За втори път, след 2017 г., “Левски” Чикаго вдигна купата на шампионите, на Средно-западните щати. Българите победиха на финала с 1:0 трикратните шампиони и домакини на турнира “ФК Форт Уейн” 1927. 

Голът за “сините” падна в средата на второто полувреме. Мексиканецът Алан Гомез се възползва от грешка в противниковата отбрана. Преди попадението, голмайсторът направи интересно двойно подаване с Борислав Огнянов. Той подаде средно-висока топка от лявото по дясното крило, където Огнянов със сетни сили засече коженото кълбо. Топката излетя в парабола и Гомез я засече с глава. Централният защитник на “Форт Уейн” се опита да я изчисти, но тя се удари в тялото на негов съотборник и се върна при Гомез, който вкара отблизо единствения гол на финала. 

Венцислав Динков със съпругата си Борислава Ангелачкова и синът си Итън

“Благодаря от сърце на г-н Венцислав Динков, който бе основен спонсор на отбора в турнира на Мидуест. Освен финансова подкрепа, той е и капитан, и един от най-опитните. Благодаря и на играещия треньор – Росен Каптиев. Двамата бяха основни играчи на “Левски” Чикаго през 2017 г., когато вдигнахме за първи път трофея. Явно тук във Форт Уейн ни върви, дано повторим успеха и на Националните финали”, коментира организаторът на “Левски” Чикаго – Николай Василев. 

Играещият треньор Росен Каптиев със синовете си Никълъс и Адриан

В предишния ден, “Левски” Чикаго постигна три победи. В първия си мач, сините победиха с 3:1 финалиста “Форт Уейн”.  Домакините поведоха с 1:0, но “Левски” обърна мача за 1:3. Два гола вкара мексиканецът Карлос Кауич и един добави неговият сънародник Диего Лемус. За третото попадение на Кауич, асистенцията направи играещият треньор Росен Каптиев.  На полувремето резултата беше равен 1:1. 

Мексиканците от ляво на дясно: централният защитник Диего Диаз и голмайсторите Диего Лемус и отбелязалият във финала – Алан Гомез

Във втория мач, с уникален гол на Диан Радев, “Левски” Чикаго поведе с 1:0 срещу “ФК Уизардс” Мичиган. Той вкара след центриране от ъглов удар. Радостта на българите беше кратка, защото съперникът изравни за 1:1. Така завърши първото полувреме. 

Голмайсторът Диан Радев и помощник-треньорът Красимир Костов

В средата на втората част, в игра за “Левски”, влезе играещият треньор Росен Каптиев. Той получи дълъг пас по лявото крило. Коженото кълбо тупна непосредствено пред бившия професионален футболист, който с невероятно докосване с глава, успя едновременно да овладее и преодолее пазещия го съперник. Каптиев напредна навътре и подаде на голмайстора Диан Радев. Последният с елегантен удар по земя, прати прецизно топката в долния десен ъгъл за 2:1. 

Крайният резултат 4:1 оформиха мексиканците Карлос Кауич и Алан Гомез, които добавиха по едно попадение. 

Голмайсторът Карлос Кауич

Третата среща “Левски” Чикаго спечели със служебна победа 3:0 срещу “Некст Левъл Ливония”. Шампионът на щата Мичиган, загуби много основни играчи в първите си два мача и след две допуснати загуби, отказа да се изправи срещу сините. 

Първият български отбор печелил Мидуест е “Славия” Чикаго през 2007 г., тогава турнирът се провежда в Чикаго. Отборът е организиран и воден от Красимир Иванов-Къната, спонсор е Ричърд Денизов. В този първи успех на български отбор е бил настоящият капитан на „Левски“ Чикаго – Венцислав Динков, който е и единственият българин трикратен шампион на Мидуест.

„Славия“ Чикаго е първият български отбор спечелил Мидуест

“Левски” Чикаго 2014 спечели за първи път турнира на Мидуест, от третия опит, през 2017 г. Както сега и тогава домакин на съревнованието беше Форт Уейн, от където тръгна пътят на българите към Националните финали в Детройт. Там те завоюваха първата и все още единствена Национална купа на отбор от щата Илинойс, при над 30-годишните. Тогава спонсор на отбора бе Михаил Михайлов, треньор Пламен Бежански, а организатор Николай Василев.

Освен играещият треньор Росен Каптиев и капитанът Венцислав Динков, за втори път трофея на Мидуест с „Левски“ Чикаго вдигнаха още: Стефан Златев, сърбинът Михаило Добрасинович, мексиканецът Диего Лемус и организаторът на отбора – Николай Василев.

„Левски“ Чикаго – шампион на Мидуест през 2017 г.

В историята на състезанието по три пъти са печелили купата “Юнайтед Сърбс” 1972 от щата Илинойс през 1995, 1996 и 2001 г., “Форт Уейн” 1927 от щата Индиана през 2008, 2012 и 2014 г., както и полският тим “Игълс” 1940 от щата Илинойс, през 2018, 2019 и 2021 г. 

Освен “Левски” Чикаго, още три отбора са вдигали по два пъти трофея. През 1998 и 1999 г. “ФК Колпинг” 1931 от щата Охайо. През 2003 и 2009 г., косовският тим “ФК Дрита” от щата Мичиган и през 2015 и 2016 г. немския тим “Карпатия Кикърс” 1952, също от щата Мичиган. 

„Левски“ Чикаго е първият и все още единствен Национален шампион от щата Илинойс при над 30-годишните

Тази година, Националните финали са в град Бетендорф, щата Айова, през почивните дни на 5-ти и 6-ти август. Там ще се съберат четрите най-добри отбори от четрите краища на Америка, за да определят шампиона на САЩ. През съботния ден са двата полуфинала, а финалът е в неделя. 

Галерия снимки:

От ляво на дясно децата: най-малкият фен Итън Динков, Адриан Каптиев, Елиа Атанасова, Крис Атанасов, Тинита Ботева, Анисия Ботева и Никълъс Каптиев, възрастни: създателят на отброра – Николай Василев и Владимир Атанасов, член на борда на директорите

Полякът Кристофър Мадро

Със самоотвержената си игра Борислав Огнянов създаде ситуацията за гола на финала

Тримата сърби: халфът Милош Петрович, централният защитник Михаило Добросанович и крайният защитник Марко Симич

Еквадорецът Лейнер Телло

Вторият капитан Мартин Митев и Драган Драганов

Стефан Златев

Играещият треньор Росен Каптиев и Емил Костадинов

Вратарят Брет Петричек

Организаторът на „Левски“ Чикаго – Николай Василев с дъщерите си Тинита и Анисия Ботеви

От ляво на дясно: Николай Василев, Росен Каптиев, Диан Радев, Борислав Огнянов, Емил Костадинов, Владимир Атанасов, Николай Катранджийски, Велиян Михалев, Красимир Костов и Стефан Златев

Leave a Reply

Your email address will not be published.