В деня преди подписването на споразумението за приятелство и сътрудничество между град Перник и предградието на Чикаго – Елк Гроув, кметът Крейг Джонсън посрещна главните участнци в процеса за побратимяването между двата града. В заседателната зала към кметството, мистър Джонсън прие делегацията от България, начело с кмета Вяра Церовска, представителите на консулския отдел, начело с Генералния консул г-н Иван Анчев и представители на гражданите, живущи в Чикаго.

Заседателната зала

Кметове се запознаха и представиха един на друг своите екипи, след което обсъдиха бъдещото сътрудничество между двата града. Кметът на Елк Гроув подчерта, че предградието, което ръководи, има много силна икономика и че това е една от главните причини да управлява вече шести мандат, в продължение на 22 години. Мистър Крейг Джонсън добави, че в Елк Гроув бизнес правят над 400 международни компани, а местните са много повече.

Г-жа Церовска подари шал от „Сурва“ на своя колега

Кметът Церовска разказа на домакините, че град Перник има хилядолетна история и се гордее с болярина Кракра Пернишки. Тя добави, че градът е създаден преди 90 години около минната промишленост и металургията, но в днешно време се преструктурира и търси своя нов икономически облик. Домакините се впечатлиха най-много от обичая „Сурва“ и че той е част от нематериалното световно културно наследство под защитата на ЮНЕСКО.

Часовниковата кула – символът на Елк Гроув

В знак на уважение, кметът Крейг Джонсън подари на своя колега от Перник символът на града – макет на Кулата с часовника, около която са всички държавни администрации в Елк Гроув. От своя страна, кметът Вяра Церовска връчи плакет с герба на Перник и шал от „Сурва“.

Кметът Крейг Джонсън пред стената с портретите на неговите предшественици

След това кметът Крейг Джонсън показа портретите на неговите предшественици, които също, като него, са работили за развитието на града. Той покани всички в кабинета си, където гостите видяха снимки на отборния шампион по борба на щата за 2012 г. Той сподели, че само до преди две години, все още е бил треньор на този тим.

Кметът Крейг Джонсън показва отбора по борба

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.