borba-01

Методи Пенев; Александър Костадинов и Армен Назарян

Най-титулуваният български спорт доказа за пореден път, че е елита на България в Европа и по света. Родните борци завоюваха общо девет медала на европейското първенство по борба във Финландия. Сътезателят при най-леките в категория до 59 килограма на СК Борба „Миньор“ Перник – Александър Костадинов стана европейски шампион и беше награден за най-зрелищен шампион в класическия стил на европейското по борба . На финала за по-малко от две минути българинът измете тепиха с молдовеца Виктор Чебану с технически туш 11:0 точки. Феновете в залата станаха свидетели на страхотни хвърляния от страна на българина още от първата секунда, след рисково влизане на противника. Роденият в Кюстендил борец стигна по инфарктен начин до финала след победи над домакина Яри Хаапамаеки, нашето момче поведе с 5:0, допусна обрат до 5:6 и само 15 секунди преди края успя да изтръгне успеха с хвърляне. Последва истинска драма с арменеца Асланян – 3:0 за българина в първата част, противникът изравни за 3:3, но в края с по-голямо качество в техническите точки нашият победи. Пътят към върха продължи с битка на живот и смърт срещу Куйлаков (Русия) – 3:0, 3:3 и финално 4:3 седем секунди преди края. Пратеникът на сборная записа трета поредна загуба от българин след две миналата година от световния и еврошампион Иво Ангелов. Именно Спортист №1 на България за 2013-а подготвяше Костадинов преди схватките и помагаше с тактиката. На полуфинала Сашо се изправи срещу сърбина Фриш и бившия си треньор Стоян Добрев, който след олимпиадата стана треньор на националния отбор на западните ни съседи. Сашо не рискува, като достигаше до захвати, без да предприема хвърляния, а сърбинът само се бранеше и падна с дисквалификация за пасивност, като загуби с 1:2 за 5,50 минути. След успеха на Сашо в най-малката категория се оказа, че България разполага с двамата най-елитни борци в света в лицето на Иво Ангелов и Александър Костадинов, като и двамата са състезатели на СК Борба „Миньор“ Перник.
„Победих всички, но още не мога да туширам емоциите. Във всяка от петте срещи имах критичен момент в края, но психиката ми издържа. Преди състезанието свалих осем килограма и както винаги, и този път ми беше много трудно. Едвам изкарах полета до Финландия, в самолета беше кошмарно, мислех, че ще полудея. Но както казва Вальо Йорданов, това е част от подготовката.

borba-02

Иво Ангелов и Александър Костадинов

И всичко се забравя, когато си номер едно и когато всички в залата стават заради „Мила Родино“. За този момент си струват всички мъки на света.“, говори въодушевено шампионът Александър Костадинов.
Друг състезател на пернишкия клуб по борба в класическия стил, Любомир Димитров, спечели първия си медал от голямо първенство в най-тежката категория до 130 кг. В най-престижната категория последователят на Александър Томов спечели „сребърен“ медал. Огромният българин с височина 195 см и тегло 125 кг прегази с технически туш Лам (Унгария) за 2,20 мин и Барбазан (Румъния) за 44 секунди.

borba-03

Любомир Димитров

На полуфинала срещу шведа Йорен съдиите го наказаха несправедливо за акция преди сигнала 0:1, но нервите на младока издържаха и той изравни за 1:1, като ликува с последната точка. На финала канарата загуби от световния първенец и трикратен №1 на Европа Реза Каял (Турция).
„Когато се качиш на стълбичката и видиш, че си направил нещо, това осмисля всичко. За златото не ми достигнаха опит и рутина, защото това ми е едва второ голямо първенство, а и преди това доста време бях контузен. В спорта трябва да се полога много труд, има лишения, но най-вече трябва постоянство. В личен план излизания с приятели почти няма. Много рядко се виждам със семейството и приятелката ми. Това е най-трудното. Искам да продължавам да се развивам и да стигна най-високото ниво, да стана европейски, световен и олимпийски шампион“, сподели Любомир Димитров.

borba-06

Станка Златева

Във свободния стил при мъжете за първи път бронзови медали от големи първенства спечелиха живеещият в Илинойс Борислав Новачков и Мирослав Киров. При жените с шеста европейска титла се окичи Станка Златева, а бронзови медали спечелиха Тайбе Юсеин, Джанан Манолова, Мими Христова и Виктория Бобева.

borba-05

Валентин Йорданов; Александър Костадинов и Цено Ценов

[embedvideo id=“6e5U8YcQkp4″ website=“youtube“]

Leave a Reply

Your email address will not be published.