Свързахме се с нумизматът Костадин Везьов, по повод третата му издадена книга-каталог. Той е първият българин издал каталог с еднодоларови монети, сертифицирани от Numismatic Guaranty Corporation (NGC). По подобие на предишните си каталози с български монети и банкноти, колекцията му е подредена и представена по негов уникален начин. Освен в България, каталозите са му търсени от чуждестранни колекционери от целия свят. На корицата му е поставна юбилейната монета по повод 50 години от стъпването на Нийл Армстронг на Луната.

Костадин Везьов на посещение при Генералния консул в Чикаго – Иван Анчев
  • Г-н Везьов, разкажете ни за новия си каталог. Какви монети се включили в него този път?
  • Този път съм включил Американските еднодоларови монети от 1798 г. до наши дни (това обхваща период от четири века, от края на XVIII век до началото на XXI век). Всички монети в каталога са от личната ми колекция и са сертифицирани от NGC. Пуснах книгата официално за продажба в „eBay“, на 4 юли. С нея предоставям възмжност на читателите да се запознаят с колекцията ми от еднодоларови монети, така както съм я събрал, оформил и подредил. Аз съм новатор в каталозите, които пиша и издавам. Има доста каталози за монети, но подбрани и подредени по този начин няма. Сам си създавам параметрите на работа, обмислям внимателно всяка страница и всеки детайл, за да се получи книгата и читателите да са доволни. Творчески си задавам и собствени параметри, така че след като завърша една колекция и издам каталог, да продължа да надграждам. Така е и с Българските ми колекции и каталози от монети и банкноти. По време на изложбата ми на 3 март с Българските ми монети (за която съм благодарен за съдействието на Генералния консул г-н Иван Анчев) видях, че хората се интетесуват от тях и им е интересно, както и че много не са виждали тези монети и не знаят за съществуването им. Така е и с Американските монети. Много от нас живеем доста години в САЩ, но ползвайки карти за разплащане не обръщаме внимание на монетите.
На 3-ти март Костадин Везьов показва колекцията си в Даун Таун на Чикаго
  • Колко общо на брой монети сте представили в каталога?
  • Монетите в този каталог са общо 158 на брой. Подредбата съм направил, като съм започнал с колониалните монети, след което са сребърните от XIX и XX век и накрая съм сложил новите президентски моенти. В такава подредба, мисля че и на читателите ще бъде по-лесно да изберат своята любима еднодоларова монета.
  • Подобно на предишните ви каталози, и този път корицата има интересен дизайн. Как ви дойде идеята?
  • За корицата съм избрал две специално подбрани от мен монети и Статуята на Свободата. Едната от монетите е SEATED LIBERTY от 1871 г., другата е възпоменателна монета, по случай 50 години от APOLLO 11 и стъпването на човек на Луната. Последната е много интересна монета, която е съвместен продукт на Монетния двор на САЩ и на Кралския монетен двор на Австралия. Тя не е плоска, а е извита. Има изпъкнала форма, наподобяваща повърхността на Луната. На лицевата страна на монетата, която се вижда на корицата, има отпечатък върху Лунната повърхност и надписи ,,MERCURY“, ,,GEMINI“, ,,APOLLO“ и годината 2019. Обратната страна на монетата е също много интересна и я има на първите страници в каталога ми. В близък план е изобразена знаменитата снимка ,,БЪЗ ОЛДРИН НА ЛУНАТА“( BUZZ ALDRIN ON THE MOON), направена на 20 юли 1969г. Показана е част от козирката и шлема на Бъз Олдрин, в която се ,,отразява“ разхождащия се по Лунната повърхност Нийл Армстронг, флага на САЩ и Лунния апарат.
    За корицата искам да благодаря на издателството ,,Лени-Ан“ Русе, с което работя от години и ще се радвам да продължим нашето сътрудничество.
Юбилеен един долар от 2019 г. в полукръгла вдлъбната формата по повод 50 години от стъпването на Луната
  • Напоследък някои хора поставят под съмнение стъпването на човек на Луната, вие какво мислите по този въпрос?
