Единадесет-годишният борец Ерик Кличуров записа най-големия си успех по правилата на колежанската борба, или така нареченият фолк стил. Още с първото си участие, на изключително силния финален турнир на щата Илинойс, българчето завоюва първото място. Преборванията между най-добрите борци на щата се осъществиха в предградитето на Чикаго – Рокфорд. Близо 800 състезатели взеха участие в турнира и излъчиха общо 33-ма шампиони. 

Талантливият Ерик Кличуров се наложи между най-добрите 16-сет състезатели, селектирани от четирите секционни състезания. През първия ден, в категория до 69 паунда (около 32 кг), нашето момче записа три победи.

Ерик Кличуров на най-високото стъпало

В първата си битка на тепиха, Кличуров победи по точки с 20:4 Р. Валвано. Във втората си схватка, българинът надви по категоричен начин с туш сърбина Л. Ражевич. Безспорно най-трудната му борба беше на четвъртфинала, където той се изправи срещу Ц. Хатчел, от когото претърпя неуспех в предишното състезание. В ожесточена схватака, при равен резултат 2:2 точки, Ерик Кличуров изпълни перфектно поясно хвърляне и с резултат 8:2 се реваншира за загубата.

На следващия ден, Ерик отново показа големия си хъс за победа. Той започна с бърза и категорична победа на полуфинала с 10:0 над Ц. Кроуч. На финала, след трудна битка, се наложи по точки с 5:2 над Хоган Райс. 

Пътят на Ерик Кличуров до спечелването на щатската титла премина през първо място на регионалния турнир и вицешампион на секционното състезание. 

В САЩ, сезонът на състезанията по борба е от месец декември на предходната година до месец март на следващата година. Американците насърчават два кантара, което ограничава състезателите да не свалят много килограми в детска възраст. 

Семейство Кличурови

“Опитваме се със съпругата ми да му даваме съвети и да тренираме с него винаги, когато е възможно. През сезона Ерик успя да победи и шампиона на неговата категория в по-горната възраст до 15г. с 7-2 точки, а той е почти 12-годишен и това ни прави оптимисти, че се развива в правилната посока. Цялото ни семейство го подкрепяме и се радваме на успехите му”, каза радостният татко Кирил Кличуров, който е бивш национален състезател на България по свободна борба.  

На Ерик скоро му предстои щатско състезание по свободна борба. В миналогодишната надпревара той стана вицешампион. Българчето се готви пет пъти седмично в клуба по борба “IZZY STYLE WRESTLING”. 

Успехите на Ерик Кличуров не са случайни. Той е наследил афинитета към борбата от родителите си Кирил Кличуров и Диана Цекова, които са многократни национални шампиони и участници на Европейски и Световни първенства. 

Ерик Кличуров – щатски шампион на Илинойс за 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.