Грандиозно парти събра над 150 българи в столицата Индианаполис, дошли да отпразнуват заедно настъпването на новата 2023 година. Вечерта започна нетрадиционно с едноминутно мълчание в памет на починалия точно преди една година обществен деец Валентин Пенчев. По този повод президентът на Асоциация “Българи в чужбина 681” – г-жа Роси МакКий, предложи новосъздаващата се библиотека за деца да носи неговото име. 

В банкетната зала “Ел Ранчито”, организаторите се бяха погрижили да създадат топла и уютна атмосфера. По стар български обичай масите бяха отрупани с вкусни новогодишни ястия, както и домашно приготвени традиционни гозби. 

Декорацията на сцената и украсата на залата, допринесоха за празничното настроение. Те бяха осигурени от проф. Лиана Апостолова, която също така отпразнува и рождения си ден. 

По повод рождения ден г-жа Роси МакКий връчи на проф. Лиана Апостолова, подарък – пластика от бронз, изобразяваща Феникс, на българския творец и художник Богдан Бондиков.

Своя 11-годишен рожден ден отпразнува и Мелинда Кирилова. Нейните родители Снежана и Георги Кирилови я изненадаха с прекрасна торта.

Фолклорната танцова трупа “Луди млади”, с хореограф проф. Гергана Мей

Забавната програма започна с участието на детската група към българското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Индианаполис, с ръководител Стефка Костадинова,  и продължи с певиците майка и дъщеря Гергана и Калина Мей, които изпълниха народни песни и фолклорната танцова трупа “Луди млади”, с хореограф проф. Гергана Мей. И когато изглеждаше, че програмата е към своя край, изведнъж се появиха Дядо Мраз и Снежанка. Те зарадваха малките българчета с подаръци осигурени от Фондация “Българско културно общество”

Проф. Гергана Мей с дъщеря си Калина Мей

С настъпването на Новата година децата бяха най-въодушевени. Те грабнаха своите ръчно изработени суровачки и по традиция суровакаха всички за здраве, късмет и берекет.

Сурва сурва весела година, до година със здраве, до година, до амина!

Веселбата продължи и достигна точка на нажежаване, когато за изненада на всички на сцената излезна певицата Флори Цанкова, която пристигна от Чикаго, благодарение на Асоциация “Българи в чужбина 681”. Тя взриви атмосферата с невероятния си глас и разнообразния си репертоар и остана да поддържа настроението чак до ранни зори. Спомени от предишни години радваха присъстващите от екраните в залата по идея и реализация на Асоциация 681 с помощта на българската система Уизикаст.

Певицата Флори Цанкова

За доброто протичане на тържеството, редом с главния организатор Владимир Бачев, в организацията се включиха семейство Светослав и Мирена Кръстеви, Борис Пиперевски и Тони Стойнов, който се погрижи за аудиовизуалната техника.  

Спонсори на събитието бяха: Promise Dental, European Style Salon, AvantX Technologies, Ranger Indiana, AVS Technology LLC, SK NICE Trucking Inc., LME Burgas, Garant Inc., Home Pro Improvement, Angel Indy. Всички те осигуриха подаръците за томбола, която донесе много усмивки на лицата на възрастните.

Главният организатор Диджей Владимир Бачев

Главният организатор на събитието – Влади Бачев, ще дари средствата останали след мероприятието на местното българското училище, а част от тях ще се ползват и за бъдещи културни събития свързани с българските традиции и обичаи. Да пожелаем на българите в Индиана да бъдат все така задружни и единни и да имат много съвместни български инициативи през новата 2023! 

Галерия снимки:

Leave a Reply

Your email address will not be published.