Най-добрият български съдия по футбол в САЩ – Димитър Чавдаров e роден на 26 юли 1981 в град Кърджали. Завършва ГПЧЕ „Христо Ботев“ в родния си град. Продължава образованието си в СУ “ Климент Охридски“- със специалност английска филология. В Америка е от 12 години. В момента е национален съдия в Американската Сокър Федерация (USSF) и кандидат за национален съдия в Американската Колежанска Асоциация (NCAA). В края на миналата 2015 г. Димитър Чавдаров беше избран за „Рефер на годината“ от Българската футболна общност в САЩ. В свободното си време Димитър обича да пътува и да посещава нови дестинации

02

Soldier Field ( Cruz Azul – Pumas)

Кариера:

1/4 Final US Open Cup (Chicago Fire – Orlando City SC)
North American Soccer League (NASL- 2nd Division)
United Soccer League (USL- 3rd Division)
National Women’s Soccer League (NWSL)
MLS Reserve League
MLS (Seattle Sounders – Sporting Kansas City; NY Red Bulls – Colorado Rapids)
International Friendly Games ( Cruz Azul – Pumas; Minnesota United FC – Swansea City; Chicago Fire – Totthenham Hotspurs; Man. City – Liverpool; Chivas Guadalajara – Bayern Munich)
NCAA ( Division 3 – Final Four; Division 2 – Referee of the National Final)

03

Димитър Чавдаров получава плакет от Генералният Консул Симеон Стоилов

– Как реши да станеш футболен съдия?

– Реших да стана футболен съдия по много интересен начин. Бях на гости в Балтимор на мой приятел за уикенда. Вечерта той ми сподели, че на другата сутрин има мач и ме попита дали искам да отида с него. Аз приех. На път за мача го помолих да се отбием до магазина за да си купя футболни обувки с мисълта, че ще играем футбол с приятели. В същност се оказа, че той е станал футболен съдия в САЩ и ние отиваме той да свири мача. Един от съдиите не се яви за мача и се наложи да заема неговото место. След този мач реших да стана и да се развивам като футболен съдия.

– Тренирал ли си футбол като дете?
– Като дете на 6 годишна възраст започнах да тренирам плуване. В трети клас започнах да тренирам футбол в школата на ФК „Арда“ (Кърджали). По-късно в годините съм тренирал баскетбол и волейбол в родния ми град, а като студен бях в отбора по волейбол на СУ „Климент Охридски“.

– Сравни отношението към съдийте тук и в България?
– В САЩ има голям респект и уважение към съдиите. Във всяко ниво на футбола играчите се възпитават да приемат и да уважават всяко решение на съдията. Ще ви дам един пример: по време на мач треньорите и играчите се обръщат към съдиите с думата сър. Във всеки мач се създава положителна атмосфера и всеки си знае задълженията на терена- футболистите играят, треньорите дават наставления, съдиите ръководят мача.

05

Red Bull Arena ( NY Red Bulls – Colorado Rapids)

– Според теб, защо е така?
– Хората тук приемат спорта като развлечение. На стадионоте и в залите са създадени условия за цялото семейство. Американците приемат спорта като разтоварване и шоу.

– Какво ще препоръчаш на хората, които искат да станат съдии по футбол?
– В САЩ футбола в момента се развива и има недостиг на съдии. Препоръчвам на всеки който желае да стане съдия да се регистрира и да се развива. Аз бих се радвал да има повече нови българи футболни съдии. Има много информация по интернет за това как да се регистрираш като съдия. Аз бих помогнал на всеки желаещ.

– Когато сгрешиш в отсъждането на терена, компенсираш ли се после?
– Във всеки мач излизам пределно концентриран и подготвен. Отсъждам това което виждам. Опита ми помага да вземам всяко решение за част от секундата. По време на мач няма място за колебание или за компенсиране на грешки.

– Случва ли ти се да те поздравяват треньорите, след мач за добре свършена работа?
– След футболните срещи треньорите и играчите идват да поздравят съдиите. Разбира се в повечето случаи това е победилият отбор, а много често ми се случва да ме поздрави и загубилият отбор. Моето лично мнение е, че няма по-добра оценка за съдията от това да те поздравят играчите и треньорите дори на загубилия отбор.

????????????????????????????????????

Димитър Чавдаров с президентът на Илинойските съдии и МСЛ – Стив Сиомонс

– Кой е най-големия гаф, който си правил като съдия?
– Имах среща от колежанското първенство в което се явявам на стадиона един час преди мача. Когато пристигнах на терена тренираше отбора по Американски футбол. Аз веднага си проверих наряда и разбрах, че съм на стадиона на гостуващия отбор. В САЩ за разлика от Европа на информацията за мача първо се изписва гостуващия отбор.

– Би ли станал съдия в България?
– Всеки съдия преди да бъде регистриран минава през курс на обучение. В този курс се изучават основните правила на футбола, които се определят от международната футболна федерация (ФИФА). Когато се регистрираш и добиеш опит като съдия в дадена държава не е проблем след това да започнеш да свириш в друга държава. Аз съм имал щастието да работя и да се уча от професионалните български съдии Валентин Рударски и Наско Иванов. Те са били съдии както в България така и в САЩ. Аз мисля, че както аз мога да съм съдия в България, така и български съдии могат да се справят успешно с тази професия в САЩ.

– Следиш ли родния футбол в Чикаго и кой е най-добрият отбор в момента?
– Следя с интерес българският футбол в Чикаго и винаги когато имам възможност гледам мачове на отборите на живо. В Чикаго има отбори от всякакви етноси и футбола е на високо ниво. През годините дори съм съдийствал на някои български отбори в Чикаго. Всички български отбори са водещи в лигите и дивизиите в които играят. Всяка година българските отбори заемат челните позиции на първенствата си и играят финали за щатската купа във съответните дивизии. „Миньор“ играе в най- силната дивизия ( Major), в най- силната лига в Чикаго ( Metropolitan Soccer League). Факта, че всеки отбор се притеснява когато им предстои мач с „Миньор“ показва, че българските футболисти са едни от най-добрите в Чикаго.

Галерия снимки:

 06

Димитър Чавдаров
07
Димитър Чавдаров предупреждава двата отбора за спортсменско поведение
08
Димитър Чавдаров държи реч
09
Димитър Чавдаров в действие
10
Димитър Чавдаров в действие

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.