За 15-та поредна година в центъра на Чикаго, на площад „Дейли Плаза“, беше издигнат българският трибагреник в чест на националния празник на България!

За 15-та поредна година Българското знаме се развя в Даун Таун на Чикаго

Заради „Ковид кризата“, от кметството бяха разрешили на церемонията да присъстват само около 30 души. Те получиха предварително одобрение от Генералното консулство в Чикаго. За първа година българският трикольор беше издигнат от американски полицаи с български корени, членове на Българо-Американската Полицейска Асоциация. Церемонията по издигането на родното знаме беше организирана и ръководена от детектив Марио Вълков. Строевите команди на редовите полицаи даваше офицер Брайън Бонев.

Детектив Марио Вълков (в дясно)

Временно изпълняващият длъжността Генерален консул в Чикаго – г-жа Людмила Тасева, поздрави колегите, присъстващите и виртуалните зрители по повод знаковото събитие, с което отбелязваме почитта си към всички загинали за свободата на България.

Временно изпълняващият длъжността Генерален консул в Чикаго – г-жа Людмила Тасева

В разговорите си родните имигранти си спомниха и за най-великия българин Васил Левски, който не дочака свободата на Отечеството, но с работата си в революционното движение направи първата стъпка към нея. Благодарение на неговите усилия, нашите прадеди вдигнаха Априлското въстание, което беше жестоко потушено от поробителя. Световната преса, начело с американския журналист Джанюариъс Макгахан, описва подробно удавеното в кръв въстание. Благодарение на това, хора като Оскар Уайлд, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго и други, подкрепят справедливата борба за човешка свобода на българите. По това време във Великобритания, опозиционерът Уилям Гладстон също се застъпва за българската кауза и променя обществените нагласи в наша подкрепа. В последвалата 12-та поред Руско-Турска война, западащата Османска империя не получава военна и финансова помощ от Великобритания. Подпомогнати от българските опълченци, руските войски обръщат хода на войната в Шипченската епопея на връх Никола.

Галерия снимки:

Leave a Reply

Your email address will not be published.