За първа година, на традиционния парад в предградието на Чикаго – Елк Гроув, имаше българско участие. По линия на побратимяването между Перник и Елк Гроув, нашенците бяха поканени да участват с автентични кукерски костюми. По предложение на големия артист – Константин Маринов, кукерската група беше кръстена с името “Кракра”, в чест на големия български войвода, който единствен е успял да защити крепостта си от византийските нашественици.

Константин Маринов с тъпана

Общо 11 души, 9 възрастни и две деца се включиха в парада. Повечето участници бяха от побратимения град Перник. Седем човека бяха облечени с кукерски костюми в цетовете на националния флаг, изпратени от перничанката Емилия Георгиева. Тя е взаимствала идеята за трибагреника от сурвакарската група на село Габров Дол.

От ляво на дясно с кукерски костюми от село Габров Дол, Пернишко: Николай Василев, Емил Миланов, Станислав Станимиров, Георги Бошнаков и Делчо Стоев

Три от маските бяха подарени от Община Перник, от зам. кмета на културата – Севделина Ковачева. Повечето от нещата бяха пренесени през океана от перничаните Диана и Емил Миланови. Двама души бяха облечени в кукерски костюми от ямболския край, осигурени от Георги Василев.

Георги Василев (в средата) представи кукерски костюми от град Стралджа

Ритъмът на кукерите, със своя тъпан, който бе в цветовете на националния флаг, задаваше Коцето Маринов, а начело на групата, българското знаме развяваше Соня Петрова. Парадът премина разстоянието от индустриалната зона на Елк Гроув до средното училище. Въпреки дъждовното време, много хора посрещнаха и аплодираха участниците. Освен местната американска публика, в зрителите имаше и много българи.

Публиката се радваше от сърце на българската кукерска група „Кракра“

Всички те се радваха от сърце и подкрепяха с овации българската група. Най-много поздравления получиха най-малките участници сестрите Тинита (5 г.) и Анисия (9 г.) Ботеви. Те вървяха начело на групата, непосредствено до красивата знаменоска Соня Петрова.

От ляво на дясно: Диана Миланова, Анисия Ботева, Соня Петрова, Тинита Ботева и Делчо Стоев

След края на парада, по предложение на пернишкия зет Георги Бошнаков, групата нахлу в сградата на училището, където междувременно се водеха учебните занаятия на “Малко българско училище”. Всички класове без изключения излязоха да посрещнат неканените, но пък изключително интересни гости.

Кукерите бяха посрещнати сърдечно от всички класове в „Малко Българско Училище“

Директорът на школото – Живка Петрова и търговското аташе Теодора Ботева ги посрещнаха сърдечно с българския флаг в ръце. След чудесната изненада, кукерите оставиха учениците да си довършат занятията, а те отидоха на концерта, където бяха поздравени лично от шефа на полицията Чарлс Уолш и кмета на Елк Гроув – Крейг Джонсън. Двамата изказаха своето възхищение от българското участие и си пожелаха то да стане традиция.

Галерия снимки:

С шефа на полицията в Елк Гроув – Чарлс Уолш (в средата клекнал)
Кристиян Дженев и Василен Йорданов са родени в Сливен, но двамата поддържат традицията и на своите предци от Стралджа
Ученици от „Малко Българско Училище“ се снимат с кукерите
Българи посрещнаха кукерите на парада
Перничанката Йоана Трендафилова показва, че група „Кракра“ е под №17 на парада
Знаменоската Соня Петрова
Соня Петрова с най-малките участници
Емил и Диана Миланови
От ляво на дясно: Саманта Харви от Американския университет, Живка Петрова, Георги Бошнаков и Константин Маринов
Кукерска група „Кракра“
Соня Петрова и Делчо Стоев
Пернишкият зет Георги Бошнаков
Перничанинът Станислав Станимиров
Най-маклките участници от кукерска група „Кракра“ в Чикаго
Учителят в „Малко Българско Училище“ – Десислава Трендафилова (в средата) от Перник
Директорът на училището Живка Петрова (със знамето)
Учителят по История и География на България – Ася Бошнакова (от дясно с очилата) от Перник
Перничанинът Николай Василев с дъщерите си Тинита и Анисия

В-к „България“

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.