В българската православна църква „Св. Иван Рилски“ в Чикаго, се проведе общо събрание за избор на нов борд. В него влизат: д-р Джордж Флеминг, Боян Петров, старият касиер Красимир Дечев, Цветан Петров, Борис Борисов и Камен Маринов. За първи път в борда бяха избрани и две жени – Роси Стоянова и Гергана Христова.

dsc_0038

Отец Димитър (вторият от ляво)

„С избирането на новия борд, в църквата се случиха няколко положитлени неща. Най-важното е, че всички имаме надежда, че миряните ще се върнат и ще напълнят отново храма, както е било в най-добрите му години. Другото положително е самото провеждане на общото събрание, защото това се случва за пръв път от 12 години насам. Докато съм здрав и съм свещеник в църквата, ще държа устава да се спазва и всяка година ноември месец да се провежда събрание. Също така, положително е, че от принципна и морална гледна точка, никой няма право да се сърди и да реагира, защото събранието беше обявено публично и на абсолютно всеки беше дадена демократичната възможност да дойде и да се кандидатира“, коментира новият свещеник в българския храм – отец Димитър.

dsc_0015

Момент от събранието

Дълги години в Божия храм имаше два враждуващи лагера, между съоснователите на църквата. Съперничеството между Георги Иванов, който е теглил кредит за закупуването на храма, който по-късно му е бил изплтен, и бившият свещеник Валентин Ноцков, стигна до личен съд. В него бяха похарчени стотици хиляди долара и в крайна сметка нямамше спечелили, както е обикновено след война. Откакто отец Димитър дойде в храма, с малки, но сигурни стъпки, живота в църквата се завръща. Въпреки огромното напрежение, което носи на плещите си от три страни, отец Димитър намира сили да е винаги на разположение и си върши работата по възможно най-добрия начин. От една страна са вече бившите настоятели на църквата, от друга хората с претенции за липсата на доверие към тях, а от трета отнетия статут на бившия свещеник, който в момента е певец в църквата. В цялата ситуация единствено владика Александър, който е простил на бившия свещеник и го е назначил за певец в църквата, и новият отец Димитър, който е насаден на лошата почва, постъпват по християнски, защото умеят да прощават и се борят за спасението на храма, потъващ в дългове.

dsc_0026

Отец Димитър (вторият от ляво) и владик Александър (до него)

Останалите все още не могат да осъзнаят, че бъдещето на църквата е и на всички тях. Нужно е те да видят личния пример на владика Александър и отец Димитър и да забравят, и простят. След което да тръгнат като братя и сестри заедно напред, защото всички те са членове на църквата. Може би, за да се случи това, най-добрият начин за всички замесени е да се направи независим одит.

dsc_0021

Част от старото настоятелство

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.