При визитата си в Чикаго, безспорно най-голямо впечатление за делегатите от Перник, бе срещата в центъра на Чикаго, с ковчежника на окръг Куук г-жа Мария Папас. Територията за която отговаря г-жа Папас включва 5,4 милиона души. Това автоматично я прави ръководител на втората по големина данъчна система в САЩ. Сайтът на администрацията cookcountytreasurer.com, работи на 104 езика, включително и на български. И въпреки, че службата получава хиляди имейли на ден до началника Мария Папас не достига нито един, защото всичко е технологично оптимизирано и бюрокрацията е изключена. От 1998 г., когато тя заема поста, който отговаря на ранга финасов министър, нейната служба събира всяка година между 12 и 18-сет милиярда долара данъци от собственици на 1,8 милиона недвижими имоти. Годишно от посочените имоти, несъбираем данък остава на не повече от 50 000 обекта, което е по малко от 3%. Г-жа Папас и нейният екип следят да се избегне всякакъв риск от загуба на публично събраните средства. Тя отговаря за разпределението на данъчните средства на около 2200 местни правителствени учреждения. В тях се включват училища, села, градове, паркове, гори, библиотеки, болници и др. Железната лейди представи на делегацията от Перник иновативни практики в областта на дигиталното събиране на местните данъци и такси.

Кметът г-жа Вяра Церовска и ковчежникът г-жа Мария Папас

По професия, г-жа Мария Папас е юрист и психолог. Тя заема поста ковчежник на Илинойс от 30 години. Г-жа Папас е внучка на имигранти от остров Крит, родена е на 7 юни 1949 г. в Западна Вирджиния. Тя е запалена по спорта и взема участие в над 100 състезания, с цел благотворителност, като колоездене, бягане, плуване, триатлон, конна езда и др. Най-впечатляващия маратон, на който е бягала е с разстояние 500 мили от Минеаполис до Чикаго, в подкрепа на носителите на вируса СПИН.

На стената в кабинета си г-жа Папас е окачила българската азбука и спечелените от нея медали

„Срещата с Мария Папас бе среща с един изключителен човек. Тя е една смела жена, която ни показа как да ползваме всички технологии, за да можем да работим добре. Умело използва всички съвременни технологични средства, въвежда ги в администрацията. Прави услугите до хората далеч по достъпни, те могат от вкъщи да направят абсолютно всяко свое обслужване. Показа и как трябва да пазим дисциплина на работното си място. Показа ни всички системи, които е внедрила в нейната администрация и начините, по които ги ползва, за да може да контролира процесите, които се случват. Трябва да имаш изключително голяма концентрация, опит, сигурност и стабилност в себе си, за да направиш това за огромната маса хора, за които отговаря. Възхитих се на Мария Папас, за лекотата, с която ни разказа за това какви преспективи очертава за бъдещето на този щат. Как успява да се пребори с проблемите, а те в Америка не са никак по-малко, от колкото проблемите в България. Заедно със своите директори, тя търси и намира решения, които изпълняват различните проекти. Тя успя да ни убеди, че да работиш, означва да се движиш в крак с модерните технологии. Да се вслушваш в хората, но работейки за тях и да не се спираш пред това, независимо колко трудно е за постигане“, разказа впечатленията си кмета на Перник г-жа Вяра Церовска.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.