????????????????????????????????????

10 юли е дата, която ще остане историческа за българския спорт. Точно на нея, през изминалата неделя, привърженици на „Левски“ (София) учредиха в Чикаго Национален фен клуб на „сините“ в Северна Америка.

03

Програмата за специалния ден започна в 9:00 ч. сутринта, когато пред погледа на сина на Гунди – Андрей Аспарухов, ФК „Левски“ (Чикаго) 2014 постигна голяма победа с 5:0 над румънския „Оасу“, с което запази шансовете за завоюването на трета поредна титла.

DSC_0600

Положителната емоция от мача бе пренесена в ресторант „Авеньо БГ“, където левскарите изгледаха финала на Европейското първенство по футбол.

????????????????????????????????????

Учредяването на дружеството на привържениците се проведе в следобедните часове, в залата към българската православна църква „Свети Иван Рилски“. Всички присъстващи запалиха свещичка, а отец Димитър отслужи молебен за дълголетие на клуба пред иконата на йеродякон Игнатий.

????????????????????????????????????

След това те се отправиха към залата на църквата, където събранието започна с „Мила Родино“ и Химна на ПФК „Левски“ (София). За председател на събранието беше избран спортният кореспондент на в-к „България“ – Николай Василев. Той поздрави присъстващите, след което покани специалните гости Изабела Панова и Андрей Аспарухов да споделят своите чувства от случващото се.

????????????????????????????????????

Преди да се изкажат единият от спонсорите на „Левски“ (Чикаго) – Костадин Везьов подари екип на отбора с номер 10 на Изабела Панова, а на Андрей Аспарухов рядка българска монета с лика на Васил Левски.

13734740_10209825032763867_755775236_n (1)

Ето какво каза пред всички Андрей Аспарухов:
„Благодаря за поканата. С Боби Зарев от доста време говорим относно тази идея. Искам да му благодаря за търпението, защото ми каза, че докато не дойда в Чикаго, няма да се основе този клуб, и си удържа на думата. Чувствам се наистина много горд и привилегирован да бъда тук между вас, защото си нямате представа какво голямо нещо е това, което правите. Вие сте далеч от България и правите фен клуб на един отбор, който е в криза. Но по този начин сплотявате хората, които обичат футбол, обичат Левски и това е една от малкото причини, поради която ние със съпругата ми дойдохме. Отново искам да ви благодаря за всичко. Мачът днес беше страхотен, видяхме една голяма победа на отбора, а това е само началото. Сега тук има около 30-40 човека, но съм сигурен, че скоро в клуба ще членуват стотици, да не кажа хиляди привърженици.“

????????????????????????????????????
„Аз съм наистина много щастлива, че всички вие сте се събрали тук да организирате този клуб. При мен е двойно напрежение, имайки щастието да имам такъв баща, който все още всички много уважават и познават. Особено съм щастлива, че съм съпруга на Андрей Аспарухов. Израснала съм с този отбор и за мен е много вълнуващо винаги, когато съм сред почитатели на „Левски“. Благодаря ви за всичко!“, изказа сърдечно Изабела Панова, пред аплодисментите на присъстващите.

????????????????????????????????????
Последва дневния ред, който включваше:
1. Представяне на необходимостта и идеите за работа на едно обществено движение на привържениците на ПФК и СК „Левски“ (София).
2. Обсъждане на предложението за Устав на организацията и неговото гласуване.
3. Избор на ръководни тела на организацията – председател на клуба, управителен съвет и контролен съвет.
4. Обща снимка на участниците пред бюст-паметника на Васил Левски.

По първия въпрос се изказа водещият Николай Василев, който сподели: „Клубът е една социална среда, в която българите в Северна Америка ще намерят хора със сродни души. Континентът е голям и ние сме разпръснати навсякъде. Тази организация ни дава възможност да се познаваме, подкрепяме, обменяме и реализираме заедно идеи; да запознаваме подрастващото поколение с великите българи живяли преди нас; да знаят децата ни кой е Левски, кой е Аспарухов и т.н.; да се развиват благотворителни инициативи на нуждаещи се; да се организират спортни мероприятия и много други“.

