Уникални тениски с българска шевица сътвори българката Вили Джикова за 16-та поредна година по посрещането на Джулая в Чикаго. 

“От 5 години насам, всяка година, отговарям за направата на оригинална „Джулая“ тениска, като стремежът е винаги да има български елемент в дизайна, в комбинация със слънцето. Тази година идеята беше българска шевица. Във вертикална позиция е изписана думата “ДЖУЛАЯ”. Използвах хартия за гоблени, за да ми помогне за геометрията. Също така много традиционни български елементи и бродерии. Комбинирах ги, за да направя форма, която напомня изгряващото слънце”, разказва с ентусиазъм Вили Джикова. 

Всички лагеруващи бяха възхитени от новото лого на „Джулая“

Много нашенци от Чикаго преминаха през тридневния палатков лагер. Най-ранобудните и тези, които въобще не лягаха, посрещнаха юлския изгрев. Те лагеруваха на традиционното място – Illinois Beach State Park, в близост до границата с щата Уисконсин.

От ляво на дясно: Давид Иванов, Вили Джикова, Любомир Тонкарев

Самобитната българска традиция “Джулая” е пренесена зад океана от българина Давид Иванов. В последствие, в организацията се включва и триатлонецът Любомир Тонкарев. Включват се и още хора, като петричанката Вили Джикова, която отговаря за дизайна на тениските. От тази година и кюстендилецът Дилян Хинов поема съхраняването на посудата. Поради увеличаването на желаещите да посрещнат юлското утро, всяка година работата по организацията се увеличава.

Дилян Хинов

“Благодаря от сърце на Дилян Хинов, че съхранява посудата и гриловете, както и че осигурява транспорта им”, изказа своята признателност главният организатор и майстор готвач – Давид Иванов. 

Обичаят „Джулай морнинг“ е самороден изцяло български обичай. Води се дискусия кога точно възниква през 1972 г. или през 1986 г. Сигурно е, че се случва в района на град Варна. На днешно време се празнува редовно на всеки 30-ти юни срещу 1-ви юли, в най-източната българска част – скалите при с. Камен бряг и плаж Иракли. Името на празника се свързва с известната песен на английската рок група “Юрая Хийп” от 1971 г. – “July Morning”. 
По социалистическо време, “Джулая” възниква като протест срещу властта. Символичното посрещане на изгрева символизира естественото право на свободен избор на всеки отделен човек. Право, което е било спирано при комунистическия режим. Примери за ограничаването на свободния избор е било правото да избереш в коя религия да вярваш и забрана на българските граждани да излизат в чужбина, особено на Запад. Самобитната българска традиция “Джулай Морнинг”, не е свързана с езически или религиозни обреди.

Паметникът на Джон Лоутън

Тази година, покойният вокалист на групата – Джон Лоутън, беше увековечен с паметник в България. Монументът е монтиран близо до местността Огънчето край Камен бряг. Именно там, в продължение на много години, Лоутън изпълнява песента “July Morning”, с която на 1 юли на морския бряг ритуално се посреща изгревът. През март месец, семейството му разпръсват праха му до Вечното огънче. Така, легендарният вокал на Uriah Heep остава завинаги в България.

Галерия снимки:

Leave a Reply

Your email address will not be published.