ПФК Левски е клуб с вековна история и през годините се е превърнал в идеал за милионите си фенове.  Футболният клуб „Левски“, съвместно с НКП Левски и Фондация „Фонд 100 години Левски”, след повече от 50 години, възстановиха първоначалния екип на Левски. С пускането на пазара на екипа в жълто-червена окраска и обличането на представителните отбори на клуба за новия сезон с него, символично отдаваме почит и признателност към Основателите и избора им на клубните цветове, при учредяването на Левски през 1914 г.

Историята на лимонено-жълтия и малиново-червения екип вероятно се знае от всеки левскар, но ще я припомним отново. Екипите са закупени от съседна Румъния през 1914 г. и с тези цветове отбора играе до 1920 г. Поради финансова невъзможност да се закупи подобен екип, през 1921 г. ръководството на клуба сменя цветовете на екипите със сини фланелки с бели или черни гащета. Но първоначалните клубни цветове остават неразделен фон на всички клубни емблеми на свободния Левски, символизирайки неговото начало и клубна памет.

Имаше дълги периоди от нашата история в които, жълто-червения триъгълник беше заличен в клубните ни емблеми и екипи . Но само официално. През тези години беше въпрос на чест и гордост всеки левскар да носи до сърцето си оригиналната клубна значка с буквата и жълто-червения триъгълник, вплетен в нея. Често и гордост, защото десетилетия наред тя беше забранена за произвеждане, но никой не можеше да ни забрани, да бъде предавана от дядо на внук и от баща на син. От днес всеки левскар, обличайки екипа в жълто-червено райе с клубната емблема до сърцето, облича не само тялото си, но символично облича душата си и се пренася преди век на Могилката заедно с Боркиша, Владиса, Манолето, Симето, Трайче Македонеца и всички останали славни български хлапета, основали нашия вековен клуб.

Само Левски!

източник: фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published.