През изминалата събота се изигра вечното българско футболно дерби при над 30-годишните в Чикаго. Най-старият роден тим – „Балкан“ 2001, победи категорично с 6:1 „България“.
Срещата започна равностойно с много борба по целия терен. В 11-та минута Костадин Шилев центрира опасно в наказателното поле на „юнаците“. Там централният защитник Светозар Гюров спря топката неволно с ръка и главният съдия посочи бялата точка. Зад топката застана щатният изпълнител Васил Чирпанлиев и реализира за 1:0. Пет минути по-късно, добре разиграна триходова комбинация в центъра между Борислав Балкански, Георги Бошнаков и Стоян Стойчев завърши с центриране на последния на предна греда, където отлично пласираният Чирпанлиев покачи на 2:0.

02

След подновяването на играта, Теньо Минчев центрира остра топка, Анатоли Вътев успя да нанесе удар с глава, но топката излезе в аут. Две минути по-късно, Венци Динков стреля мощно към вратата на Ники Димитров, но ударът му беше париран от Веско Пандоурски. Последва атака на „Балкан“ и след индивидуална грешка на защитник на „България“, Костадин Шилев излезе сам срещу Христо Христов, преодоля го и покачи на 3:0. „Юнаците“ не се предадоха и продължиха да търсят отговор на създалата се ситуация. Опорният халф Георги Георгиев центрира хубава топка към Вътев, но Димитров внимаваше, излезе и улови. Последваха още няколко атаки на „България“, две от които завършиха с неточни удари на Иван Драганов и Евгени Михайлов.

dsc_0439

В началото на второто полувреме, „България“ напомни за себе си. Пряк свободен удар на Динков, отиде в аут. Веднага след това, открадната топка в центъра и хубава контраатака за „България“. Лидерът Анатоли Вътев се откъсна сам срещу Ники Димитров и когато се очакваше да отбележи, със сетни усилия, стражът Димитров открадна кълбото изпод краката му. Веднага след това, Любомир Иванов излезе на стрелкова позиция и с премерен удар направи резултата 4:0. В 58-минута, Евгени Михайлов използва по най-добрия начин грешка в защитата на „Балкан“ и отбеляза почетното попадение за 4:1. Последва ново опасно положение, след центриране на Минчев в наказателното поле. Светозар Самаров се извиси над защитата и нанесе много опасен удар с глава от малкото наказателно поле, но Димитров спаси блестящо. Малко след това, „юнаците“ изпълниха пряк свободен удар. Топката срещна стената и „балканци“ организираха бърза контраатака. Бързоногото крило Костадин Шилев се откъсна, преодоля десния бек Стойков и вратаря, покачвайки на 5:1.

dsc_0317

В ответната атака, Анатоли Вътев беше съборен в наказателното поле и съдията отсъди дузпа. С изпълнението се нагърби вратарят Христов. Колегата му Димитров хвана ъгъла и спаси удара, но получи контузия и напусна играта. На негово място влезе полевия играч Веско Пандоурски.
Нервите на някои от играчите не издържаха и при едно съприкосновение Евгени Руссу и Светозар Самаров получиха директни червени картони, оставяйки двата отбора с по 10 души. Десет минути преди края на двубоя, Веско Пандоурски изведе в коридор Васил Чирпанлиев, който използва неразбирателството между Христов и Календжиев и оформи своя хеттрик в мача за 6:1.

dsc_0716

„Не излязохме пределно мобилизирани и бяхме наказани от собствените си грешки. До средата на първата част „Балкан“ си осигури комфортна преднина и ни беше много трудно до края да се върнем в мача. В предстоящия двубой се надявам да сме си взели поука от грешките и да се представим по-добре“, коментира помощник-треньорът на „България“ – Теньо Минчев.

10

„Поздравявам отбора за победата. Поздравявам и отбора на България за спортсменския дух на двубоя, като изключа ситуацията, при която бяха изгонени по един играч от двата отбора. Не мисля, че трябваше да се стига до там, но в мачовете между нас винаги има искри. Стана открит мач и резултатът само заблуждава, че единия отбор е превъзхождал. Мачът тръгна добре за нас и отбелязахме три гола, с малко късмет при дузпата и третия гол. От там, до края на първото полувреме, беше равностоен. Нашата игра се получаваше, допускахме и грешки, които за наш късмет не се превръщаха в гол“, каза играещият треньор на „Балкан“ – Николай Димитров.

dsc_0485

„Балканци“ не бяха постигали такъв разгромен резултат срещу „България“ от 2002 година, когато се ражда „Славия“ и тогава, като нов и не обигран отбор, „белите“ губят с 8:1. Следват години на тотална доминация на „Славия“ с една пауза през 2004 година, когато губи от вечния опонент с 1:0 в продълженията на финала за купата. През 2012 година, „Балкан“ победи с 4:1 „България“, в полуфинал за купата. „Славия“ смени името си на „България“ през 2010 година, след смяна на спонсора.

Галерия снимки:

01 04 05 06 07 08 09  11 12 13 14 15 dsc_0082  dsc_0405  dsc_0457

В-к „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.