02

От ляво на дясно: Надя; Валентина; Анелия; Бонка и Станислав

Когато българин чуе думата „Магура“, първоначално се досеща за известната Видинска пещера със същото име, или прави паралел с прочутата Магнаурска школа във Византия. Всъщност, в дълбока древност, сричките са били основния носител на информацията. „Маг-ур-а“ е една твърде интересна и мистична дума. „Маг“ означава образован човек, който знае и може. Както днес имаме магистри, така и в древността е имало магове. „Ур“ е името на един от аспектите на триединния Бог-Слънце в египетския пантеон. Означава и името на град в Близкия Изток. Сричката „Ур“ значи: място, обиталище, организирана човешка дейност, град. „Маг-Ур“ тогава значи мястото на посветените, градът на маговете или просто училище, университет. Което ще рече, че „Магура“ е най-древната човешка школа. И така, от древността до наши дни, в Чикаго, няклоко родни ентусиасти, решиха и възстановиха „Магура“, като институция на знанието, която ни помага за утвърждаването в живота.
Днес ще си поговорим с основателите на българския проект „Магура“ в Чикаго.

08

Преподавателите поставят името

– Какво по-точно е проект „Магура“?
Отговор: Станислав Станимиров, треньор по таекуондо
– „Магура“ е новото студио, посветено на българите в Чикаго и техните приятели. Място, където се организират програми, танци, клубове, лекции, класове, семинари и други съвременни проекти.
– Кажете имената на всички участници и кой в коя област е специалист?
Отговор: Станислав Станимиров, треньор по таекуондо
– В проекта, за сега, сме пет човека: Валентина Лимов, Станислав Станимиров, Надя Спасов, Анелия Чалъкова и Пламен Петков. Смятаме, че сме една добре разнообразена и балансирана група от специалисти в областта на педагогика, спорт, здраве, изкуство, както и с богат опит в работа с деца и възрастни. Аз ще водя класовете по Таекуондо.

03

Треньорът по таекуондо – Станислав (в средата)

– Какви са целите на екипа на този етап?
Отговор: Валентина Лимов, координатор
– Проект „Магура“ е за:
– запазване, обогатяване, и предаване нататък на българските език, традиции, култура и изкуство;
– фокус върху съвременни теми, необходими за постигане на баланс в живота на малки и големи;
– промотиране на труд, силен дух, здраво тяло и приятелство;
– укрепване на българското общество и вярата му в себе си.
– Разкажете ни как се зароди идеята за проекта „Магура“?
Отговор: Надя Спасов, координатор
– Това е най-лесния въпрос. Мислим, че тази идея всеки един българин я носи със себе си. Българите сме интересни хора, индивидуалисти – както често ни определят, но също вярваме, че “зедно можем повече”, или поне така ни се иска. Проект “Магура” има за задача да покаже, че заедно е повече за всички.
– Имате ли вече място, където ще се реализира проектът и кога отваря врати?
Отговор: Пламен Петков, координатор
– Да, студиото се намира в Mount Prospect и отваря врати на 12-ти септември с програма „Компас“.
– „Компас“? Какво е това?
Отговор: Надя Спасов, координатор
– “Компас” е първата ни специално разработена програма, която директно отразява „Магура“ проект. Това е съботна програма за деца от 9 до 14 години, които работят в екип и по естествен и приятен начин изучават български език, изкуство и таекуондо. Комбинацията не е случайна; български език е в основата на Магура проект, изкуството помага на децата не само да изразят себе си, но и да бъдат гъвкави и идейни (качества, силно необходими в живота), а бойните изкуства са признати от всички за един от най-ефективените методи за укрепване на дисциплина, воля, силен дух – нещо отново крайно необходимо в днешно време.
– На какъв език ще се водят класовете?
Отговор: Станислав Станимиров, треньор по таекуондо
– Целта е да съхраним българският език, култура и традиции, така че класовете, особено в програмата „Компас“, ще бъдат на български език. Живеем, обаче, в Америка, и ако искаме нашите деца да разберат езика и начина на изразяване, ще има пояснения и примери на английски. С нас е един страхотен специалист в преподаването на Български език зад граница, Бонка Георгиева. Даваме думата на нея за повече подробности около програмата на класа по български и начина й на преподаване в „Компас“.

05

В час по български език

Отговор: Бонка Георгиева, учител по български език
– Искам да започна с това:
На територията на Чикаго има прекрасни български училища! Благодарение на всеотдайността и професионализма на работещите в тях учители, децата ни имат привилегията да изучават български език и да получават дипломи за завършен клас.
Идеята на забавно-образователния клас по български език е от една страна да допълва знанията, които детето ви получава в българското училище и от друга – да запълва липсата на алтернативен подход към изучаването на българския език, литература, култура, история, география…
Възможностите за свободен избор на темите; за използване на игрови и творчески елемент в процеса на учене; за индивидуален подход, съобразен с уникалността на всяко дете… са само няколко от силните страни на този НОВ клас.
– А как става записването за програма “Компас”?
Отговор: Валентина Лимов, координатор
– В момента имаме дата за open house – 5-ти септември (събота). Заповядайте от 10 до 13 ч., да се запознаете с екипа и да получите регистрационен пакет. Адресът на студиото е: 1136 S. Elmhurst Rd. Mount Prospect. Можете да ни потърсите на телефон: (224) 800-1538 и да ни пишете на имейл: magurabcs@gmail.com, както и на сайта ни: www.magurabcs.com
– Какво друго предлагате в „Магура“?
Отговор: Надя Спасов, координатор
– Предлагаме класове по изкуство в понеделник, таекуондо във вторник; развиваме клуб “50 плюс и по-малко”, за което ще чуете скоро повече. Освен това, „Магура“ е дом на народни танци“Българика”, “Zograf realty” и “Seven Green Circle”. Проверявайте страницата на „Магура“ за предстоящи събития, или се абонирайте на и-мейл бюлетина ни, за да получавате актуална информация.

04

В час по рисуване

– Какво ще представляват класовете по изкуство?
Отговор: Анелия Чалъкова, учител по рисуване
– Този артистичен клас е насочен към въображението и иновациите на децата. Творчеството и изобретателността са качества, от които се нуждаем в днешно време, за да се отличаваме, като индивидуални личности. В процеса работим с акварел, темпера, моливи, като развиваме различни Арт-техники. Във всеки клас работим по различен цветен проект, скулптура или изобретение.
– Бихте ли включили и други хора в проекта?
Отговор: Станислав Станимиров, треньор по таекуондо
– Надяваме се в бъдеще да изградим много партньорства с хора и организации, които споделят нашето мислене и са загрижени за израстването ни като общество в Чикаго.

07

Надя; Анелия; Бонка и Валентина

– Как се финансира проектът, имате ли спонсори?
Отговор: Валентина Лимов, координатор
– Не, нямаме спонсори и не представляваме никой. Всеки от нас притежава качества, които в комбинация отговарят и обслужват проект „Магура“. Направили сме лична инвестиция в идеята, готови сме да развием проекта и с много труд, вяра и надежда започваме тoва начинание. Тук искаме да споменем и дадем благодарностите си на нашите приятели, които отделиха от времето си и помогнаха с ремонта на помещението. Тяхната всеотдайност е още един пример, че проект “Магура” е реалност. Когато сме заедно, можем повече!

06

Рисуване в природата
Радостина Павлова, кореспондент на в-к „България“

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.