40-годишният Иво Костов от Разград, се пребори за кръста в Чикаго. Най-възрастният смелчага имаше най-голям късмет и същевременно прояви най-голяма съобразителност и ловкост, от общо 22 смелчаци, които се хвърлиха в ледените води на езерото Мичиган.

„Много съм щастлив, че успях да се преборя за кръста. Това ми e подарък, за здраве и берекет през цялата година. Пожелавам на всички българи, където и да се намират по света да са здрави и щастливи“, каза Иво Костов.


Иво Костов от Разград, се пребори за кръста

Ритуалът по хвърлянето на кръста се проведе за пета поредна година, а за втора поред се осъществи в езерото Мичиган. Отец Грую Попцинков от българската православана църква „Св. София“, отслужи молебен за здраве по повод Йордановден и хвърли свещения кръст в студените води на езерото.

Отец Грую Попцинков

Организатори на събитието са двама млади българи Делчо Стоев и Соня Петрова. През първата 2016 г., Делчо Стоев сам решава да се хвърли в ледените води. През следващата 2017 г. го прави отново, но вече със свещеник, заедно с двама свои приятели. През 2018 г. юнаците стават петима, а през миналата 2019 г. общо 19 души си пробваха късмета да извадят кръста.

Организаторите Делчо Стоев и Соня Петрова

„Тази година имаше по-малко зрители от миналата, но пък повече хора влязоха във водата. Със Соня организираме ритуала, за да запазим и утвърдим българските си корени. Надяваме се повече хора да научат за обичая и всяка година заедно да изживяваме емоцията“, каза съорганизаторът на събитието Делчо Стоев.

За втора поредна година, Генералният консул в Чикаго – г-н Иван Анчев, уважи събитието и подари възпоменатлени монети с българския герб на Иво Костов и Делчо Стоев.

Генералният консул връчва възпоменателна монета на Делчо Стоев

След ритуала, запленен от примера на по-възрастните, 12-годишният Георги Дивячки, родом от Чикаго, също се хвърли в ледените води на езерото Мичиган. Родителите му Илиян и Нели са съответно от Дупница и Русе. Догодина ученикът обеща да се хвърли за кръста с всички останали.

12-годишният ученик Георги Дивячки влезе във водата

Ето и имената на останалите юнаци дръзнали да скочат за кръста: Именякът Йордан Йорданов – 36 г. от Шумен; рожденикът Николай Василев – 37 г., от Перник; Андрей Михайлов – 28 г., от София; Михаил Мушев – 27 г., от Бургас; Милен Гогов – 33 г., от София; Николай Митов – 26 г., от Благоевград; Янисалв Щерев – 26 г., от Пазарджик; Калоян Маринов – 34 г., от Добрич; Ангел Тошков – 24 г., от Велинград; Огнян Иванов – 33 г., от Дупница; Ицо Търпанлийски – 30 г., от Съединение; Веселин Андреев – 38 г., от Плевен; Александър Савов – 27 г., от Провадия; Димитър Кавалджиев – 34 г., от село Лозен, област Хасково; Илия Ребреев – 29 г., от Сандански; Борислав Кирилов – 30 г., от село Габрене, област Петрич; Щерьо Донев – 36 г., от Несебър; Георги Бошнаков – 38 г., от Свиленград; Михаил Павлов – 26 г., от Казанлък и Ангел Тошков – 24 г., от Велинград.

Галерия снимки:

Снимки: Майо Алейос и Радост Павлова

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.