По време на посещението си в САЩ, делегацията от Перник успя да разгледа изложбата посветена на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста. Експозицията е дело на българското консулство в Чикаго и е разположена в партера на сградата “Ричърд Дейли”. Тя може да бъде разгледана до края на годината. Изложбата е част от честванията под надслов „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България, 1940-1944 г.“, които генералното ни консулство организира в Средния Запад на САЩ. Самата изложба, за георичното спасяване на българските евреи, е правена по книгата “Извън хватката на Хитлер”, на израелския автор проф. Михаел Бар-Зоар.

“Когато си българин в сърцето, не може да не се вълнуваш от тази изложба. Тя показва българската история, дух, характер и заслугите на тези, които са ни направили достойни европейци. Щастлива съм, че точно тук мога да видя тази изложба и заедно с мен да я видят толкова много хора. Това, което са направили перничани тук, и което Генералният консул г-н Анчев е направил за България и за това тя да бъде значима, е изключително”, сподели впечатленията си кметът г-жа Вяра Церовска.

“Радвам се, че едни от първите официални гости, на които имам възможност да представя изложбата е именно делегацията от Перник, начело с кмета г-жа Вяра Церовска. Тази изложба дава възможност на гостите и жителите на Чикаго да видят една много светла страница от българската история”, каза Генералният консул г-н Иван Анчев.

Галерия снимки:

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.