България спечели две световни титли и един сребърен медал на Световното първенство по Комбат Рестлинг в Сейнт Луис, САЩ. На четвъртия пореден шампионат на планетата, със златото се окичи Борис Величков. В категория до 82 кг, Величков постигна пет категорични победи. На финала, българинът победи представителя на домакините – Гейп Билпърти, с ключ на ръката.

Борис Величков заключва противника

Предишните световни титли на родния национал са от Каварна (2015), Тамаши, Унгария (2016) и през миналата година в Хонджо, Япония.

„Моята муза в спорта и в живота е дъщеричката ми Виктория. Всичко, което постигам, и за което се боря, е благодарение на обичта й“, сподели шампионът Борис Величков.

Заедно с четирите си Световни, Борис Величков е завоювал и две Европейски титли. Освен в комбат рестлинга, който е сравнително нов спорт, създаден през 1990 г. в Япония, Величков има две световни купи и две вицесветовни титли по бойно самбо. Юначният българин не спира до тук с успехите си, защото към тези отличия прибавя световна титла по идващата от Китай Санда, както и сребро от Световното по ръкопашен бой – патент на специалните части в Русия.

Четирикратният световен шампион Борис Величков

Другият нашенец – Преслав Кулеков, игра на два финала в абсолютна и тежка категория. Троянската мечка, както го наричат неговите съотборници, спечели абсолютната категория след четири успешни схватки на тепиха. В спора за златното отличие Преслав Кулеков победи с 5:0 точки американецът Матю Пол от Чикаго. Силите на българина не достигнаха за златото в тежката категория, където загуби от местния любимец Ерик Хюбнер.

Преслав Кулеков

Припомняме ви, че за Преслав Кулеков това е втора световна титла в Комбат Рестлинг, след миналогодишното злато в тежка категория от Страната на изгряващото слънце. В колекцията си от световни първенства, троянецът има и бронзов медал в кат. над 100 кг от 2016 г.
Преслав е и трикраетн Европейски шампион. Той е един от малкото спортисти успял да завоюва две златни отличия от един Еврошампионат. През миналата година в Букурещ, Румъния исполинът печели в двете категории – тежка и абсолютна.

„Благодаря от сърце на всички близки и приятели за огромната подкрепата! Вие ми давате сили да продължавам да се боря. Всички мои успехи са за България”, коментира известният с влечението си към историята български юнак – Преслав Кулеков.

Двукратният световен шампион Преслав Кулеков

По негово предложение, първото бойно знаме на легендарния 34-ти троянски пехотен полк е станало символ на българския национален отбор по Комбат Рестлинг.
Въпреки намаления състав, благодарение на двата си златни медала, страната ни се нареди на второ място в отборното класиране, след домакина САЩ и пред Канада.
Двамата бойци са представители на боен клуб „България“, намиращ се в квартал „Княжево“ в столицата. Подготовката си преди състезания водят с именитите си съотборници Камен Георгиев, Нурал Назмиев и Тони Маркулев.
Борис и Преслав изказаха сърдечни благодарности на всички фирми и частни лица, благодарение на които се е осъществило пътуването за световното в Сейнт Луис, САЩ.
Спонсори на шампионте са фирмата за спортна екипировка „Асикс България“, строителна компания „Сити Билт“, с президент Васил Андонов, охранителна фирма „Багатур Секюрити“, Красимир Караиванов – президент на „Каро Трейдинг“, както и частните лица Румен Пашов и Веселин Трендафилов.

Отборно класиране: 1 – САЩ, 2 – България, 3 – Канада

В-к: „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.