В дербито „ЦСКА“ – „Левски“
Мартин Дечев е български футболист, защитник, юноша на „ЦСКА“ (София) в периода 1999-2009 г. Роден е на 12 април 1990 г. в София. На 18 г. е преотстъпен на „Локомотив“ (Мездра). След това отново се завръща при червените. От януари до юни 2011 г., отново преотстъпен, играе за „Лудогорец“ (Разград) и влиза с отбора в „А“- група. В края на 2011 г. се завръща за втори път в родния ЦСКА, където играе предимно като резерва и поради тази причина разтрогва с „червените“ и подписва с „Черно Море“ (Варна). Там играе половин година. След пресоя му в морската столица заиграва в „Монтана“ за един сезон. Последно играе за „Витоша“ (Бистица) и „Оборище“ (Панагюрище). За кратко, Мартин Дечев беше на проби във Вирджиния, САЩ и изигра няколко мача с „Миньор“ (Чикаго) в зала.01

Мартин Дечев с екипа на „ЦСКА“

 

– Добре дошъл в Америка! Как реши да потърсиш отбор именно тук?
– Добре заварили! Съвсем спонтанно реших да дойда и да се пробвам на по-добро ниво от това в България. Съвсем скоро ставам на 25, а не виждам почти никакъв шанс за развитие у нас.
– Как минаха пробите във Вирджиния и какво точно представляват?
– Пробите и моите очаквания за тях не бяха точно това, което си представях. Дойдох тук почти без никаква представа за какво става въпрос, като поех риск, който за жалост не се оправда. Пробите бяха тридневни. Може да се запише всеки желаещ, дори и никога да не си се събличал по физическо (имаше доста такива). Първият ден имаше загрявка, малко пасове и после игри на половин терен. Втория и третия ден се игра на цял терен, 90 минути.
– Когато не си на проби си тук в Чикаго, харесва ли ти града?
– Определено Чикаго е много красив град с много хубав център. Все пак не може да се види такова нещо в България (смее се).
– С кой отбор поддържаш форма?
– През по-голямата част от престоя ми съм в Чикаго и играя в зала с най-добрия отбор при аматьорите – „Миньор“ (Чикаго).04

С екипа на „Миньор“ (Чикаго) (в средата)

– Какво най-много ти направи впечатление от футбола в зала?
– Беше ми най-странно, че имаше огради на терена, както е при хокея. По-скоро това са игрища за хокей и ние играхме футбол на тях.
– Какви са разликите според теб между американския и европейския футбол?
– Дано не ме чуят американците, но футболът и футболистите в Европа са с класи над местните. Все пак футболът тук не е от най-популярните спортове.
– На колко години направи дебюта си в „А“ група?
– Дебютирах, когато бях осемнайсетгодишен, с екипа на „Локо“ (Мездра). Този дебют не го помня с добро, защото паднахме с 5:0 (смее се). Но определено няма да забравя тръпката от дебюта ми с „ЦСКА“ срещу „Левски“. Въпреки загубата, усещането, от това един юноша на „ЦСКА“ да играе в дербито, е незабравимо. Другите мачове, които също няма да забравя, са тези от Лига Европа.
– Какви впечатления имаш от българите тук в САЩ?
– Впечатленията ми от българите в Чикаго са много добри. Всички хора, с които се срещнах и запознах тук се отнасоха, честно казано, неочаквано добре към мен. Всеки искаше да ми помогне с каквото може, за което им благодаря искрено.
– Какво ще пожелаеш на читателите на вестник „България“?
– Пожелавам на читателите най-вече здраве, всичко друго се постига.02

  Мартин Дечев с екипа на „Черно Море“ (Варна)

05

Мартин Дечев с екипа на „Черно Море“ (втория клекнал от дясно на ляво)

06
Мартин Дечев (в дясно)

Николай Василев, кореспондент на в-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.