По втория въпрос учредителите не направиха много промени, освен предложението на Йордан Ничев – мандатът на председателя на клуба да се намали от три на две години. Както и предложението на Николай Василев – членската карта да струва не $15, а $25. Тук е мястото да се благодари на Професор Лозан Митев от Олимпийския клуб към Национална Спортна Академия – „Васил Левски“, който реагира светкавично на молбата и оформи базисния устав на организацията.

????????????????????????????????????
Единодушно за председател на организацията беше избран единият от спонсорите на ФК „Левски“ (Чикаго) – Борислав Зарев. Той долетя специално от Маями, Флорида за откриването на клуба.

„Идеята за организацията, витаела винаги в пространството, е вече факт. Много искахме на откриването да присъстват Андрей Аспарухов и Изабела Панова. Поддържахме връзка с тях и когато успяха да дойдат двамата, се заехме с реализацията. Благодарим от сърце, че намериха време да дойдат в Чикаго и заедно да основем първата неправителствена организация на симпатизантите на „Левски“ (София) в Северна Америка“, каза председателят на Н.Ф.К.Л.С.С.А. – Борислав Зарев.

????????????????????????????????????
Заедно с него, в Управителния съвет влязоха: Валери Данков, Петко Войников, Стефан Неделев, Димитър Ангелов, Йордан Ничев и Георги Георгиев. В контролния съвет бяха избрани председателят Костадин Везьов и членовете Наско Иванов и Йордан Радев. Избраните представиха себе си с няколко думи и разписаха Устава, под който се подписаха точно 27 души. Случайно или не, тези две цифри напомнят за един от най-великите резултати на този свят.

13518267_10209611807113359_1142031391_o

 За почетни президенти на организацията единодушно бяха избрани Изабела Панова и Андрей Аспарухов. Бившият спортен журналист Андрей получи Членска карта с номер: 72507100001, а съпругата му Изабела с номер: 72507100002.

13499732_10209611806873353_2144828742_o

Дизайнът на логото на клуба и членските карти са направени от уеб-дизайнерът Димитър Манолчев, а транспаранта бе изработен от художника Никола Масларски.

????????????????????????????????????
Накрая всички учредители се снимаха пред бюст-паметника на Апостола на Свободата и пяха песни за любимия отбор.
На следващия ден, председателят Борислав Зарев се погрижи за регистрацията на клуба по американските закони за Неправителствена организация. Документите по узаконяването бяха готови същия ден и той направи банкова сметка на сдружението.
Ето и списък с учредителите на Националния фен клуб на „Левски“ (София) в Северна Америка:

1. Стефан Неделев
2. Петко Войников
3. Димитър Ангелов
4. Георги Георгиев
5. Йордан Радев
6. Калоян Петров
7. Емил Серафимов
8. Пламен Бежански
9. Андрей Аспарухов
10. Изабела Панова
11. Валери Данков
12. Йордан Ничев
13. Йордан Гочев
14. Диана Миланова
15. Николай Василев
16. Радостина Павлова
17. Горан Генов
18. Димитър Колев
19. Тони Тодоров
20. Димитър Стоицев
21. Петър Светозаров
22. Наско Иванов
23. Димитър Димитров
24. Костадин Везьов
25. Станимир Станимиров
26. Илия Ребреев
27. Борислав Зарев

Всеки, който не е успял да присъства на учредяването и иска да се присъедини към клуба, може да се обади на телефон: (954) 305-7244 – Борислав Зарев.

[embedvideo id=“Gw7s4xJ1Nc0″ website=“youtube“]

В-к „България“

 

One Response

  1. Милчо

    Тоя Даката присъства на сбирките на фен клуба на ЦСКА,сега и на Левски.
    Ако направят фен клуб на „Вихър“ от Гулянци,сигурно и там ще ходи!!!

    Отговор

Leave a Reply

Your email address will not be published.