  • Не разбирам от космонавтика, но личното ми мнение е, че хората действително са били там. Дори съм се уморил да споря по тази тема с хора, на които комунистическо-съветската пропаганда и международните конспирации им се виждат по-достоверни. Твърдят, че всичко е било инсценировка тогава, а не знаят, че общо 24 астронавти са били на Луната, а 12 от тях са стъпвали на лунната повърхност. Има и още живи сред тях и те могат да разкажат за това (за разлика от един друг космонавт, който даже и на дъщеря си не казва какво е видял и после загива при тестване на стар самолет). Научно ще се опитам набързо да разкажа за няколко примера. Знамето забито на Лунната повърхност, което се вижда и на монетата, е развято, макар да няма атмосфера на Луната, защото движенията там се запазват много по-дълго време, отколкото на Земята. Докато го носят Армстронг и Олдрин, то се вее и остава така по време на снимката. Снимките са хубави, защото са избрани само най-добрите, а в архивите на НАСА могат да се видят хиляди снимки с по-лошо качество. И последно, на снимките не се виждат звезди, защото, когато са на Лунната повърхност с Аполо 11, там е било ден. И на земята не се виждат звезди през деня. Има и още конспиративни теории, които са оборени от науката не само за Аполо 11, а и за другите мисии на програмата АПОЛО и всеки може да ги провери, ако се съмнява. Не случайно съм избрал тази монета за корицата на книгата ми, защото тази малка крачка на Армстронг на Луната е едно от великите постижения на човечството, случило се точно преди 50 години.
Многообразието от Морганови долари в книгата-каталог
  • Коя е любимата ви Американска еднодоларова монета?
  • Всички монети и в тази книга-каталог са ми любими, и си ги обичам като деца. Повечето от тях лично съм ги изпратил за сертифициране в NGC. Като нумизмат и колекционер има доста аспекти, за да определя любимата ми Американска еднодоларова монета. Все пак ще избера т.нар. МОРГАН ДОЛАР. Точно с такива монети започнах колекцията си преди около 15 години. Морган Долара е и сред най-популярните Американски сребърни монети. Те са сечени от 1878 до 1904 г. и после отново през 1921 г. Монетата носи името на дизайнера Джордж Т. Морган (той прави LIBERTY HEAD, използвайки за модел учителката Ана Уйлямс). На лицевата страна е изобразена в профил СВОБОДАТА (LIBERTY) с венец, а на обратната страна има орел с разперни крила. От този вид монети (Морган) се намират доста добри и с високо качество, без да са били в обръщение. През 70-те години на миналия век, Министерството на финансите е пуснало от трезорите много от тях. Търпеливо търся хубави монети от всякакъв клас и се опитвам с оптимални усилия да намеря по подходящите за каталозите ми. Не мога да си позволя например Морган долар 1896 S, който струва около $100 000, затова купувам такива, каквито ми позволяват финансовите възможности. За изграждането и на тази моя колекция вложих отново много време, средства и не на последно място увереност и знания.
  • Нумизматиката за вас е хоби. Какво ви дава то?
  • Най-добрата стойност, която намирам в хобито си, са знанията, които попивам от книгите за монети. Благодарение на тях, през годините усъвършенствах познанията си по темата и започнах да описвам и да издавам каталози.К
Нумизматът Костадин Везьов (в дясно) с Радостта на народа – Божидар Искренов – Гибона и синът му Георги Искренов, в Чикаго
  • Освен нумизматиката, отделяте време и на другото си хоби футбола, разкажете повечеза него?
  • Щастлив съм, че на тези години все още играя и вкарвам голове за „Левски“ Чикаго, за което благодаря на момчетата от отбора. Също така се радвам, че с други ръководители на „Левски“ Чикаго направихме дарения за музея на „Левски“ София , който скоро ще бъде открит на стадион ,,Георги Аспарухов“. Там сме дарили и Националната Купата на САЩ, спечелена през 2017 г. и медали. Има и монета от колекцията ми с лика на Апостола!
  • Какво ще пожелаете на читателите?
  • Искам да завърша това интервю нестандартно с цитати, които са гравирани на някои монети. На монетите с образа на БОРИС III пише на ръба ,,БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“, а на Американските парични средства ,,IN GOD WE TRUST“ (Ние вярваме в Господ). С това искам да пожелая на всички здраве и щастие!

Галерия снимки:

Семейство Везьови
Костадин Везьов със своя наследник Кристиян
Каталогът за еднодоларовите монети
В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.