В драматичен финал „Левски“ Чикаго вдигна първа купа в зала. За първи път от основаването си през 2014 година „Левски“ Чикаго вдигна купа на закрито (5+1). Българите спечелиха Първа дивизия в турнира по минифутбол „Лига Европа“. На финала сините победиха след изпълнение на дузпи победителите от първенството „Джагелония“. Двата отбора завършиха наравно 0:0 в редовните 20-сет минути. В герой за „Левски“ Чикаго се превърна стражът Христо Христов, който спаси четири от шест дузпи.

На финала стражът Христо Христов спаси четири от шест дузпи

Първоначално двата отбора изпълниха по пет дузпи. За „Левски“ успяха да се разпишат Мартин Митев и Росен Каптиев. Капитанът Мирослав Манолов, Станислав Ангелов и Ангел Баков пропуснаха. При първия допълнителен удар от бялата точка, българският вратар Христо Христов отново спаси, а Ивайло Кръстев вкара безкомпромисно и сложи точка в спора. Финалният двубой беше ръководен от двама бивши професионални съдии Рич Гриди и Виктор Херера.

Ивайло Кръстев вкара победното попадение

В полуфинала, който се изигра същия ден, „Левски“ Чикаго победи с 2:1 друг полски отбор „Кразни Жасло“. Първото попадение за сините дойде след двойно подаване между Росен Каптиев и Ангел Баков. Опитният Каптиев подаде на Баков в дясно, който овладя и центрира в наказателното поле, където вече се беше настанил Каптиев. Топката кацна на главата на синята осмица и той разстреля от упор полския страж.

Голмайсторът Росен Каптиев разстреля от упор с глава полския страж

Радостта в българските редици беше кратка, защото младите играчи на „Кразни Жасло“ върнаха бързо попадението и резултатът стана равен 1:1. Малко преди края на редовните 20-сет минути капитанът Мирослав Манолов подхвана атака от дясно и стреля опасно. Полският страж изби удара и коженото кълбо се върна отново при него. Синята девядка видя в ляво Мартин Митев и му подаде. Без да се замисли, Митев засече топката и с едно докосване стреля в противоположния долен ъгъл на вратата. Топката се размина със защитника и вратаря, влизайки директно в мрежата за 2:1.

Голмайсторът Мартин Митев (в дясно) и капитанът Мирослав Манолов

Предишната неделя в плейофен двубой за определяне на 3-то място в първенството и в борба за директен полуфинал за Купата, в две полувремена по 20 минути, „Левски“ разгроми с 10:0 „Пегасус“. Пет гола за сините отбеляза капитанът Мирослав Манолов, три попадения добави единственият под 30-годишен в отбора Пламен Пенев, а по веднъж се разписаха Борислав Огнянов и Анатоли Вътев. На полувремето резултатът беше 4:0 за българите.

Пламен Пенев (с лице) и Мирослав Манолов отбелязаха общо осем гола срещу „Пегасус“

Припомняме ви, че сините се включиха от пети кръг в първенството на Лига Европа, където наследиха две загуби и една победа от отказалия се гръцки тим „АЕК“ Чикаго. „Левски“ постигна пет победи и един равен мач с „Игълс“. В мачовете от първенството отборът беше воден от играещия треньор Анатоли Вътев, а в турнира за Купата от играещия треньор Ивайло Баташки, който ще води отбора и на голям терен.

Тримата главни виновници за вдигането на Купата от ляво на дясно:
Новият играещ треньор Ивайло Баташки, капитанът Мирослав Манолов и вратарят Христо Христов

„Когато записахме отбора в средата на първенството идеята беше да се опитаме да влезнем в оптимална форма за мачовете на открито. Още повече, че този американски „хокеен“ вариант на футбола в зала, все още го изучаваме. Има правила и тактики от играта, които учим в движение. Поради тази причина и заради това, че няма лиги за над 30-годишни в зала, „Левски“ Чикаго е играл само три пъти на малък терен. Първият път при основаването си, тогава завършихме на почетното трето място. През 2018 г. в отворената група на „Лига Европа“ играхме финал за Купата и сега в същата група, след „Ковид кризата“, вдигнахме Купата. Поздравявам момчетата, средната възраст на отбора е 35 години и доказахме най-вече на себе си, че във футбола има можещи и неможещи, а не стари и млади“, коментира основателят на „Левски“ Чикаго – Николай Василев.

Галерия снимки:

От ляво на дясно: Мароканецът Юсеф Оюфак, Йордан Иванов и основателят на „Левски“ Чикаго – Николай Василев
Борислав Огнянов
Ангел Баков
Ивайло Кръстев
Мартин Митев
Емил Костадинов
Станислав Ангелов и Христо Христов
Росен Каптиев
Мирослав Манолов предава трофея на Росен Каптиев
Капитанът Мирослав Манолов
Президентът на „Лига Европа“ италианецът Гаетано Траверса връчва Купата на капитана Миро Манолов
Радостта в очите на футболистите
Момент преди изпълнението на дузпите
Преди финала от ляво на дясно: Капитaнът на „Левски“ Мирослав Манолов, съдията Виктор Херера, президентът на „Лига Европа“ Гаетано Траверса, реферът Рич Гриди и капитанът на „Джагелония“ Павел Сциепук
Голмайсторът Анатоли Вътев срещу „Пегасус“
Мирослав Манолов отбеляза пет гола на „Пегасус“
Магичният плеймекър Мирослав Николов
Ивайло Кръстев в мача срещу „Кразни Жасло“
Атанас Каракитуков в мача срещу „Кразни Жасло“
Левскарите предотвартяват опасна ситуация пред собствената вратата
Мартин Митев отбеляза победното попадение на полуфинала
Добромир Пеев
Миро Манолов гърдира отлично
Христо Христо опази вратата суха
Опасна ситуация близо до българската врата
Миро Манолов печели въздушен двубой

Снимки: Владимир Атанасов

Leave a Reply

Your email address will not be published.