На официална церемония 17-годишната българка Гергана Петкова беше представена като част от ансамбъла на Олимпийския отбор на САЩ за игрите в Токио. 

Гергана Петкова

Нашето момиче тренира от 4-годишна в най-добрия клуб по художествена гимнастика в страната “North Shore Rhythmic Gymnastics Center” намиращ се в покрайнините на Чикаго. Гергана Петкова е обучавана от най-добрите треньорки в художествената гимнастика в САЩ – българките Ангелина Йовчева и Йорданка Такова, както и от беларускинята Наталия Климук. Като по-малка с нея се занимава и дъщерята на футболиста Цветан Йончев – Биляна Йончева, която също е треньор по художествена гимнастика и балет.

Ленъкс Хопкинс Уилкинс и Гергана Петкова

По-голямата сестра на Гери-Вяра Петкова също е треньор в клуба и винаги подкрепя сестра си във всяко отношение. Разбира се, за да започне Гери да тренира художествена гимнастика най-голяма заслуга имат нейните родители, които са запалени по спорта.

Семейство Петкови

Баща й Ивайло Петков е от град Грамада, област Видин. Той има собствена застрахователна агенция  “Арго Иншурънс” и е организатор и футболист на българския отбор при над 40-годишните – “Ботев” (Чикаго). Майка й Вероника Петкова също работи в “Арго Иншуранс”, тя е родом от Дупница. Със съпруга си Ивайло заминават за САЩ със зелена карта през 2000 година и се установяват в Чикаго, където се раждат и трите им деца – две момичета и едно момче на има Кристиян. 

Ансамбълът на САЩ

Ансамбъла на САЩ заминава за Токио 2021 начело с рускинята Маргарита Мамзина на 29 юли, а ще се завърне на 9 август. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.