Вдъхновяващ и носещ българския дух музей на “Левски” София скоро отваря врати. Илия Христов и колегите му от сдружение “Сини Сърца” се отдават на нелеката задача да изнамерят всички исторически артефакти свързани с клуба и да ги съберат на едно място, в сърцето на ПФК “Левски” София — на стадион Георги Аспарухов.
Историите, които Илия Христов разказва за знайни и не така известни футболисти на “Левски” от близкото и далечно минало са крайно интересни и увлекателни. Като машина на времето купи, медали, топки, обувки, фланелки, снимки, документи и много други велики моменти ще върнат посетителите на музея десетилетия назад.

Димитър Стойков и Евгений Руссу предават купата

Припомняме ви, че създаденият през 2014 г., по повод 100-годишнината на синия гранд аматьорски отбор – “Левски” Чикаго, остави своя отпечатък във футбола на САЩ. През 2017 г. сините от ветровития град спечелиха най-високото отличие в аматьорския футбол отвъд океана — Националната купа на САЩ, носеща името на футболния деятел от щата Мичиган – Герхард Менгел. Двама от футболистите на “Левски” Чикаго — Димитър Стойков и Евгений Руссу предадоха най-ценното отличе на отбора в музея на Герена. Спечелената първа и за сега единствената Национална купа от щата Илинойс при над 30-годишните, ще бъде изложена като постоянен експонат редом с всевъзможни исторически артефакти на „Левски“ София.

Илия Христов с купата „Улпия Сердика“ от 1926 г. (сн. спортал.бг)

“Правите един страхотен жест и ние организаторите сме безкрайно благодарни, че музеят се сдоби с такова необкновенно отличие идващо от толкова далеч.” – каза Илия Христов.

Очаква се музеят да отвори врати в средата на месец ноември тази година.

Галерия снимки:

 

Завоюваната от „Левски“ Чикаго – Национална купа на САЩ

Снимка от таблото на великото “7:2” срещу вечния съперник
Входът на музея под сектор “А”
„Левски“ Чикаго – шампион на САЩ през 2017 г.
В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.