Изпълен със събития бе денят на „Миньор“ Чикаго, преди мача на годината в Перник. В ранния следобяд, момчетата от САЩ разгледаха с интерес единствения по рода си на Балканския полуостров музей на минното дело. Играчите проследиха автентични експонати, които показват развитието на техниката за добив на въглища, през различните години.

„Миньор“ Чикаго в минните галерии

На излизане от галериите, запален привърженик на жълто-черните помоли всички футболисти от Чикаго да му разпишат афиш на предстоящия уникален мач между двата братски отбора.

Вратарят Светослав Манов дава автограф на „жълто-черен“ запалянко

След това, отборът се отправи към съседната сграда, където се помещава кметската управа, начело с градоначалника д-р Вяра Церовска. Кметът посрещна гостите от Чикаго в заседателната зала и им благодари сърдечно за нестихващия ентусиазъм и че са дошли от толкова далеч на собствени разноски в Перник. Самите футболисти останаха очаровани от професионалното отношение на всички в кметството.

Срещата премина в добро настроение

Ръководството на презокеанския “Миньор”, подари на д-р Вяра Церовска и нейния екип сувенири на отбора. Акцентът на разговорите падна върху предстоящия двубой и мотото на 100-годишните празненства за любовта към отбора, която се предава “От баща на син”. Нагледен пример беше даден с присъстващия на срещата Борислав Димитров, който е баща на основателя на “Миньор” Чикаго – Николай Василев.

Борислав Димитров

Към края на срещата, президентът на „Българо-Американския център за Културно Наследство“ – Станислав Станимиров, връчи на кмета д-р Вяра Церовска „Благодарствен Адрес“ във връзка с побратимяването на гр. Перник и предградието на Чикаго – Елк Гроув, както и за предоставените фотографии и маски на тема “Сурва”, благодарение на които много деца и възрастни зад граница се докоснаха до магията на древната традиция.

Станислав Станимиров връчва „Благодарствен Адрес“ на кмета д-р Вяра Церовска

На изпроводяк, зам. кметът Денислав Захариев обеща, че пернишкият “Миньор” ще се върне още този сезон в професионалния футбол. А когато това се случи, управляващите обещаха да направят всичко възможно да върнат визитата на “Миньор” Перник в Чикаго.

Зам. кметът Денислав Захариев и кметът д-р Вяра Церовска

На излизане от сградата на кметството, отборът се настани в автобуса на “Миньор” Перник и се отправи в посока “Димова махала”, където проведе своето тренировъчно занимание, вече в пълен състав от 18 души, в продължение на малко повече от час. То включваше обща загрявка, двустранна игра и най-интересното бе, че накрая играчите тренираха изпълнение на дузпи.

В края на заниманието, гостите от Чикаго тренираха дузпи 

След тренировката, футболистите се прибраха в хотела, а ръководството на отбора отиде в Двореца на културата, където се проведе изложба по повод 100 години футбол в Перник. Поради ограничения брой места в залата, на събитието присъстваха само хора с покани, които изгледаха и документален филм за празника.

Ветераните на „Миньор“ Перник

Представители на БФС връчиха над 60 плакета на различни поколения бивши играчи, на 100-годишния Футболен клуб “Миньор” Перник. По случай празника, награда получи и “Миньор” Чикаго. Тя беше приета от треньора на отбора – Емил Миланов.

Емил Миланов, д-р Вяра Церовска и Слави Павлов

Днес е кулминацията на тържествата за 100 години футбол в Перник. Жълто-черните привърженици се събират в градинката под централна гара Перник, от където в 16:30 ч. тръгва шествието към стадиона. Преди началото на мача, от 18:30 ч., публиката ще наблюдава съчетания по художествена гимнастика на състезателки от пернишкия клуб. Местната рок звезда – Николета Станойкова, ще огласи стадиона с неповторимия си глас. Организаторите са подготвили и много изненади за публиката.

Певицата Николета Станойкова

Всички желаещи, които искат да гледат мача на живо, но са възпрепятствани, ще могат да проследят двубоя пряко по sportal.bg, с начален час 18:30 ч. българско време и 10:30 ч. сутринта, централно американско време.

Галерия снимки:

В-к „България“

Снимки: Евгений Руссу, Христо Симеонов и Община Перник

Leave a Reply

Your email address will not be published.