“Левски” Чикаго срази с 4:1 гръцкия “АЕК” Чикаго на финала за Купата на Премиерлигата, при над 30-годишните. Шампионите владееха играта през целия мач и победиха безкомпромисно в дербито. 

„Левски“ Чикаго спечели шеста Купа в Премиерлигата

В 7-та минута, след грешка в гръцката защита, сърбинът Владимир Вукайлович, открадна топката и откри резултата за 1:0. 

Левскарите поздравяват голмайстора Владимир Вукайлович

Няколко минути по-късно, при една контраатака на “АЕК”, централният защитник на “Левски” спря с цената на нарушение гръцката атака. При изпълнението на прекия свободен удар коженото кълбо мина през стената и само отличната намеса на стража Мартин Митев, предотврати изравняване на резултата. 

Вторият капитан Мартин Митев отрази блестящо директната стрелба от фал

В ответната атака дебютантът Димитър Белчев, опита удар към противниковата врата. Стрелбата беше пресечена от защитник и гърците организираха бърза контраатака, в края на която спечелиха ъглов удар. Изпълняващият играч завъртя топката с постъпателно движение и тя се насочи директно в очертанията на българската врата. За щастие Димитър Белчев се беше върнал да помага в защита и успя с последни усилия да избие топката с глава от ъгъла на вътрешната греда. 

Дебютантът Димитър Белчев дойде специално от Ню Йорк за финала

В 17-та минута гръцкият нападател получи топка в коридор и направи опит за прехвърляне на вратаря Мартин Митев. Опитният втори капитан предусети намеренията на нападателя, позиционира се успешно и хвана коженото кълбо.

Лидерът Мартин Митев

В средата на полувремето голмайсторът Владимир Вукайлович видя пролука и опита удар от далеч, но вратаря спаси. 

В края на първата част угандиецът Чарлс Вассава стреля опасно, но ударът му мина близко до гредата. 

Така завърши първото полувреме с минимална преднина 1:0 за “Левски” Чикаго.

Играещият треньор Росен Каптиев

С началото на второто полувреме в игра за “Левски” влезе играещият треньор Росен Каптиев. Опитният футболист взе топката в центъра и веднага организира голова атака. Той опъна дълъг пас по дясното крило на мексиканеца Улисиас Пинеда, който напредна и центрира в наказателното поле. Там, като ураган с двама защитници на “гърба” връхлетя “златната резерва” Борислав Огнянов и засечена коженото кълбо отбелязвайки светкавично за 2:0.

За пореден път във важен мач се разписа „Златната резерва“ Борислав Огнянов

В 57-та минута авторът на първото попадение в мача Владимир Вукайлович открадна топката в центъра и тръгна да контраатакува. Той направи двойно подаване с Улисиас Пинеда, а гръцките защитници се опитаха да направят изкуствена засада. Съдиите прецениха, че играта може да продължи и Влади Вукайлович остана сам срещу вратаря. Той мушна топката под плонжа му и направи резултата класически 3:0. 

Авторът на две попадения в мача Владимир Вукайлович

Последния четвърти гол за “сините” отбеляза Улисиас Пинедата. Той направи на пух и прах гръцките защитници, които залитаха и падаха в обратната посока. Пинеда елиминира всички противникови играчи и вкара на празна врата за 4:0.

„Сините“ се поздравяват след гола на Улисиас Пинеда

В игра за “Левски” до края на срещата влязоха и всички останали футболисти от групата за мача. Все пак, в края на дербито, гърците успяха да отбележат почетно попадение за крайното 4:1. 

Ситуацията при почетното попадение за „АЕК“ Чикаго

“Благодарен съм на всички състезатели в групата и извън групата, защото всички те са допринесли за спечелването на първенството и Купата. Благодарим на организатора на “Левски” Чикаго – Николай Василев за всички усилия, които влага в отбора. Също така и специални благодарности на основателя на MONTWAY – Михаил Михайлов за безрезервната подкрепа. И последно, но не на последно място благодарим на всички привърженици на отбора, които дойдоха да ни подкрепят на финала ”, каза играещият треньор Росен Каптиев. 

От ляво на дясно: организаторът на „Левски“ Чикаго – Николай Василев; Тони Стойнов (щата Индиана); президентът на ПСЛ – италианецът Гаетано Траверса; спонсорът на „Левски“ София – Роси МакКий (Пламс Бет) и играещият треньор Росен Каптиев

Да наблюдават финала и подкрепят „Левски“ Чикаго бяха дошли спонсорът на „Левски“ София – Роси МакКий (Палмс Бет) и Генералният консул на българите в Чикаго – Светослав Станков. Лично Генералният консул връчи Купата на капитана Росен Каптиев.

От ляво на дясно: Росен Каптиев, Светослав Станков и Гаетано Траверса

Планираният финала на Суперкупата този уикенд с другия български отбор “Балкан”, се отлага за следващата година, преди старта на сезона. Сините постъпиха благородно и уважиха молбата на ръководството на „Балкан“ мачът да се отложи. Причината е, че по думите на организатора Стоян Трендафилов, балканци имат много контузени състезатели.

Галерия снимки:

Организаторът на отбра Николай Василев и единият от директорите в борда – Владимир Атанасов с дъщерите си Елиа Атанасова и Анисия Ботева
Сърбите Владимир Вукайлович и Никола Славуевич със сина си 7-годишния Коста
Нюйоркчанинът Димитър Белчев вдигна четвърта Купа с два български и два местни отбора
Угандийците Чарлс Вассава и Фредерик Кабуйе
Помощник-треньорът Красимир Костов с племенника си 9-годишният Кристиян Доклиев
Македонците Драган Драганов и Мартин Митев
Пламен Памуков и мароканеца Юусеф Оюфак – Рабех с децата си Аби и Ейда
Голмайсторът Улисиас Пинеда и съпругата му Дейзи Ривера
Росен Каптиев и Галина Атанасова
Стоян Стоянов (щата Уисконсин) и Пламен Памуков
Голмайсторът Борислав Огнянов и героят от полуфинала Диян Радев
Йордан Иванов и Юусеф Оюфак с Ейда
Евгени Михайлов
Емил Костадинов
7-годишният Стефан Станков
Играещият помощник-треньор Петър Василев
Франциско Дораме
Едуард Начев
Джонатан Пачар
Нумизматът Костадин Везьов със сина си Крис
Щастливите победители

Leave a Reply

Your email address will not be published.