Училище „Света София”, в предградието на Чикаго – Дес Плейнс, бе единствентото българско школо, успяло да се включи в натоварената програмата на кмета на град Перник г-жа Вяра Цервоска и екипът й. Причината затова беше директорката на училището г-жа Даниела Михайлова, която е бивша учителка от спортно училище „Олимпиец“ в град Перник. Тя беше наградена от кмета г-жа Вяра Церовска със специален плакет на община Перник за утвърждаването и разпространението, със собствения си пример, на добрия имидж на родния град в САЩ.

Директорът г-жа Даниела Михайлова

„Ние имаме специална витрина в която слагаме всички награди, които получаваме за нашата работа. Тази награда, ще я сложим там на видно място, защото е от Перник“, беше кратка наградента директорка г-жа Даниела Михайлова.

Делегацията от Перник включваше още зам. кметовете г-жа Севделина Ковачева и г-н Владислав Караилиев, кмета на най-големия квартал „Изток“ г-н Емил Костадинов и експерта по култура г-н Гаврил Апостолов. Гостите от България бяха придружени от Генералния консул в Чикаго г-н Иван Анчев и консула г-жа Людмила Тасева. По стара традиция всички те бяха посрещнати с хляб и сол.

Зам. кметът Владислав Караилиев и експертът Гаврил Апостолов

Официалните лица влязоха в класната стая на учениците от втори клас, разгледаха изписаните с български думи тетрадки, послушаха четенето на децата, а след това с радост гледаха народните хора на танцовия състав към училището, слушаха стихове и песни изпълнени от децата.

„Като гледам светналите ви очички си мисля, че ние българите в който и край на света да сме, правим всичко около нас по-хубаво, започна словото си, кмета Вяра Церовска. С нашия характер, с нашите традиции, с това което е заложено в нас, да бъдем силни, да успяваме и да сме смели. Имате едно прекрасно училище и хора, които ви обичат и се грижат много за вас и за това да бъдем българи, защото Родината наистина е една. Родили сме се българи и няма свещенната кръв да отречем. Скъпи деца благодарим ви за това, което направихте за нас днес.

Кметът Вяра Церовска подари на училището книгата „Васил Левски в Изкуството“

„България няма никога да загуби това богатство, което има извън страната, каза зам. кмета Севделина Ковачева. Защото всички вие я носите в сърцата си. И всички вие мислите и правите всичко възможно, за да бъде Родината заедно с вас, колкото и далеч да е“.

Зам. кметът г-жа Севделина Ковачева

Гостите поднесоха цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий и на паметните плочи на Васил Левски и Христо Ботев. След което си направиха обща снимка за спомен.
Накрая смирено запалиха свещ в красивата българска църква „Света София”, разговаряха с отец Грую Попцонков за историята на църквата и българската емигрнтска общност в Чикаго. Те изказаха възхищението си от родолюбието на българите и желанието им да съградят и поддържат свой храм и свое средище в далечния град Чикаго!

Галерия снимки:

Leave a Reply

Your email address will not be published.