При над 30-годишните, „Левски“ и „Балкан“ изиграха интригуващ полуфинал за щатската купа на Илинойс. В двубоя, „сините“ се наложиха с 5:4 и се класираха за шести път на финал за Купата на щата. Играта започна с три гола от „съблекалните“ за „Балкан“. Първото попадение отбеляза Атанас Каракитуков, който засече балонна топка, изчистена с глава от защитник на „Левски“. Преди това, атаката започна играещият треньор Стоян Трендафилов, който подаде в дясно на Стоян Стойчев, последния центрира в наказателното поле, където защитник на „сините“ изчисти с глава.

Голмайсторът Атанас Каракитуков

Второто попадение за „Балкан“ дойде две минути по-късно. Отново играещият треньор Стоян Трендафилов със сетни усилия подаде на Стоян Стойчев в дясно. Този път Стойчев стреля, но „синият“ страж изби топката, която се върна отново в Стоян Стойчев, който този път не сгреши и покачи на 2:0.

Голмайсторът Стоян Стойчев

При подновяването на играта, Мирослав Николов пресече пас на „сините“, топката попадна в играещият треньор Стоян Трендафилов, който с едно докосване изведе Валентин Димитров, а последният прехвърли вратаря за 3:0.

Голмайсторът Валентин Димитров (в ляво) и най-добрият в редиците на „Балкан“ – Мирослав Николов

Малко след това, Стефан Неделев от „Балкан“, който имаше вече един жълт картон за задържане, срита жестоко нападателят на „Левски“ – Росен Каптиев. Главният съдия извади в ръцете си червения картон, но в последния момент беше разубеден от капитанът на „Балкан“ Асен Василев.

Росен Каптиев лежи на земята

При този негативен резултат, „сините“ направиха няколко промени в състава. На левскарите им бяха нужни около 20-сет минути, за да се върнат в мача. При един ъглов удар от дясно, Борислав Огнянов центрира в наказателното поле на „Балкан“, където след неразбория Николай Катранджийски намали от близо за 3:1. Четири минути по-късно, Васил Чирпанлиев се опита да изчисти топка от дясно и насочи коженото кълбо към опразнената лява зона, където беше само голмайсторът Николай Катранджийски. Той не се поколеба и с удар от въздуха прати красиво топката в противоположния ъгъл на вратата за 3:2.

Голмайсторът Николай Катранджийски

Пет минути по-късно, Росен Каптиев беше спънат на метри от линията на наказателното поле на „Балкан“. Главният съдия отсъди пряк свободен удар. Зад топката застана Владимир Вукайлович, който насочи перфектно топката във вратата на „Балкан“. Стражът Руди Чачита Гонзалес докосна топката, но не успя да я изчисти извън вратата и резултатът беше изравнен за 3:3. Така завърши първата част при равен резултат.

Владимир Вукайлович отбеляза от пряк свободен удар

С подновяването на играта, „сините“ организираха атака с центриране в наказателното поле на „Балкан“, при което остана съмнение за игра с ръка на Стефан Неделев, но съдията остана безмълвен. Малко след това, Росен Каптиев тръгна през центъра, стигна до наказателното поле и подаде на дясно към Хорхе Ибарра.

Росен Каптиев

Той с едно докосване намери Борислав Огнянов. Последният стреля от близко и изведе „сините“ напред в резултата за 4:3. При тази ситуация остана съмнение за засада на Росен Каптиев, който тръгна от центъра с топката, но съдията остана безмълвен.

Голмайсторът Борислав Огнянов

20-сет минути по-късно, Хорхе Ибарра подаде дълга балонна топка по-дясното крило, където Войтек Войкчех се пребори с персоналния си пазач, напредна и с удар по земя покачи на 5:3 за „Левски“.

Голмайсторът Войтек Войкчех

Две минути по-късно, Ангел Баков изведе с хитър пас Валентин Димитров между двамата централни защитници на „Левски“ и отбеляза за 5:4. Малко след изпълнението на центъра, главният съдия свири край на двубоя.

Тази събота (17 юли), от 3:00 PM, на адрес: Techny Park, 1750 Techny Rd, Northbrook, IL, 60062 (Field 2), „Левски“ Чикаго и „Игълс“ 1940 ще играят финал за Купата на щата Илинойс.

Припомняме ви, че „Левски“ Чикаго спечели щатската купа от третия опит. През 2014 г. „сините“ загубиха финала от италианския тим „Интернационал“ с 2:1. През 2015 г. българите загубиха от същия противник с 2:0. На следващата 2016 г. Илиноисйката Щатска Асоциация по Футбол (ISSA), празнуваше своята 100-годишнина и „Левски“ Чикаго победи с 5:2 „Интернационал“. По случай 100-годишнината футболистите на „Левски“ получиха възпоменателни медали. През 2017 г. „Левски“ Чикаго постигна най-големите си успехи: Щатска Купа, Купата на Средно-Западните Щати и Национална Купа. Със завоюването на Националната Купа, „Левски“ Чикаго влезе в историята като първия и за сега единствен отбор шампион на САЩ от щата Илинойс при над 30-годишните. През 2018 г., на финала за щатската купа, „Левски“ победи с 5:2 именно настоящия противник „Игълс“ 1940. С трите завоювани поредни щатски купи, „сините“ изравниха рекорда на немския тим „Швабен“ 1926, който печели трофея през далечните 1988, 89 и 90 година.

Първият български отбор печелил щатската купа е някогашният отбор на „Славия“ през 2007 г., отново при над 30-годишните. Тогава организатор на тима е Красимир Иванов – Къната, а спонсор Ричърд Денизов. Тимът е съществувал в периода 2003-2009 г., а от 2010 до 2018 г. се състезава под името „България“.

Галерия снимки:

Leave a Reply

Your email address will not be published.