ Чикаго през сезон 2016
Росен Каптиев дългогодишен професионален футболист и бивш младежки национал, шампион на САЩ с „Левски“ Чикаго през 2017 г.

Танко Дяков (със семйството си) дългогодишен професионален футболист – шампион на САЩ с „Левски“ Чикаго през 2017 г.
Жори Гюров – бъдещият Стоичков
Въпреки дългото висене на опашката за автографи, перничанката Деси е в страхотно настроение
Диджейте Георги и Матей, които се грижеха за доброто настроение в залата

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.