Родните имигранти в Чикаго почетоха с беседа 147 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. Около 50 души на средна възраст се събраха в център “Магура”, където изтъкнатият спортен журналист и преподавател в Софийския университет доц. д-р Ефрем Ефремов, представи емоционално изложение и слабо известни факти за съдебния процес срещу Васил Левски. Той доказа, че Апостола е съден от специален съд, с указ на султана, за революционна дейност, подтикващ българския народ към въоръжено въстание.

Доц. д-р Ефрем Ефремов

Близо три часа българите дискутираха темата за живота и делото на Дякон Игнатий. Доц. Ефремов наблегна на факта, че всички истински българи, се трудят честно и почтено за нещо по-добро, носейки по една частица от Левски в себе си.
На последвалата беседа беше обсъден почти целия достойно извървян път, приживе от Апостола. Най-много време беше отделено на въпросителните относно мястото на гроба му. Режисьорът Емил Стоев припомни, че се пазят кичури от косата на Левски, които той е завещал на майка си, да бъдат опяти, ако загине и не се знае гроба му. Присъстващите се обединиха около идеята косите му да бъдат положени на паметника в центъра на София.

Режисьорът и актьор от театрална формация „Сцена без граници“ – Емил Стоев

Двама от организаторите на вечерта, от олимпийски клуб “Васил Левски” в Чикаго – Станислав Станимиров и Николай Василев, също се включиха активно в събитието. Като домакин, треньорът по таекуондо – Станислав Станимиров приветства с добре дошли всички присъстващи, представи специалния гост от България и даде малко повече яснота относно родните олимпийски клубове по света.

От ляво на дясно: Николай Василев, Ефрем Ефремов и Станислав Станимиров

По време на дискусията, спортният деятел Николай Василев, по идея на проф. Лозан Митев, предложи оригиналната рождена дата на Васил Левски – 6 юли да стане национален празник на България. Доц. Ефремов се съгласи, че сегашната дата 3 март, разделя част от българите и изказа мнение, че предпочита 6 септември или 24 май. Абсолютно всички присъстващи аплодираха предложените дати и споделиха мнението на двамата ерудити.

Генералният консул Иван Анчев поздравява и награждава гост-лектора Ефрем Ефремов

Последен пред хората излезе Генералният консул Иван Анчев, който благодари сърдечно, от името на цялата българска общност във ветровития град, на доц. Ефремов за интересните тези, които разви и представи. Дипломатът подари на госта Ефремов книгата “Българите в Америка” писана през първата половина на XX век от активиста на македонската патриотична организация – Борис Зографов, както и възпоменателна монета на Генералното консулство. Освен доц. Ефремов, представителят на българската държава, за Средния Запад, изненада всички присъстващи с видео на телефона си. В него 6-годишната му племенница Кристин, живееща в България, рецитира стихотворение за Левски.

Дипломатът Иван Анчев показа на телефона 6-годишната си племенница Кристин, която рецитира стихотворение за Васил Левски

Накрая повечето от присъстващите използваха възможността, да се снимат за спомен с госта от Родината. На изпроводяк, по молба на домакините от център „Магура“, доц. Ефрем Ефремов подписа с благодарност афиша за събитието.

Доц. д-р Ефрем Ефремов подписа с благодарност афиша за събитието

По време на вечерта бяха събрани $450 за каузата на 16-годишната Анастасия от Босилеград – Западни покрайнини, която е активен член на тамошния Олимпийски клуб и се нуждае от спешна операция на окото в Германия.
Цялата прекрасна вечер беше инициирана от идеолога на олимпийското движение в България – проф. Лозан Митев.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.