24-годишният Георги Бадемов от Пирот, хвана кръста в Чикаго. Поради епидемиологичните мерки, само 12 души се хвърлиха за кръста тази година.

“Като студент съм се хвърлял един път в София, три пъти в Пирот и за втори път в Чикаго. За първи път го хващам. Реших да се хвърля за кръста в последния момент. Дойдох благодарение на приятелката ми Десислава Манолчева, която е от Благоевград. Дядо ми е българин, казва се Христо Бадемов и е от Самоков. В момента, в света сме само пет души с тази фамилия”, казва Георги Бадемов. 

Десислава Манолчева и Георги Бадемов

Традицията за хвърлянето на кръста в Чикаго започва през 2015 г., когато организаторът Делчо Стоев от Кърджали решава да се хвърли сам. Тази година, въпреки мерките за сигурност, българите решиха да не пренебрегнат традицията и изпълниха ритуала. 

“Радваме се, че спазихме традицията, въпреки пандемията и трудностите. Пожелаваме на всички българи по света да са здрави и да не забравят корените си”, коментираха съорганизаторите Делчо Стоев и Соня Петрова.

Организаторите Делчо Стоев и Соня Петрова

Свещения кръст хвърли в студените води на езерото Мичиган отец Грую Попцонков, от българската православна църква “Св. София”. 

Специален гост на събитието беше потомката на Мара Бунева – Анна-Мария Бунев. 

Ивелин Костов, Делчо Стоев и Анна-Мария Бунев

Останалите нашенци, които се хвърлиха за кръста бяха: именикът Йордан Йорданови – Шумен, Георги Матев – Свищов, Борислав Кирилов – село Габрене, Благоевградска област, Николай Матов – Кочериново, Щерьо Донев – Несебър, Радослав Воденичаров – Благоевград, Николай Василев – Перник, и трима столичани: Михаил Мушев, Симеон Петров и Станислав Патев. 

Галерия снимки:

Leave a Reply

Your email address will not be published.