За втора поредна година, кукерска група “Кракра” представи частица от обичая Сурва, в Чикаго. Кукерите изненадаха с появата си нищо неподозиращите посетители в библиотеката на предградието на Чикаго – Найлс. Те обиколоха триетажната сграда на учреждението и смаяха местните американци.

Координаторът на библиотеката в Найлс – Бернадета Коричарс (на преден план от ляво), се снима за спомен с кукерите

“Много ви благодарим, че кукерската ви група дойде на гости в нашата окръжна библиотека. За мен като домакин беше привилегия да ви посрещна. Когато обикаляхме всички етажи на библиотеката, видяхте усмивките и изненадата по лицата на хората, те бяха в шок, бяха много впечатлени, изключително щастливи. Това беше страхотно преживяване за нас и ние наистина сме ви благодарни. Маските, костюмите бяха удивителни, спечелихте сърцата ни. Трябва да бъдете много горди с тази ваша традиция, за нас бе чест да я споделите. Много ви благодарим!”, каза координаторът на библиотеката Бернадета Коричарс.

Гостите на библиотеката разгледаха изложба с уникални фотоси от Сурва, предоставени от община Перник и български културен център “Магура”. Удивлени от танца на кукерите, зрителите зададоха въпроси към говорителя на кукерска група “Кракра” – перничанинът Станислав Станимиров. Ето какво сподели той, след края:

Перничанинът Станислав Станимиров отговри на въпросите и като организатор на събитието от център „Магура“

“Хората се интересуваха, задаваха много въпроси и им беше много интересна тази наша традиция. Едни от въпросите, които ни задаваха бяха: Колко е стара традицията? Как са направени облеклата? Ние ли сме ги направили тук, или сме ги транспортирали от България? Колко са тежки звънците и маските? От колко време продължава традицията? Колко дни се играе и къде е започнала? Питаха за костюмите, защо са такъв цвят? Трябваше да обясняваме, че различните региони имат различни костюми и традиции в правенето им. Още попитаха и за дечицата, тъй като имахме представител едно детенце. Интересуваха се от каква възраст се приемат и така ли е било винаги. А в последно време, тенденцията е да се включват колкото се може повече и момчета и момичета, и млади и стари, хора от всякаква възраст.”

Перничанинът Николай Василев с дъщеря си Анисия Ботева

Интерес от публиката имаше и към 9-годишната Анисия Ботева, която е родом от Чикаго. На въпрос, от къде е научила за кукерите, тя отговори: “От снимки, от баща ми, от Перник и от България“. Анисия с радост сподели, че не се страхува да бъде кукер, а костюма го има от баба Ема, която го е направила специално за нея.

Членът на градския съвет на побратименото с Перник предградие на Чикаго – Елк Гроув – Патън Федър снимка: Том Роб/Журнал

Събитието откри директорът на библиотеката в Найлс – Сюзън Лампке. След нея презентация за Сурва направи журналистът, редакторът и писателят Николета Моралес. Своите впечатления за Сурва от първа ръка разказа Патън Федър, член на градския съвет на побратименото с Перник предградие на Чикаго – Елк Гроув. Генералният консул Иван Анчев, също уважи събитието. Накрая присъстващите изгледаха с голям интерес документаления филм „Сурва – минало, настояще и бъдеще“.

Генералният консул Иван Анчев, снимка: център „Магура“

Събитието в библиотеката на Найлс е част от традиционния фестивал “Coming Together” (Да бъдем заедно), където България участва за първи път. Празненствата продължават три месеца и дават възможност на различни нации да представят своята култура. Главен координатор на фестивала от българска страна е Анжела Георгиева.

Николета Моралес и Анжела Георгиева

Галерия снимки:

9-годишната Анисия Ботева отговаря на въпросите на публиката
Директорът на библиотеката в Найлс – Сюзън Лампке
Виктория Луз (в червено) – Супервайзер в библиотеката на Найлс,
снимка:Том Роб/Журнал
Главните организатори от център „Магура“: Валентина Лимов (със синя шал) и Надя Желязкова (с белия шал)
От ляво на дясно, перничаните: Николай Василев, Анисия Ботева, Станислав Станимиров и Емил Миланов, Делчо Стоев от Кърджали и пернишкият зет Георги Бошнаков
Публиката беше много любопитна
Филмът “Сурва-минало, настояще и бъдеще”, Автор: Севделина Ковачева, Редактор: Лушка Козловски, Оператор: Калин Живков, Монтаж: Цветелина Лямова

Снимки: Злателина Ризова

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.