На 5-ти декември (събота), от 6:30 ч., в Guerin College Preparatory High School, 8001 W. Belmont Ave., River Grove, IL, ще се състои първият по рода си общобългарски благотворителен концерт. На него ще бъдат представени почти всички български фолклорни и културни организции в Чикаго. Поради добродетелността на идеята, концертът ще бъде абсолютно безплатен за всички желаещи. В него ще се включат: Фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“; Сдружение български музей в Чикаго; Българска Християнска общност; Гласовете на малка България; Дует Минкови; Теменуга и Ангел Жекови; Школа за народни танци „Българика“; Георги Танчев и синове. Главен сценарист е Ирина Гочева, а за сценографията ще се погрижи Кина Бъговска. Водещи на събитието ще бъдат Мария Георгиева и Краси Андонов. За благотворителната мисия на вечерта, ще разкаже Мис България в САЩ 2015 – Ива Коева.
Концертът се организира със съдействието на Генералното консулство на България в Чикаго, Съюза на Българските писатели в САЩ и по света и Съюза на Българските писатели зад граница. В няколко недели поред, участниците правеха генерални репетиции, на които споделиха своите очаквания.

????????????????????????????????????
Хореографът Ирина Гочева

„Правим репетициите за общия коледния концерт с много любов и желание. В процеса на работа всички много добре се споихме за идеята. Усещаме празника в себе си и искаме да докосне всички в залата. Събрали сме се хора, първо, които много обичаме това, което правим с българският фолклор, второ искаме той да продължава да живее извън гранците на България и нещичко на това младо поколение да му остане в съзнанието. Не на последно място сме професиналисти, и смятам, че ще бъде едно прекрасно изживяване. Няма да издавам подробности. Бих желала хората, които дойдат да оценят нашето старание. За мен традициите са важни и съм сигурна, че ще завладеем сърцата на всички, които дойдат в залата“, коментира сценаристът Ирина Гочева.

????????????????????????????????????

Христина Барганска – солист от Ансамбъл „Хоро“

„До сега не е правен такъв общ концерт и е интересно, че идеята за него дойде всъщност от Генералният консул тук в Чикаго. В началото беше замислено да бъде събитие само на Ансамбъл „Хоро“, но ни беше предложено от страна на консула да направим един общ концерт, на които да бъдат всички формации, всякакви танцови, певчески, рецитали и т.н. Ние решихме, че идеята се съберем много българи на едно място е много хубава. Лично аз имам няколко солови изпълнения на концерта, ще изпълня няколко различни танца“, сподели Христина Барганска, солист от Ансамбъл „Хоро“.

????????????????????????????????????

Елена Попниколова – президент на сдружение „Български музей в Чикаго“

„Особено се вълнувам, защото наближава един от най-хубавите християнски празници „Рождество“. Във връзка с този повод, нашето сдружение, заедно с ансамбъл „Хоро“ и други организации, подготвяме един величествен концерт. Мога да се изразя така, защото така го чувствам. Нашето сдружение „Български музей в Чикаго“ ще се представи с една изложба от обредни коледни хлябове, които са изработени от българските жени в Чикаго. Това е особена гордост за мен и за всички българи, които ще присъстват на концерта, защото тези обредни хлябове се правят специално за Коледа и са украсени със символични украси, които символизират Рождество Христово, плодородието, труда на българина. По стар наш обичай, в навечерието на Коледа, обредният хляб се разчупва над главите, с пожелание за благополучие и щастие. Призовавам всеки, които може, да дойде, за да се потопи в народната музика, да видят нашите невероятни обредни хлябове, който ще бъдат представени под формата на изложба. С част от тях ще бъдат почерпени нашите гости, за да могат те да се обогатят със силата на Рождество и с богатството на нашата традиция“, говори вълнуващо Елена Попниколова, президент на сдружение „Български музей в Чикаго“.

„Много се радвам, че бях поканена да участвам. Ще представя на публиката двете организации в България, за които ще отидат даренията. Имаме видео клип за тях, ще разкажем повече подробности, какво ни е подтикнало да изберем точно тях и се надявам,хората да са съпричастни към нашия избор и да съберем колкото се може повече средства за всички нуждаещи се“, сподели Мис България в САЩ 2015 – Ива Коева.

????????????????????????????????????

Миската Ива Коева и Пастор Станимир Танев

„Като църква, всяка година ние подготвяме концерт за този великолепен и може би най-християнски празник – Рождество Христово. Това е време на даването, виждаме как Бог изпрати еднородния си син и го даде за нас. Искаме повече хората да си припомнят причината за този празник. Концертите, които правим са едно средство, с което грабваме и насочваме вниманието на хората към този велик ден. Тази година споделих идея с Генералния консул на Република България – Симеон Стоилов, за един по-широк концерт да поканим различни музикални изпълнители в българската общност и благодарение на него се направи връзката с Ансамбъл „Хоро“, които по това време са имали същата идея да направят нещо добро за общността. Какво по-добро от това да се съберем заедно, затова се обърнахме към по-широк брой музикални изпълнители, културни, масови организции и концерта е на лице. С него искаме да благословим българската общност. Концертът ще се превърне в празник на даването и средствата, които ще съберем ще дадем за една добра кауза на фондациите „Българска памет“ и „Детско сърце“ в България. Аз се вълнувам, че като българи, ние можем да се съберем и да направим нещо прекрасно не само за нас, но и за България. Моля се и искам, това добро дело да зарадва много хора и догодина да успеем да направим още по-голям концерт. Българите тук в Чикаго са достатъчно даровити. Можем да направим нещо голямо и по този начин да помагаме на нашата страна България, която има нужда от това. Залата, в която ще се проведе концерта е тази, в която обикновено ансамбъл „Хоро“ изнася своите представления. Там можем да съберем много българи, защото капацитетът й е 1300 места. Моля се залата да бъде пълна и да имаме едно прекрасно тържество на този ден. Средставата за нея ще бъдат извадени от дарението, което ние ще съберем“, сподели развълнувано пастор Станимир Танев.

Галерия снимки:

10

Момент от генералната репетиция

01

Ирина Гочева дава напътствия на момичетата

????????????????????????????????????

Гочева с водещите Мария Георгиева и Краси Андонов
????????????????????????????????????
Школа за народни танци „Българика“

????????????????????????????????????
Бисер Илиев от „Хоро“

[embedvideo id=“IO3O2RbvzN4″ website=“youtube“]
В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.