През изминалата събота вечер, в банкетанта зала на Дес Плейнс „Floryan Banquet Hall“, близо 500 души отпразнуваха 100 години от създаването на Илинойската Щатска Асоциация по Сокър (ISSA). Залата нямаше възможност да побере всички, заслужили да отпразнуват заедно юбилея.

01

Президентът на Илинойската Щатска Асоциация по Сокър – Клаудио Фриго

„От името на Илинойската Щатска Асоциация по Сокър – започна словото си президентът на федерацията г-н Клаудио Фриго, – за мен е удоволствие да ви приветствам с добре дошли на юбилейната 100-годишна церемония. Благодаря ви, че уважихте това прекрасно събитие и всички, които заслужават да бъдат в Залата на славата. Всички те имат впечатляващи постижения. За тези 100 години време, всички ние и много други, които не присъстват в залата, създадохме моменти, които ще помним вечно и ще разказваме историите за тях на бъдещите поколения. Ние създадохме основите, върху които ще стъпят тези след нас. Специални благодарности на всички бивши и настоящи членове на борда на ISSA, които развиваха и утвърждаваха 100 години тази организация. Малко организации са успявали да постигнат и завещаят тази страст, отговорност и любов към играта. Обещавам да повиша развитието на организацията до нови висоти“.

03

От ляво на дясно: Ервин Флипс, Абей Окулайа и говорителят Анте Коп

„Поздрвления и добре дошли, дами и господа. От името на борда на директорите към ISSA, които ми позволиха страхотното удоволствие да ви приветствам на празника по случай 100-годишнината, искам да кажа, че нашата асоциация се гордее с историята си. Разбира се, както всички останали и ние сме имали спадове и върхове. Благодаря на всички участващи лиги, клубове и хора. Много ви благодарим отново за предаността и подкрепата през всичките тези години“, допълни председателят на организационния комитет – г-н Ервин Флипс.

05

От ляво на дясно, на преден план: Бил Дейви, Вик Бойдо, Ник Раду, Герхард Менгел и Ханк Стейнбрехер. На заден план, с очилата: Луис Паливос и Джон Мота

Тържествената вечеря уважиха много гости от други щати, като г-н Бил Дейви, който е директор на Регион 2 (Средно-западните щати). Президентът на Мичиганската Щатска Асоцоация по Сокър – Ник Раду. Президентът на Канзаската Щатска Асоциация по Сокър – г-н Вик Бойдо. Членът на Американската Федерация по футбол (USSF) – г-н Герхард Менгел. Бившият президент на ISSA – г-н Луис Паливос. Президентът на Американската Сокър Асоциация за ветерани (USASA) – г-н Джон Мота. Два пъти избираният за съдия на годината в МЛС – г-н Абей Окулайа. Списъкът със заслужилите е дълъг, но за нас българите най-впечатляващ беше бившият генерален секретар на Американската Федерация по Футбол (USSF) – г-н Ханк Стейнбрехер, който през 1994 г. докара Световното първенство по футбол в САЩ. В дългото си слово той призна, че е бил футболист, но не е бил от най-добрите. Бил е над 12 години треньор по футбол и на много постове като футболен ръководител. Преди Световното първенство да дойде в САЩ е имало много крачки, които е трябвало да извървят тези преди нас и ние самите, за да има САЩ 94 и днес. Той добави:

„Чуствам се най-добре в кожата, когато съм заобиколен от футболни хора. Обичам ви! Какво още можем да направим заедно, освен да се концентрираме върху това, което прави играта красива. Бог да пази Илинойската Асоциация по футбол, Бог да пази Американската Федерация по футбол и Бог да пази Америка“.

02

Българските представители на гала-вечерта – организаторът на „Левски“ (Чикаго) – Николай Василев и членът на борда на Премиер Сокър Лийг – Петър Петров

На фона на 100-годишната история на Илинойската федерация по футбол, българският принос изглежда скромен, но за това си има причини. Най-важната, от които е, че ние българите сме нова вълна имигранти и тепърва ще извървяваме пътя на немци, италианци, поляци, сърби и т.н., които имат собствени бази и детско-юношески формации. Въпреки това, има с какво да се гордеем! В бюлетина за 100-годишнината на Илинойската Щатска Асоцоация по Футбол, освен успехите на стари отбори като „Швабен“ 1926, „Вайкингс“ 1926, „Игълс“ 1940 и т.н., са отбелязани паметните успехи във възрастовата група за над 30-годишни на „Славия“ (Чикаго) през 2007 и „Левски“ (Чикаго) през настоящата юбилейна година. Освен шампиони на щата, след победа срещу „Интернационал“, „сините“ имат два загубени финала през 2014 и 2015 г. срещу същия съперник. През 2013 г., в отворената група, „Миньор“ (Чикаго) загуби финал от хърватския „Адриа“. На следващата година, при над 40-годишните, „Ботев“ (Чикаго) загуби финал от „Торино“. Равносметката до този момент е шест изиграни щатски финала и две спечелени купи.
04
Петър и Красимира Петрови

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.