Стоян Балов показва нагледно виша техника

През изминалата събота, в столицата на Англия – Лондон, световният шампион по класическа борба в кат. до 57 кг. – Стоян Балов, проведе учебен семинар. Той се отзова на покана на местния клуб по борба „Tokei“. Груповото практическо занимание се проведе с над 30 любители и професинални борци. Тренировката започна в 12:00 часа и приключи в 14:00. Заниманието протече в стил демонстрация и обяснение на тактико-технически похвати и упражняване от страна на състезателите. Присъстващите в залата гледаха с изумление как 55-годишният български борец изпълнява различните хвърляния.

02

Участниците в семинара

В края на семинара, участници и наблюдаващи засипаха с подаръци родния шампион. Той ги прие, недоумявайки, че хората в столицата на острова го уважават толкова много.
Организатор на събитието беше Борислав Саботинов и неговта съпруга Мариана, която подари картина, рисувана с живо мастило и изобразявайки една от коронните хватки на мистър Балов – хвърляне през гърди.

01

Стоян Балов с двамата си синове Павлин и Цветан

„Атмосферата в залата беше много приятна. Голяма признателност на организатора Борислав Саботинов и неговта съпруга. На края, по стар български обичай, вдигнахме наздравица и се прибрахме с усмивки по домовете“, коментира синът на Стоян Балов – Павлин, който заедно с брат си Цветан от години живеят в Англия със семействата си.
Освен световната титла от Колботен, Норвегия, през 1985 г. Балов печели сребърен медал от Олимпиадата в Сеул 1988 г. и второ място от Европейското първенство през същата година.

03

Големият шампион със специално направена торта за него

Стоян Балов е роден на 24.04.1960 г. в с. Чавдар, Софийско. Започва да се занимава с борба, като ученик в Ботевград. През по-голямата част от кариерата си се състезава за Етрополе, където от години е треньор. Балов е бил и старши треньор на националния отбор по класическа борба.
За него, Кирил Петков – Хари, пише: „Умело придърпваше съперниците си. Красиво изпълняваше хвърляне през гърди от стойка. В партер прилагаше сигурно носене през мост, вдигане и хвърляне заден суплес.“

   Николай Василев, кореспонднет на вестник „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.