За втора поредна година, бившият национал по класическа борба – Павел Велинов, събра погледите на публиката и съдиите в Националния шампионат по културизъм на Испания. Българинът стана безапелационно шампион в категория до 70 кг.

“Състезавах се на същите килограми, както миналата година, но свалих 4 кг под категорията. Стопих мазнините и излязах на сцената 66 кг, но с повече мускулна маса от миналата година и много по сух и изчистен”, разказва Павел.

Павел позира пред съдиите

Нашенецът тренира целогодишно при треньора Естебан Амат и заедно с още няколко момчета образуват група, която се представя на подуима пред съдиите и конкурентите, като състезателите на Амат. В тазгодишния национален турнир на Испания, участниците са били над 500 във всички дисциплини, а в категорията на Павел Велинов – 13. Когато българинът излиза на сцената, печели с огромна разлика. В неговата категория, никои от останалите участници дори не могат да се доближат до неговата спортна форма. Павел признава, че първото място, за втора поредна година е наистина голям успех за него, но с разочарование споделя, че не е постигнал голямата си цел. А именно, да отиде на световното първенство във Фуджейра – Арабски Емирства.

“Един месец преди републиканското се явих в Мадрид за определяне на националната селекция. Отидох подготвен и съдейки по формата си, бях почти сигурен, че ще ме вземат, но селекционерът реши да не води никой в моята категория, вместо да заведе българин да представя Испания”, разказва със смесени чувства Павел Велинов.

Шампион на Испания за 2018 и 2019 г. в кат. до 70 кг

Павел се прибира при семейството си в Барселона разочарован, но не от себе си, а от създалата се ситуация. Цяла година се е подготвял, вложил е много сили, средства и време за подготовка. Няма спонсори и си заплаща всички разходи сам. Прави много жертви през цялата година, за да постигне целта си и накрая целия този труд отива на вятъра.

“Почувствах се дискриминиран – казва Павел. – Бях готов да се откажа от културизма. Изпаднах в дълбока емоционална яма, без желание за тренировка. Бях свалил 10 кг и поддържах формата си с нискокалорична диета, а това ме изнервяше допълнително. Оставаха четири седмици до републиканското. В най-трудните моменти, съпругата ми Христина беше до мен и веднъж ми каза: “Я се стегни, излез на републиканското и докажи, че си най добрият, защото ти наистина си най добрият.” Думите й ми въздействаха мотивиращо. Спокойно мога да кажа, че тя е главният виновник за моята втора титла на Испания.”

Още от дете, като състезател по класическа борба, където има пет републикански титли, Павел Велинов винаги е бил много амбициозен човек и е постигал успехи във всеки спорт, с който се захване. Въпреки липсата на спонсори, шампионът не спира да мечтае за бъдещи успехи.

Семейство Павел, Христина и Габриел Велинови

“Винаги се стремя да постигна колкото се може повече в спорта. Живот и здраве, ще продължа да тренирам и да се готвя за 2020 г. Догодина като излезе спортният календар, ще видя на кои състезания имам финансова възможност да се явя и ще го направя. Всичко, което правя е, защото ми доставя удоволствие. Не се стремя да се харесам на някой. Излизам, състезавам се, печеля и доказвам на себе си, че мога. Правя го за лично удовлетворение. Ако имам възможността да се докажа на световен подиум и постигна добър резултат, бих го посветил на човечето, което най-много обичам – синът ми Габриел”, завършва разговора с вяра в себе си и любов към семейството Павел.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.